Door al die goede voedingsstoffen is het voor je weerstand ook goed regelmatig spruitjes op het menu te zetten.
Spruitjes
Ook spruitjes kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, omdat de dunne darm de raffinose (een suiker) die in spruitjes zit, niet goed kan verwerken.
Net als andere kruisbloemige groenten bevatten spruitjes een soort koolhydraten die je lichaam niet makkelijk kan afbreken. Dit kan buikpijn, gasvorming en diarree of constipatie veroorzaken .
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Tip. Neem ca. 310 gram spruitjes per persoon voor jouw dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Er is ontdekt dat spruiten salmonella, e. coli bacteriën en virussen in het lichaam kunnen veroorzaken. Dit gebeurt wanneer spruiten van lage kwaliteit worden gebruikt. Mensen hebben koortsaanvallen en diarree gekregen toen spruiten van lage kwaliteit werden gegeten, en sommige mensen kregen buikkrampen.
Spruitjes bevatten vooral oplosbare vezels deze absorberen water en verzachten de ontlasting. Dit proces voorkomt verstopping. Vezels zorgen er ook voor dat je darmen gereinigd en volledig geleegd worden. Dit vermindert de kans op verschillende bacteriële en schimmelinfecties in het maag darmkanaal.
Het dagelijks eten van spruiten kan het immuunsysteem versterken vanwege hun rijke antioxidantengehalte . Antioxidanten helpen vrije radicalen te neutraliseren, waardoor het risico op chronische ziekten wordt verminderd en cellulair herstel wordt ondersteund.
De vezels in spruiten kunnen ook zorgen voor wat extra winderigheid. En ja, daar kan een onaangenaam maar weliswaar ook 'gezond' geurtje aanhangen. Vezels hebben een gunstig effect op onze darmwerking en gezondheid. Heb je gevoelige darmen, hou hiermee dan rekening.
Advies voor degenen die spruitjes willen eten
Kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en personen met een verzwakt immuunsysteem moeten het eten van rauwe spruiten van welke soort dan ook vermijden (inclusief alfalfa, klaver, radijs en mungboonspruiten). Kook spruiten grondig om het risico op ziekte te verminderen. Koken doodt de schadelijke bacteriën.
Een papperige of slijmerige textuur Spruitjes voelen stevig en droog aan als ze vers zijn, maar bacteriën die bederf veroorzaken, breken de bladeren af en maken ze zachter. Als je een slijmerige film voelt of als je spruitjes zachte, tere plekken hebben , gooi ze dan weg in plaats van ze op te eten.
Spruitjes zijn een uitstekende bron van eiwitten. Slechts 88 gram (g), of 1 kopje , rauwe spruitjes voldoet aan de door de National Institutes of Health (NIH) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en vitamine K. Spruitjes behoren tot de familie van kruisbloemige groenten.
Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden.
Tot de nitraatrijke groenten behoren onder andere andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, snijbiet, spinazie, spitskool, venkel, waterkers.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Ze bevatten raffinose, een complexe suiker die het menselijk lichaam niet kan verteren vanwege het ontbreken van het enzym alfa-galactosidase . In plaats daarvan reist raffinose naar de dikke darm, waar het wordt gefermenteerd door darmbacteriën, waarbij gassen zoals waterstof, methaan en koolstofdioxide vrijkomen.
Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
De ideale tijd voor het avondeten is over het algemeen rond 19:00-19:30 uur. Als u overweegt om spruitjes in uw diner op te nemen, is het antwoord ja, dat kan zeker. Het is echter raadzaam om ze niet te laat op de avond te eten. Spruitjes zitten boordevol voedingsstoffen en vormen een gezonde aanvulling op uw avondmaaltijd.
Uit verder dieronderzoek is gebleken dat spruitjes en broccolispruitextract de niveaus van ontgiftingsenzymen verhogen en de lever beschermen tegen schade .
A: Spruiten bevatten veel voedingsstoffen en helpen bij de stofwisseling. Het is een plantaardige eiwitbron die ook veel vezels bevat. Een dieet met veel eiwitten en vezels versnelt gewichtsverlies door u langer vol te houden en onnodige trek in eten te verminderen. Daarom zijn spruiten gunstig voor gewichtsverlies .
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Naast vitamine C zijn er nog meer antioxidanten te vinden die hieraan bijdragen zoals vitamine E, mangaan, zink en carotenen. Ook voor spruitjes geldt dat wanneer de groente zo kort mogelijk wordt verwarmd (liefst stomen) de spruitjes het best hun werk doen in ons lichaam.
Winderigheid. Dit komt door de hoeveelheid zwavel en het koolhydraat raffinose in spruitjes, maar ook doordat ze fodmaps bevatten. Fodmaps zitten van nature in voedingsmiddelen en zijn kleine moleculen die slecht of zelfs niet worden opgenomen in je dunne darm en automatisch in je dikke darm terechtkomen.