Alcohol doorgeven aan minderjarigen is vanaf nu strafbaar. Familieleden en vrienden die bijvoorbeeld in het café een biertje doorgeven aan iemand onder de 18 kunnen een boete krijgen van 100 euro. Dat is een van de grootste veranderingen in de nieuwe Alcoholwet die vandaag in is gegaan.
Als je nog geen 18 bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben. Of drank met alcohol te drinken op openbare plekken zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Belangrijke regels zijn:
De verkoper van alcohol is strafbaar als die alcohol schenkt aan jongeren onder de 18. Daarnaast is de verkoper ook strafbaar als die alcohol schenkt aan een volwassene die het drankje vervolgens doorgeeft aan een minderjarige. De minderjarige jongere die de drank krijgt is ook strafbaar.
Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.
Reacties. Ik quote: Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%.
Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen. Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
De grens van 18 jaar is gekozen om jonge mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol. Kijken we puur naar de schade van het lichaam dan had de wetgever eigenlijk voor de leeftijd van 24 jaar moeten kiezen. De hersenen ontwikkelen zich namelijk tot het 24e levensjaar.
Zwak alcoholhoudende drank, zijn dranken met een alcoholpercentage onder de 15%. Voorbeelden zijn bier, wijn, port, sherry, vermout en mixdranken. Bij een alcoholgehalte van 15% of meer is er sprake van sterke alcoholhoudende drank.
Meestal kopen de jongeren niet zelf alcohol. 83 procent van de jongeren geeft aan drank van anderen te krijgen. Niet alleen vrienden verschaffen hen alcohol (61 procent), ook ouders zijn volgens 52 procent van deze jongeren de leverancier.
Je mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren. Zoals helpen bij de bediening in een kantine of restaurant. Als er alcohol wordt geschonken, mag je daar als 15 jarige niet werken. Dit staat in de Drank - en Horecawet.
Om alcohol te mogen schenken is een Drank- en Horecavergunning, oftewel een tapvergunning nodig. Die vraag je aan bij de gemeente. Daarbij is het diploma Sociale Hygiëne vereist. Op de vergunning moeten twee zogenaamde leidinggevenden worden genoemd.
In alcoholvrij bier zit namelijk geen alcohol, daarom mag iedereen het kopen en drinken en is er geen legitimatiebewijs voor nodig.
- Als je al op je zestiende begint met drinken, heb je ook eerder en sneller kans op geheugenverlies, of een andere hersenziekte, zoals schizofrenie. - In sommige gevallen gebeurt het dat leerlingen 's maandags met een kater op school komen, of gewoon niet naar school gaan.
Wie 16 of 17 jaar is, mag alcohol drinken, zij het alleen bier, wijn of schuimwijn. Alle andere alcoholische dranken zijn verboden onder 18 jaar.
Mag ik alcoholvrij bier kopen zonder legitimatie en dit drinken als ik nog geen 18 ben? Ja, je mag alcoholvrij bier kopen zonder identiteitskaart. In alcoholvrij bier zit namelijk geen alcohol, daarom mag iedereen het kopen en drinken en is er geen legitimatiebewijs voor nodig.
Everclear – 95%
Het Amerikaanse Everclear is eigenlijk de legale variant van “Moonshine”( zelfgestookte drank). Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
(On)gezonde dranken
Gezonde dorstlessers zijn gesuikerde (fris)dranken of alcohol allesbehalve. Frisdranken leveren geen nuttige voedingsstoffen aan. Ze bevatten bovendien veel suikers én bezorgen je minder snel een verzadigd gevoel, waardoor je meer gaat eten of drinken.
'Mede' gemaakt van honing is waarschijnlijk het oudste alcoholische drankje dat we kennen. Het werd 8000 jaar geleden al gedronken. Het is waarschijnlijk toevallig ontstaan doordat honing en water op een warme plek met gist in aanraking kwam.
We dronken Taxi, Tjolk, Punica en 3-es cola. En aten buggles chips met kaas uit een tube, toastjes met Paturain of Boursin en borrelnootjes.
In totaal ging het in 2020 om 840 jongeren onder de 18 jaar en 1.848 jongeren onder de 25 jaar die voor een alcoholvergiftiging behandeld zijn op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis. In 2019 waren deze aantallen, door corona, met respectievelijk 1.400 en 2.900 jongeren aanzienlijk hoger.
Geen 18, geen alcohol
Volgens woordvoerder Pim Leeflang van Flügel gelden dezelfde regels voor het ijsje als voor het drankje: 'geen 18 geen alcohol'.
Als uw zoon zou willen stoppen of minderen met drinken en merkt dat hem dat alleen niet lukt zou hij voor informatie anoniem kunnen bellen met de Alcohol Infolijn. Iedere werkdag is er iemand bereikbaar tussen 09.00-17.00 uur, tel.nr. 0900 1995 (10ct/pm).
Gevaren van alcohol bij jongeren
Zo kan een glas alcohol zorgen voor roekeloos gedrag. Omdat jongeren sneller beslissingen maken zonder daarover na te denken. Maar ook op het gebied van gezondheid kunnen er problemen ontstaan. Bij veel drinken kan het hart, de lever en de maag beschadigd raken.