Wat is de vervoeging van lade? Laadje of laatje? Je zou zeggen laadje.
Stop je rekenboek maar in je laadje / laatje. Wat is het verkleinwoord van la? Je schrijft het met een t, net als in chocolaatje, colaatje, extraatje, Kaatje en omaatje. De a moet je verdubbelen, anders zou je /latje/ zeggen in plaats van /laatje/.
Woorden die eindigen op een lange klank krijgen twee klinkers in een verkleinde vorm: la – laatje.
Wat is de juiste spelling van 'een klein diner': dinertje of dineetje? Dinertje is juist. Achter diner komt 'gewoon' het achtervoegsel -tje.
Antwoord: Laden en lades het kan allebij. Lades wordt het meest gebruikt ook omdat laden ook een werkwoord is.
Parachute heeft twee correcte verkleinvormen: parachutetje en parachuutje. De keuze hangt af van de uitspraak. Parachute kan met en zonder eind-e worden uitgesproken: [paaraasjuutə] en [paaraasjuut].
satés (meerv.)
Aan het Italiaanse cadenza danken we ook het woord cadens. Lange tijd waren cadens en cadans synoniemen, maar inmiddels betekent cadans vooral 'ritme' en wordt cadens bijvoorbeeld gebruikt om de laatste akkoorden van een muziekstuk aan te duiden of een solo-improvisatie aan het einde van een (deel van een) stuk.
Correctheid, naauwkeurigheid. Correctie, verbetering, teregtwijzing; tuchtiging: huis van correctie, ver... 1) Bedachtzaam 2) Behoorlijk 3) Beleefd 4) Beschaafd 5) Bezadigd 6) Doordacht 7) Exact 8) Fatsoenlijk 9) Foutloos 10) Gepast 11) Gerechtvaardigd 12) Goed 13) In de puntje...
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.
Is het 'de etentje' of 'het etentje'?
Het is 'het etentje', want etentje is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat etentje'.
In het meervoud gebruiken we een apostrof als het grondwoord op een enkele klinker eindigt, in het verkleinwoord verdubbelen we het klinkerteken. Zo hebben we auto's en autootjes. In 'autoke' wordt de klinker niet verdubbeld. Het wordt eenvoudiger als je consequent een apostrof gebruikt: auto's, auto'tje, auto'ke.
Maar als je deze woorden zou afbreken aan het eind van een regel (wat we niet aanraden omdat dat lelijk staat), verdwijnt de tweede klinker weer: auto-tje, pagina-tje, paraplu-tje.
Het meervoud van gsm is gsm's. Een afkorting eindigt altijd op apostrof + s, behalve bij afkortingen die eindigen op een s of een x: die krijgen apostrof + en.
-ine: machine - machinetje/machientje.