Dat kan als je hebt gebankierd volgens de 5 veiligheidsprincipes van de banken. Wij kunnen je helpen met het contact met de bank. Heb je aangifte gedaan en is er een verdachte? Je kunt je schade vergoed krijgen via het strafproces.
Banken vergoeden slachtoffers van phishing immers niet zo gemakkelijk als zou moeten. Bij een niet-toegestane transactie zoals phishing is de bank nochtans wettelijk verplicht om het bedrag terug te betalen, tenzij de bank kan bewijzen dat die transactie het gevolg is van jouw fraude, opzet, of grof nalatig handelen.
Als je geld overmaakt, komt dat terecht bij de oplichter. Bankhelpdeskfraude is een vorm van spoofing die veel voorkomt en waarbij iemand in korte tijd veel geld kan kwijtraken.
Wanneer je door een onoplettendheid toch in de phishingval getrapt bent en op een link in een phishingmail geklikt hebt, wordt je doorverwezen naar een pagina, die tevens vaak ook vertrouwelijk of zo authentiek mogelijk word nagemaakt.
Phishing is strafbaar. Hier kan sprake zijn van computervredebreuk (138ab Strafrecht), oplichting en (online) identiteitsfraude. Als het slachtoffer een bankpas heeft opgestuurd, kan er ook sprake zijn van diefstal.
Check de afzender
Phishingmails hebben bijna altijd een vreemd e-mailadres als afzender. Een fout e-mailadres herken je op vergelijkbare wijze als een foute link. Het deel achter het @-teken moet eindigen op de domeinnaam. De tekst voor de domeinnaam moet gescheiden zijn met een punt.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Wat gebeurt er als ik geldezel ben? Als geldezel sluis je via jouw betaalrekening illegaal geld door naar criminelen. Dit wordt gezien als een misdrijf. Je kunt dus strafrechtelijk worden vervolgd.
Fraudehelpdesk en organisatie waarschuwen bij phishing
Wanneer u een valse e-mail krijgt, waarschuw dan de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt. Meld phishing ook altijd bij de Fraudehelpdesk.
Phishing is een vorm van internetfraude waarbij je via een e-mailbericht naar een valse website wordt gelokt die sterk op een site van een bank (of bedrijf) lijkt. Wanneer je je persoonlijke gegevens op de valse website invoert kan de oplichter deze gebruiken om zelf transacties of aankopen uit te voeren.
Doe aangifte bij de politie
Doe direct aangifte. Voor alle vormen van cybercrime kan dit via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau.
Een overschrijving kan je niet annuleren, hoe snel je er ook bij bent. Betaald is betaald. Zelfs een betaling in het kader van een doorlopende opdracht is onomkeerbaar. Enkel wanneer de fout bij de thuisbankmodule en dus buiten jezelf ligt, kan je je bank vragen om het per vergissing overgemaakte geld te recupereren.
De Politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, de Financial Intelligence Unit (FIU) en bijzondere opsporingsdiensten mogen voor het uitoefenen van bepaalde taken identificerende persoonsgegevens bij banken en betaaldienstverleners vorderen of opvragen.
Voorkom erger, onderneem actie. Doe aangifte. Fraude is strafbaar, ook als je bent ingezet als geldezel.
Wat doet de bank? Banken doen aangifte van geldezels bij politie en justitie, zodat ze kunnen worden vervolgd. Geldezels worden in het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen geplaatst, waardoor het voor hen heel moeilijk is nog een hypotheek, lening of andere dienst te krijgen bij een bank.
Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. In sommige gevallen kunt u verleidt worden om een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe te sturen. De oplichter vindt uw gegevens. In slecht beveiligde administraties, in uw afval of via het internet en social media.
Er is geen limiet voor het saldo op je betaalrekening.
De heffingsvrije grens voor belastingvrij sparen bedraagt 57.000 euro per persoon. Fiscaal partners hebben samen recht op een heffingsvrije grens van 114.000 euro. In 2022 was dit nog 50.650 euro per persoon of dus 101.300 euro voor fiscaal partners.
De kans is groot dat je e-mailadres terecht is gekomen op een lijst met e-mail adressen die door verschillende spammers wordt gebruikt. Dat verklaart waarom je er steeds meer krijgt. Ze gebruiken allemaal dezelfde lijsten. Net daarom blijf je ook deze berichten krijgen, ook al heb je een aantal afzenders geblokkeerd.
Dit kunt u direct doen
– Zoek het nummer van uw bekende op in uw contacten en bel de bekende via uw eigen contactenlijst om na te vragen of hij/zij u echt een appje heeft gestuurd. – Heeft u al geld overgemaakt? Neem contact op met uw bank en meld het bij de Fraudehelpdesk.
Hackers kunnen je e-mailgegevens hebben verkregen via een datalek. Als je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan een hacker met één gecompromitteerd account toegang krijgen tot al die accounts.