Doet het plukken van een hond pijn? Als de vacht van uw hond pluk rijp is, heeft uw hond absoluut geen pijn van het plukken. De meeste honden vinden het zelfs prettig, omdat de rijpe vacht “de dode haren” meestal ook jeuk met zich mee brengt.
Pluk de vacht
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Normaal laat de ruwe vacht 2 keer per jaar los en de hond zal dan alleen de zachte onderwol overhouden als dit uitgeplukt wordt. Er kan in de salon ook om de 3 maanden een gedeelte geplukt worden zodat er meerdere lagen ruwe haren ontstaan. Hierdoor behoudt de hond zijn ruwe uiterlijk.
Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels.
Ja, bij plukhonden is het plukken van de vacht echt een noodzaak. Doe je dit namelijk niet, dan krijgt de hond enorme jeuk. De hond zal zich gaan krabben tot bloedens toe.
Een volledige trimbeurt duurt 1 tot 5 uur. Dit is afhankelijk van het ras, conditie van de vacht en het temperament van de hond. Iedere hond behandel ik met de grootst mogelijke aandacht.
Als je de hond dan wast, kunnen de haarzakjes gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Plukken op de onderwol moet om de zes maanden gebeuren. Strippen is de helft van de plukvacht eruit halen. De hond wordt niet geheel ´bloot´ geplukt.
De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
Er is één ding waar alle trimexperten het over eens zijn: plukken kan alleen bij ruwharige hondenrassen of honden met een plukvacht! Deze vachten hebben twee soorten haar: een zachte ondervacht en een lange, dichte en ruwe bovenvacht.
Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.
Knippen of scheren
Poedels hebben bijvoorbeeld een vacht die door blijft groeien. Deze honden moeten dus regelmatig geschoren of geknipt worden omdat anders de haren teveel gaan klitten. Ook sommige andere langharige honden zoals Shih Tzu's, kunnen baat hebben bij een korte vacht. Bijvoorbeeld in de zomer.
Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze 'oude' haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn, zoals soms wordt gedacht. Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, kan de hond last krijgen van jeuk en in het ergste geval huidontstekingen.
Scheren is vaak de oplossing voor ernstige klitten
Dit is het inkorten van de haren bij de hond door middel van een tondeuse. Dit kan op veel verschillende lengtes variërend van 1,5 mm tot 50 mm. Meestal wordt er niet korter dan 9,5 mm geschoren. Een geschoren hond is dus geen kale hond!
Rond de zevende of achtste maand wanneer het echt plukrijp is plukken wij de pup voor de eerste keer. Er word dus niet geschoren of geknipt. Om een tijdsindicatie te geven duurt een plukbeurt gemiddeld rond de 4 uur mits de plukvacht is zoals deze hoort te zijn. Het plukken wordt in alle rust los op tafel gedaan.
Ruwharige teckels moeten 2 tot 4 keer per jaar worden “geplukt”. Door te plukken zorg je ervoor dat er ruimte komt voor nieuwe vacht. Plukken is niet pijnlijk omdat die haren verwijderd worden die dood zijn of los zitten.
Indien de vacht gaat wisselen en de hond zodoende in de verharing komt, dan is “ontwollen” de trimtechniek die hier op toegepast kan worden. Voorbeelden van stokharige honden zijn: Duitse Herder, Siberische Husky. Honden met deze vachtsoort hebben korte dekharen en nagenoeg geen ondervacht.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van overmatig haarverlies bij honden is een parasietenplaag, zoals mijt, luizen of vlooien. Krijgt je hond met name bij de staartaanzet en de nek kale plekken, dan zijn vlooien vaak de boosdoeners.
Eigenlijk zijn het niet echt messen. Ze hebben een vlak, metalen lemmet met een botte en getande rand. De afstand tussen de tanden kan fijn, middelmatig of grof zijn. Dit helpt je om de haren tussen je duim en het trimmes met gemak vast te pakken en meer grip te hebben om ze vervolgens uit te trekken.
Met een kniphond naar de trimsalon
De kniphond heeft een krullende vacht waar snel klitten in gevormd worden. De hond moet dus met regelmaat geborsteld worden. Ook een methode om klitvorming te vertragen of te voorkomen, is door regelmatig de vacht te föhnen.
Trimkoorts is hetzelfde als normale koorts met het bijbehorende ziektebeeld. De hond is sloom, gaat zich anders gedragen, hijgt en voelt warm aan. Het heet trimkoorts omdat de hond ziek wordt door gevolg van de trimbehandeling.