Oogst je de spruitjes midden in een vorstperiode, dan kun je ze het best onmiddellijk opeten. Je kunt de spruiten ook aan de plant bewaren, maar niet wanneer er strenge vorst optreedt. Je kunt spruiten invriezen nadat je ze eerst drie minuten in kokend water hebt geblancheerd.
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren.Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Spruitjes blancheren, hoe doe je dat? Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de spruitjes een 3-tal minuutjes onder. Nadien goed afspoelen onder koud water. Dep de spruiten voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek en ze zijn klaar om in te vriezen.
Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water.Kook ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
Net als alle koolsoorten zijn spruitjes onvermijdelijk vezelig en compact. Je moet dit overwinnen door ze in zout water te koken tot ze zacht zijn (blancheren), of door ze op een hoge temperatuur (meer dan 425F) te roosteren gedurende meer dan 20 minuten. Om een geweldige textuur te garanderen , doe je beide!
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je de groenten 2 minuten in kokend water legt en daarna gelijk met koud water afspoelt. Dit snelle koken doodt enzymen die je smaak en structuur van je groenten bederven. Het koude water stopt het kookproces, waardoor je groenten wel stevig de vriezer in gaan.
Waarom een kruis in spruitjes zetten? Dit zorgt ervoor dat de spruitjes sneller koken en dat ze gelijkmatig gaar worden. Zet hiervoor vóórdat je de spruiten kookt met een scherp mesje een kruis in het stammetje.
Sorteer in kleine, middelgrote en grote maten. Blancheer kleine koppen 3 minuten in water, middelgrote koppen 4 minuten en grote koppen 5 minuten.Koel snel af, laat uitlekken en verpak, laat geen ruimte over.Sluit af en vries in .
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Verse spruiten zijn hard en kunnen een week in de koelkast worden bewaard. Schoongemaakte spruiten zijn hooguit 2 dagen te bewaren.
Je kunt taugé ook invriezen . Op die manier kun je taugé langer bewaren. Het is belangrijk dat je de taugé kort blancheert - niet langer dan 1 minuut - voordat je ze invriest.
Spruitjes bewaar je het beste ongewassen in een plastic zak in de groentelade . Bewaar voorbereide spruitjes in een luchtdichte container.
Hoe lang moet je spruitjes koken? De kooktijd van spruitjes ligt aan de grootte van het kooltje. Grote exemplaren kook je in 8 tot 12 minuten (beet)gaar, kleine spruitjes hebben 2 tot 6 minuten nodig. Kook ze vooral niet te lang, dan worden ze bitter.
Wij zochten het voor je uit! Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.
Dan kun je de spruitjes blancheren. Doe ze in de pan en laat ze kort koken, 2 tot 4 minuten is voldoende. Giet de spruitjes af en spoel ze af onder stromend koud water. Dit is essentieel!
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Als u diepvriesspruitjes gebruikt, laat ze dan een paar minuten ontdooien op kamertemperatuur voordat u ze snijdt. De grootte van de spruitjes heeft invloed op de kooktijd.
Geef ze aansluitend een bad in ijswater. Verzamel je spruiten nadien in degelijk afgesloten diepvrieszakjes of doosjes (evt. vacuüm) en vries ze in. Hou er rekening mee dat ingevroren spruiten na het ontdooien wellicht een deel van hun 'stevigheid' of 'crunch' zullen verliezen.
Planten bevatten zetmeel dat voor de groei van de plant wordt omgezet in suikers. Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter.
Blancheren is een kooktechniek die ervoor zorgt dat de te blancheren ingrediënten garen, zonder zacht te worden of hun kleur te verliezen. De producten worden kort, variërend van enkele seconden tot enkele minuten, in kokend water gegaard en na afloop in een kom met ijswater gelegd.
De meeste groenten moeten worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Doe ze in kokend water en kook ze 1-3 minuten (afhankelijk van de groente), haal ze er dan uit met een schuimspaan en dompel ze onder in ijskoud water om het koken te stoppen.