Leren zeilen is relatief gemakkelijk en de meeste mensen zijn in staat om na een paar uur zeilles met een boot te zeilen. Een zeilboot veilig en met expertise beheersen is voor sommige wel een een levenslange opgave. De meeste zeilers mogen zich ervaren noemen na 5 jaar intensief zeilen.
Kon ik maar varen...
Iedereen kan leren varen. Soms mag je zelfs al varen zonder vaarbewijs. Maar de regels kennen is in ieder geval een must. Doe je kennis van het varen op bij een HISWA Vaarschool middels een theoretische cursus of praktijkles.
Leren zeilen is relatief gemakkelijk en de meeste mensen zijn in staat om na een paar uur zeilles met een boot te zeilen. Een zeilboot veilig en met expertise beheersen is voor sommige wel een een levenslange opgave. De meeste zeilers mogen zich ervaren noemen na 5 jaar intensief zeilen.
De zeilen en motor zijn de duurste onderdelen aan boord, controleer dit dus grondig voor de boot effectief aan te kopen. Voor zeilboten is het ook wenselijke de verstaging te controleren op sleet. Deze wordt bij voorkeur om de 10 (intensieve zeilers) à 15 jaar te vervangen.
Met redelijke wind, vaart een kajuitzeiljacht 3-6 knopen (dit zijn dus nautische mijlen per uur). Afhankelijk van de windrichting en windsterkte vaar je per dag zo'n 15-30 mijl.
Optimist zeilboot
Ben jij een beginnende zeiler? Dan is de Optimist de perfecte zeilboot voor jou! De Optimist is ideaal om te leren zeilen door de hoge randen, wat jou een super veilig gevoel geeft. Jij bent de kapitein op je eigen boot en je moet dan ook alles zelf doen.
Gebruik de val van de fok om de fok te hijsen (fok of genua), en zet de val vast op de kikker. Beide zeilen zullen nu vrijelijk bewegen. Je hijst altijd eerst het grootzeil en dan de fok, omdat het makkelijker is om de boot in de richting van de wind te houden met het grootzeil.
Gemiddeld waait de wind met een snelheid van 3 à 4 Bft. Voor een beginner is het ideale zeilweer tussen de 2 à 3 Bft of tussen de 5 en 10 knopen. Voor een meer gevorderde zeiler is dit 4 Bft of tussen de 11 en de 15 knopen.
De wereld van zeilen kan heel erg spannend zijn voor beginners. Zeilen is een fysieke activiteit, maar is ook iets dat steeds aanvoelt als vakantie en een avontuur in beweging. Om goed te zeilen, moet u de wind, golven en andere micro-factoren kunnen lezen om zo beslissingen te nemen over de beste routes en snelheden.
Wanneer een platte, brede zeilboot door de wind schuin getrokken wordt, verdwijnt een deel van de massa onder het wateroppervlak en wordt het drukpunt verplaatst – naar de zijde die onder water ligt: het koppel van zwaartekracht en opwaartse kracht trekt het geheel weer recht.
Zeilen is erg leuk en geeft een gevoel van vrijheid. Het bevrijdt de geest, het is spelen met de elementen en geeft een kick wanneer de boot lekker over het water gaat. Ervaar het maar eens.
De rust van een zeilboot die vredig over het water glijdt, het kabbelend geluid van het water op de romp, de wind die je lichaam streelt, de zon die je huid verwarmt, de aanwezigheid van water om je heen. Zeilen doet een mens goed en vermindert stress in grote mate. Op zee vervliegt dagelijkse stress.
In de categorie tot 8 meter bedragen de jaarlijkse kosten ongeveer 420 euro per meter scheepslengte, tussen 8 tot 10 meter is dat al 536 euro. De jachten tussen 10 en 12 meter besteden 643 euro en schepen boven 12 meter gemiddeld 925 euro per meter scheepslengte.
Eerst en vooral moet je een degelijke opleiding gevolgd hebben. Veel zeilscholen geven basislessen om alleen of met een beperkte bemanning te varen. Solo varen vereist een diepgaande technische kennis van de boot.
Een kwalitatief goed geweven polyester zeil dat regelmatig nagekeken en onderhouden wordt zal tussen de 3500 en 4000 uur mee gaan. Een gemiddelde toerzeiler gebruikt zijn boot twee weekenden per maand, plus twee weken vakantie.
Iedereen weet dat men een soort van risico loopt bij het zeilen. De grootste gevaren zijn immers dingen zoals terecht komen in een orkaan op zee, krachtige wind, grote golven, een beschadigde of lekkende boot.
Gemiddeld kost een nieuw grootzeil 120 euro per vierkante meter, voor een genua ben je 90 euro per vierkante meter kwijt. Dit zijn richtprijzen. Het maakt uit waar zeilen worden gemaakt. In het buitenland kan dat goedkoper dan in Nederland.
Eind 2022 steken we met het tweemast zeilschip Morgenster van wal om vanuit Nederland zo goed als emissievrij naar Zuid Amerika en het Caribisch gebied te zeilen. In het najaar waait er een stabiele passaatwind van oost naar west over de Atlantische Oceaan. Dit is dus het moment om de oversteek te gaan maken.
Er is voor elk wat wils. Sommige vrienden hebben een zeilboot gekocht voor 15.000 € en zeilen er nog altijd mee. Voor een tweedehandse zeilboot van 35 à 40 voet in goede staat, moet je rekenen op 60 à 150.000 €. Maar eens te meer hangt alles af van heel wat parameters.
Wat neerkomt op ongeveer 4733 kilometer. Ga er vanuit dat je ongeveer 7 knopen vaart (wat voor een catamaran haalbaar moet zijn), wat nog geen 13 kilometer per uur is en je komt al snel uit op ruim 15 dagen varen. 15 Dagen zeilen ALS je dus 7 knopen vaart en ALS je niet hoeft uit te wijken om wat voor reden dan ook.