Hoewel op de verplichte aansluiting van bestaande woningen op het aardgas enkele uitzonderingen bestaan die ertoe leiden dat bestaande woonwijken stapsgewijs aardgasvrij kunnen worden gemaakt, geven deze uitzonderingen niet de mogelijkheid een woningeigenaar te verplichten van het aardgas af te schakelen.
De Rijksoverheid wil de CO2-uitstoot verminderen door over te stappen op duurzame energie. Daarom kunt u vanaf 2050 in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties.
Momenteel is meer dan 90% van de woningen in Nederland nog aangesloten op aardgas . Het is de bedoeling dat in 2050 alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Dit betekend dat we moeten overstappen op duurzame energie op het gebied van verwarming in een woning.
Om te wonen zonder gas is goede isolatie van je huis onmisbaar. Denk hierbij aan driedubbel glas, dakisolatie en het opvullen van kieren. Goede isolatie én ventilatie maakt jouw huis comfortabel en bespaart op je maandelijkse energierekening, want je kan prima vooruit met een kleiner duurzaam verwarmingssysteem.
Daarom kan in principe na 2050 niemand meer koken of verwarmen op aardgas. Dan kan dit alleen nog met duurzame installaties. Hoe lang het in uw wijk duurt voordat er een alternatief voor aardgas komt, hangt af van de keuze die uw gemeente maakt.
Ja, ik doe de check! Helemaal van het aardgas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp. Hij doet alles wat je oude cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren.
Sinds 1 maart 2021 kunnen consumenten een verzoek doen bij de netbeheerder om een gasaansluiting kosteloos te laten verwijderen.
De meest voor de hand liggende oplossing is een all-electric warmtepomp. Hij gebruikt de warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de bodem en verwarmt deze verder tot een temperatuur die geschikt is voor verwarming én warm water.
Allereerst is je huis verwarmen zonder gas mogelijk met een volledig elektrische lucht/water warmtepomp. Dat is als het ware een cv-ketel zonder gas. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, verwarmt daarmee je huis en zorgt voor warm water zonder gas.
Volgens de huidige berekeningen kost het tussen de 17.000 en 30.000 euro om je woning aan te passen om gasloos te kunnen wonen. Voor een gemiddeld huishouden betekent dat een kostenpost van ongeveer 20.000 euro.
Per categorie staat aangegeven welke maatregelen nodig zijn om gasloos te wonen. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een gasloze woning volgens actuele berekeningen van de Vereniging Eigen Huis tussen de € 17.000 en de € 30.000.
Je kunt een oud huis zonder gas verwarmen door het plaatsen van een geschikte elektrische kachel of boiler Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de capaciteit van de kachel of boiler overeenkomt met de oppervlakte van de ruimte, zodat er voldoende warmte wordt geproduceerd om het huis te verwarmen.
Voor het verwarmen van onze huizen en het koken gebruiken we twee keer meer gas dan de gemiddelde Europeaan. Vrijwel alle Nederlandse huishoudens zijn aangesloten op gas en meer dan 70 procent van het energiegebruik van Nederlandse huishoudens komt van gas.
Koken op gas is vaak maar 2 tot 3 procent van het totale gasverbruik. Maar wie een volledig aardgasvrije woning wilt, moet elektrisch gaan koken. De stroom die nodig is voor het koken kan dan duurzaam worden opgewekt, bijvoorbeeld met eigen zonnepanelen.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
Maar de uitgangssituatie is in Duitsland totaal anders dan bij ons. In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool.
De meeste mensen laten een airco installeren om op warme dagen het huis en het hoofd koel te houden. Toch kan het systeem ook een interessante en efficiënte tussenstap zijn op weg naar een aardgasloze woning. Want de meeste airco's kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen.
Kort antwoord: Ja een elektrische boiler is goedkoper dan een boiler op gas.
Douche korter en minder
Het Nibud heeft berekend dat dit gemiddeld 1,09 euro kost bij het gebruik van een gasboiler en 1,19 euro bij een elektrische boiler. Wie douchen weet terug te brengen tot 5 minuten per dag, of zelfs nog minder, bespaart zowel op water- als energieverbruik.
Een van de beste opties voor vloerverwarming zonder gas is door een (hybride) warmtepomp te laten installeren. Hybride warmtepomp: Een hybride warmtepomp is niet geheel gasloos. Bij een hybride warmtepomp bestaat het systeem uit een warmtepomp en een HR-ketel.
Nieuwbouwwoningen worden sinds 2018 gebouwd zonder een gasaansluiting. In de Gaswet is bepaald dat een gasleverancier nieuw te bouwen bouwwerken niet zal aansluiten op het gasnet (artikel 10 lid 7 Gaswet).
Wie een duurzaam verwarmingssysteem installeert en van het aardgas afgesloten wilt worden, moet vanwege veiligheidseisen de gasaansluiting laten verwijderen. Netbeheerders rekenen hiervoor bij grondgebonden huizen met vaste tarieven van 700 tot 800 euro. Uiterlijk 1 maart 2021 verdwijnt deze afsluitboete.
* Het verwijderen van de gasaansluiting is gratis tot in de nieuwe Energiewet een definitieve oplossing komt voor de verdeling van kosten.