De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is viereneenhalf tot vijf jaar. Er zijn ouders die liever eerder willen starten met zwemles, namelijk als hun kind vier of zelfs drie jaar is. De eisen die aan het A-diploma zijn gesteld, zijn te moeilijk voor een kind van drie jaar om te halen.
De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 35,- en de € 70,- per maand.
Uitgangspunt voor het gemiddelde kind om diploma A te halen is een lesduur van in totaal 48 klokuren. Voor diploma B staan nog eens 12 klokuren, en voor C nog 12 klokuren. Er zijn grote verschillen tussen kinderen in Nederland. De totale duur hangt deels af van kenmerken van de kinderen.
Watergewenning en babyzwemmen kan zodra je baby 1 jaar oud is in goede hygiënische omstandigheden en in gecontroleerde zwembaden. Zwemmen is aan te raden voor kinderen vanaf 4 jaar. Pas dan kan een kind de zwemtechniek goed aanleren en zich juist in het water bewegen.
Bij de door de gemeente verzorgde lessen kunnen kinderen daarom pas op 6-jarige leeftijd beginnen voor het zogeheten Zwem-ABC.
Vanaf groep 4 krijgt je kind 'begrijpend lezen' en gaat het zelf stukjes schrijven. Verder worden de woordenschat, de zinsbouw en de spelling steeds beter. Je kind kan steeds beter vertellen of opschrijven wat het denkt, bedoelt of meemaakt.
De meeste zwembaden bieden als basis één keer zwemles van 45 -60 minuten per week aan. Als je daar voor kiest, kun je, in het geval van 'uurslessen', in ruim een jaar het A-diploma halen. Bij twee keer in de week een uur zwemles, kan je kind het halen in ruim een half jaar. En zo kun je nog andere rekensommetjes maken.
De eerste fase van de zwemles gaat sneller als je kind niet (meer) bang is voor water. Het is dus belangrijk dat je kind thuis al zelf onder de douche durft en kopje onder gaat in bad of in het zwembad. Het is zeker de moeite waard om dit te oefenen voordat je kind op zwemles gaat.
Zwemdiploma niet verplicht
In Nederland is het op dit moment niet verplicht een zwemdiploma te hebben. Het hebben van een zwemdiploma is in zwembaden ook niet verplicht. Doorgaans geldt wel de regel dat kinderen slechts onder begeleiding van een 'geoefende zwemmer' van 18 jaar of ouder het bad mogen bezoeken.
Het verbetert de fitheid, coördinatie en motoriek en versterkt de spieren en botten. Ook is er genoeg bewijs dat bewegen een positieve invloed heeft op het emotionele welzijn van kinderen en jongeren, met name als het gaat om zelfvertrouwen.
Badje 1: Watergewenning
Het is belangrijk dat kinderen plezier hebben in het water. Bij watergewenning leren ze spelenderwijs zonder vrees op hun buik en rug te liggen (het begin van drijven). Daarnaast moeten ze ook met open ogen een voorwerp van de bodem kunnen pakken.
We gaan uit van een gemiddelde duur van 64 lessen van 45 minuten voor het A-diploma. 16 lessen voor het B-diploma en 16 weken voor het C-diploma. De 65 lessen voor het A-diploma worden verdeeld over 4 niveaus/ baden waarbij de gemiddelde leerling 16 weken over een niveau/bad zal doen.
Als een kind met 5½ jaar start met zwemles, dan is hij/zij ongeveer 1½ jaar bezig om zijn/haar A-diploma te halen. Het halen van het B en C diploma duurt korter. Meestal zijn ze nog 3-6 maanden bezig met het behalen van de diploma's B én C.
Neem contact op met je gemeente. Er zijn vaak regelingen beschikbaar die het mogelijk maken de zwemlessen te bekostigen. Hier zijn voorwaarden aan verbonden. De regelingen, de beschikbaarheid hiervan en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen.
De meeste kosten zitten hem in onderhoud, personeel en gas, water en licht. De meeste Nederlandse gemeentes hebben een zwembad. Sterker nog: de gemiddelde afstand tot een bad is 2,5 kilometer. Dat is uitzonderlijk: er is geen enkel ander land ter wereld dat er zoveel heeft als wij.
Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Nationaal Fonds Kinderhulp maken, vaak samen met gemeenten, deelname aan zwemles toch mogelijk. Deze organisaties leveren een onmisbare bijdrage aan de zwemveiligheid van kinderen.
Als kinderen al iets ouder zijn en zich al wat beter kunnen concentreren, gaat het leren zwemmen uiteraard sneller. Sommige kinderen leren zwemmen op 10 lessen, andere hebben er 30 nodig. Het aantal lessen varieert heel sterk.
Bij het diplomazwemmen voor het zwemdiploma A dient de kleding te bestaan uit: Badkleding, t-shirt, hemd of blouse met lange mouwen, lange broek, jurk of rok tot de enkels, schoenen. Broekjes die naadloos aansluiten op de huid, bv leggings, zijn niet toegestaan.
Zwemdiploma A op zak!
zij kunnen watertrappen met armen en benen en ze zich kunnen draaien en oriënteren in het water. dat ze de vier zwemslagen (schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl, rugcrawl) technisch voldoende tot goed kunnen uitvoeren over een basisafstand.
De kledingeisen voor het zwemvaardigheidsdiploma zijn hetzelfde als die van zwemdiploma A van het Zwem-ABC namelijk: Zwemkleding (toegestaan: bikini, zwembroek, badpak, tankini) Shirt, blouse of hemd met lange mouwen. Lange broek, lange jurk of rok (broek mag niet nauw op de huid aansluiten).
Met zwemmen verbrand je meer calorieën dan met andere sporten. Een voedingsplan dat rijk is aan complexe koolhydraten (bijvoorbeeld grote granen, groene groenten, bonen en zoete aardappelen) en magere eiwitten (kip en vis) levert de energie die je nodig hebt om optimaal te presteren in het zwembad.
Een leerlingvolgsysteem helpt om die afweging goed te maken. Maar een Examinator Nationale Zwemdiploma's bepaalt uiteindelijk of je kind zijn diploma krijgt. Het is in principe dus mogelijk dat je kind zakt bij het diplomazwemmen.
Voor groepsles is het maximum aantal leerlingen per groep zo'n 8 tot 12 kinderen (beginners). Dit aantal geldt ook voor gevorderden. Heel vaak is het aantal kinderen dus een tiental. Al;s er meer kinderen zijn bijvoorbeeld 18 zullen er 2 instructeurs beschikbaar zijn.
Doe thuis de zwemkleding al aan en neem een handdoek of badjas en slippers mee. Voor jongens graag een aansluitende zwembroek meenemen (lange zwembroeken zijn hip, maar niet geschikt om te leren zwemmen). Voor meisjes zijn bikini's aan te raden, omdat deze handiger zijn tijdens de toiletbezoeken.
Het bad is ingedeeld in vier verschillende badjes, steeds met een oplopende moeilijkheidsgraad. Als de kinderen lid worden, en ze gaan de eerste twee uren zwemmen.