met andere woorden (bw) : anders geformuleerd, anders gezegd, dat wil zeggen, kortom, oftewel. met andere woorden (bw) : m.a.w.
Een synoniem is een ander woord voor 'een ander woord voor': woorden noemen we synoniem als ze (ongeveer) hetzelfde betekenen.
pro. als synoniem van een ander trefwoord: tot (vz) : aan, ad, in, naar, om, op, pro, te, tegen, ter, voor.
eindeloos, fantastisch, fraai, geweldig, groots, heerlijk, kostelijk, luisterrijk, magnifiek, mooi, moorddadig, oogverblindend, schitterend, schoon, splendide, subliem, superbe, verrukkelijk, voortreffelijk, wondermooi.
hoe: op welke manier; hoe; wat voor een; hoedanig.
[Let op: Spelling en uitleg uit 1890] letterlijk, iemand, die de deugd bemint, ervaren is in allerlei deugd; overdrachtelijk, iemand ervaren in enige kunst, bijzonder in het bespelen van een of ander muziekinstrument.
Twee woorden zijn elkaars antoniem als ze een tegengestelde betekenis hebben. Het woord is afgeleid uit het Grieks: anti ("tegen"), -numon ("naam, benoeming"). Ieder woord heeft zowel een vorm (de klanken) als een betekenis.
Een synoniem of evenwoord van een bepaald woord in een taal is een ander woord in dezelfde taal met min of meer dezelfde betekenis. Dit verschijnsel wordt synonymie genoemd.
pril (bn) : fris, in een beginstadium, jeugdig, jong, nieuw, ongerept, onvolgroeid, vroeg.
Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen, hetzelfde zijn') zijn juist. Synoniem zijn met en synoniem zijn aan ('hetzelfde betekenen/zijn') zijn allebei juist. Het lijkt erop dat synoniem zijn met iets gebruikelijker is. De nadruk ligt iets meer op het feit dat de overeenkomst honderd procent is.
eender, enerlei, gelijk, idem. als synoniem van een ander trefwoord: gelijk (bn) : corresponderend, dergelijk, dezelfde, één, eender, hetzelfde, identiek, overeenkomstig, soortgelijk.
In acht nemen is letten op iets, dat betracht moet worden of waarvoor zorg gedragen moet worden.
iemand die meent alles beter te weten dan anderen.
MTL. > > Wilt u groenten, zoja bonen? > Zo ja = indien "ja"/ indien "ja" het antwoord is.
Sara: Hey, oe est? (Hallo, hoe gaat het?) Ben: Hoed, e me joen/gie? (Goed, en met jou?) Sara: Sava, olles ok...
Formele woorden hebben een stijf, plechtig karakter. Zulke woorden komen vooral in geschreven taal voor. Ze worden ook wel ambtelijke woorden of stadhuiswoorden genoemd. Veel mensen gebruiken formele woorden omdat ze denken dat het op papier of in een officiële context allemaal een beetje meer of anders moet zijn.
De tekstschrijver is verantwoordelijk voor het produceren van alles wat met tekstuele zaken te maken heeft. De tekstschrijver kan zowel gespecialiseerd zijn in een bepaald onderwerp als meer in algemene zin opgeleid om teksten van velerlei aard te kunnen schrijven, ongeacht de opdrachtgever.
spreken tot om te krijgen of om terecht te wijzen of om rekenschap te vragen.
algemene stemmen = strafprocesrecht: alle stemmen zijn gelijk, niemand heeft afwijkend gestemd; unaniem.