- Als het buiten koud is en je ziet geen bijen weet je dat het kouder is dan 9°C. - Is het buiten warm en je ziet geen bijen weet je dat het warmer is dan 37°C. - Een bij houd namelijk op met werken als de temperatuur lager is dan 9°C of hoger dan 37°C. - Een bij vliegt het vlijtigst bij 23°C - 25°C.
Bijen zijn koudbloedig en kunnen niet goed tegen kou. Ze kruipen tegen elkaar aan zitten als een bol (tros) opeen gepakt zodat ze lekker warm blijven. Ze wapperen met hun vleugeltjes zodat er warmte ontstaat en eten honing. Want de verbranding van voedsel zorgt voor warmte.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.
Sommigen vliegen naar het warme zuiden, anderen overwinteren als ei of als larve. Ook zijn er insecten, waaronder bijen, die overwinteren als volwassen insect. Ze trekken zich terug in dicht struikgewas, in holtes van bomen of in holletjes onder de grond.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Wilde bijen overwinteren in de grond, in holle stengels van planten en bijenhotels, in holtes van rommelige hoekjes, maar soms ook in schuren of onverwarmde zolders en spouwmuren.
De honingbijen zitten in de wintermaanden met duizenden als een bol opeen gepakt in de kast. De belangrijkste taak is het warm houden van het nest om de winter te overleven. In het midden van de bijenbol zit de koningin en het broednest met daarom heen de overige bijen.
Ook bijen hebben warmte nodig om te overleven, en die vinden ze in een droog en beschut nest. De meeste wilde bijen overwinteren als larve of als pop, maar in ons land leven ook een aantal soorten die als volwassen insect de winter doorbrengen.
In Oost-Azië hebben honingbijen voortdurend te maken met aanvallen van een formidabele vijand: reuzenhoornaars. Deze roofwespen stortten zich meestal op afzonderlijke bijen maar voeren ook groepsaanvallen op hele bijenkorven uit.
Het stuifmeel en de nectar zijn giftig voor bijen.
Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel.
De bijen eten de brandstof en houden zich warm door een beetje te bewegen, net als wij. Dicht op elkaar in hun wintertros blijft het warm genoeg om te overleven en het bespaart brandstof. Zodra ze actiever worden (meer bewegen, broed aanleggen) gaat het verbruik omhoog. Meestal is het dan bijna voorjaar.
Hommels lijken van dat laatste iets minder last te hebben, doordat zij in staat zijn om hun lichaamstemperatuur te verhogen. Bijen houden niet van regen. Na een paar koude, sombere of regenachtige dagen komt op de eerste warme, zonnige dag het hele insectenspul tot leven.
Tover je tuin om in een bijenparadijs …
Zo kan je bijen aantrekken met planten zoals lavendel, bieslook, hemelsleutel, salie en vingerhoedskruid. Onthoud dat bijen vooral gek zijn op gele, witte, blauwe en paarse bloemen. Denk bv. aan krokussen, dahlia's, geraniums, hyacinten en rozen.
Bijen slapen 's nachts en ook wel overdag. Ze slapen op de raten, zelden buiten, op bloemen of bladeren.
De honing hebben zij zelf in de lente, zomer en het najaar gemaakt uit de nectar die zij uit de bloemen hebben verzameld. In de winter zijn er te weinig bloemen en is het te koud voor de bijen om buiten op zoek te gaan naar voedsel. Gedurende de winter legt de koningin geen eitjes.
Meestal van korte duur
De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten.
Er zijn meerdere oorzaken die ervoor gezorgd hebben dat het zo slecht gaat met bijen. De meest bekende hiervan zijn: verdwijning van leefgebied, pesticiden en de eigen ziektes (varroamijt). Maar wist je bijvoorbeeld dat elektromagnetische straling en windmolens ook hun effect hebben op bijen?
We hadden van hen niets anders verwacht: bijen cocoonen in een nest. Ze overwinteren als volwassen bij of als rustlarve en soms spinnen ze zelfs een cocon om zich heen om zich extra te beschermen. En dan vertrekken ze, heerlijk ingeduffeld, voor een lange winterslaap.
Je kunt bijen die slapen herkennen aan hun ontspannen houding: ze zakken door de pootjes, vallen soms om en laten met name de antennes, de voelsprieten, zakken. In de bijenwoning tref je ze aan de rand van het nest, soms massaal, slapend aan.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Honingbijen in de winter. Honingbijen overwinteren in hun bijenkast. Als de temperatuur te laag wordt om te vliegen vormen ze een wintertros. De bijen zitten dicht op elkaar en houden zich op deze manier warm.
Ja hoor, je mag in je tuin een bijenkast plaatsen. Hou wel even rekening met deze wettelijke bepaling: Een bijenkast plaats je op minstens 20m van de deur aan de woning van je buren. Voorzie je een obstakel van 2m hoog, bijvoorbeeld een haag of omheining, dan bedraagt deze afstand 10m.