Nee.Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron.
Een deksel, bord of magnetronfolie
Het eten afdekken is de juiste manier van opwarmen, volgens het Voedingscentrum. Dit kan met een deksel, een bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden, schrijven ze op de website. Kies een schaal of bakje dat geschikt is voor de magnetron.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën.
“Er zijn geen schadelijke effecten gevonden van het eten van voedsel dat bereid is in de magnetron.” “Je moet wel goed opletten waarin je eten in opwarmt. Een plastic bakje dat niet geschikt is voor in de magnetron kan gevaarlijke stoffen zoals weekmakers afgeven.
Warm het eten door en door op. Schep goed om, zodat de hitte werkelijk overal zit. Dezelfde restjes of soep meerdere keren opnieuw opwarmen raden wij ten stelligste af. Het bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Net als rijst kunnen pasta en noedels bacteriegroei bevorderen als ze niet goed worden behandeld. Deze voedingsmiddelen kunnen het beste slechts één keer worden opgewarmd en direct na het opwarmen worden gegeten om het risico op besmetting te minimaliseren .
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Daarnaast bevatten magnetronmaaltijden vaak weinig groente, weinig vezels en veel verzadigd vet. Gelukkig is het ook mogelijk om gezonde kant-en-klaar maaltijden te kopen, die elke dag vers bereid worden, vrij zijn van E-nummers en ook nog eens erg lekker!
Voedsel zit vol met goede bacteriën, die bij opwarmen voedselvergiftiging kunnen veroorzaken en ook tot voedselgerelateerde ziekten kunnen leiden . Rijst bevat bijvoorbeeld sporen van een bacterie en deze overleven zelfs nadat de rijst is gekookt.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Volgens het Voedingscentrum is het een goed idee om altijd je eten af te dekken als je het in de magnetron opwarmt. De reden hiervoor is dat op deze manier het vocht niet weg kan uit het eten, waardoor het dus beter warm kan worden met de elektromagnetische straling.
Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.
Vitamines afbreken
Dat betekent niet dat de magnetron geen invloed heeft op uw voeding. Net als met andere kookmethoden kunnen hittegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamines, afgebroken worden omdat de hitte hun chemische samenstelling wijzigt. Hoe langer het kookproces duurt, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan.
Dit komt omdat ze je lichaam niet altijd de voedingsstoffen geven die het nodig heeft om gezond te blijven . Kant-en-klaarmaaltijden kunnen veel zout en vet bevatten en weinig andere voedingsstoffen. Het eten van calorierijk voedsel kan ervoor zorgen dat je aankomt. En te veel zout in je dieet wordt in verband gebracht met hoge bloeddruk.
De verzadigde vetten in de stoommaaltijden zijn wel een beetje aan de hoge kant, maar de suikers vallen daarentegen heel erg mee. Stoommaaltijden zijn niet per se heel gezond, maar ook niet slecht voor je, dus als je geen zin hebt om te koken is een stoommaaltijd prima.
Door de deur en behuizing van de magnetron kan ook een deel van de elektromagnetische straling naar buiten lekken. De fabrikant moet ervoor zorgen dat de sterkte van de elektromagnetische straling buiten het apparaat onder de blootstellingslimieten blijft.
Microgolven zijn niet-ioniserende straling, dus ze hebben niet dezelfde risico's als röntgenstralen of andere soorten ioniserende straling . Maar microgolfstraling kan lichaamsweefsels op dezelfde manier verwarmen als voedsel. Blootstelling aan hoge niveaus van microgolven kan brandwonden of staar veroorzaken.
Opwarmen in de oven
Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden. Maar afhankelijk van de hoeveelheid kan het langer of korter duren voor het gerecht goed heet is.
De verdampingsgaatjes in de folie voorkomen overtollige condensvorming en de uitdroging van de voeding. Daarenboven kleeft hij zonder problemen op glas, porselein en aardewerk zodat ook de oven van spatten gevrijwaard blijft.
Gekookte rijst en pasta moeten binnen 2 dagen worden gegeten . Vries restjes in tot 3 maanden. Ontdooi in de koelkast en gebruik binnen 24 uur na het ontdooien. Gooi restjes weg als ze langer dan 4 uur buiten de koelkast zijn geweest.
Hoewel het een populair voedingsmiddel is, is het niet zo veilig om aardappelen op te warmen. Een bacterie genaamd Clostridium botulinum die een giftige chemische stof afgeeft, zou groeien als gekookte aardappelen langer op kamertemperatuur worden bewaard . Dus, overgebleven aardappelen moeten in de koelkast worden bewaard.
Ja, de meeste soorten noedels zijn veilig om op te warmen. Het probleem is echter dat ze, net als alle zetmeelrijke voedingsmiddelen, vocht kunnen absorberen en uitdrogen . Ze kunnen ook aan elkaar plakken en breken. Voeg wat vloeistof toe aan je noedels voordat je ze opwarmt in de magnetron of een pan op het fornuis.