Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal . Het ruiken van ondertonen van ammoniak (zoals bleekmiddel) of zwavel (zoals hardgekookte eieren) is dat niet.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Het is de geur van vetzuur dat de bok in ruime mate produceert. Wanneer vlees begint te bederven gaat het naar roomboter ruiken, dit ruikt niet slecht. Het is alleen een teken dat er hele stammen melkzuurbacteriën bezig zijn om zich in het vlees te ontwikkelen. Deze maken de vluchtige en aromatische stof diacetyl.
Een onjuiste bewaartemperatuur stimuleert de groei van bacteriën die het slijm, de gifstoffen en de geuren produceren die u associeert met bedorven vlees . Andere redenen zijn de leeftijd van het vlees, blootstelling aan lucht en kruisbesmetting.
Verse biefstuk kan een lichte metaalachtige geur hebben, maar dat is volkomen normaal omdat rundvlees van nature ijzer bevat.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
De eerste soort, bederfbacteriën, kunnen ervoor zorgen dat het vlees minder goed wordt en een slechte geur en smaak krijgt, maar ze zijn over het algemeen niet schadelijk om te eten. Pathogene bacteriën daarentegen, kun je niet zien of ruiken, maar ze zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot voedselvergiftiging .
De afdeling diergezondheid van Pfizer heeft een varkensvaccinatie bedacht genaamd Improvac die antilichamen genereert om de vorming van de vreemde verbindingen die berengeur produceren te beperken. Hoe dan ook, het is nog steeds een veilige gok dat als uw varkensvlees stinkt, u het het beste met rust kunt laten .
Hoewel temperaturen boven de 140 en onder de 160 graden Fahrenheit worden aanbevolen voor het vernietigen van sporen, kunnen ze nog steeds overleven, vooral wanneer bedorven vlees toegang heeft tot zuurstof. Als gevolg hiervan zal bedorven vlees precies zo smaken als het ruikt — zuur of pittig .
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
Het vlees kan zelfs zuur gaan smaken als het niet correct is opgeslagen. Als vlees te lang buiten de koelkast heeft gelegen of niet op de juiste temperatuur is bewaard, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en het vlees aantasten.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Vlees dat stinkt
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt .
Tekenen dat rauw lamsvlees onveilig is om te eten
Als lamsvlees bedorven is , heeft het een onmiskenbare zwavelachtige geur, zoals rotte eieren, en het ziet er grijs en slijmerig uit als je het aanraakt . Als bedorven lamsvlees wordt gegeten, kan het ernstige ziektes veroorzaken, dus volg deze regel: gooi het vlees weg als je twijfelt.
De belangrijkste effecten van lipideoxidatie op de kwaliteit van vlees zijn onder meer de productie van geur, kleurverandering, veranderingen in smaak en textuur , een negatieve invloed op functionele eigenschappen zoals de oplosbaarheid van eiwitten en het waterhoudend vermogen en een verlaging van de biologische beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen (Falowo et al., 2014).
Bederf en pathogene bacteriën kunnen beide rundergehakt aantasten. Deze bacteriën zijn over het algemeen niet schadelijk, maar zorgen ervoor dat voedsel kwaliteit verliest en een slechte geur en smaak krijgt. Pathogene bacteriën zijn daarentegen gevaarlijk, omdat ze kunnen leiden tot voedselvergiftiging.
Vers rundvlees heeft een schone, licht metaalachtige geur, maar zodra het begint te bederven, verandert de geur drastisch . Bedorven rundvlees geeft vaak een zure of ranzige geur af, wat een duidelijk teken is dat het bedorven is. Als het rundvlees onaangenaam of merkbaar vreemd ruikt, is het tijd om het weg te gooien.
Bedorven vlees heeft een sterke geur die nog steeds doet denken aan biefstuk, maar dan met een vleugje ammoniak . Sommige biefstukken kunnen ook een ei-achtige geur hebben. Als uw biefstuk over de houdbaarheidsdatum is en een onaangename geur heeft, is het waarschijnlijk niet veilig om te eten.