Nee, alcohol is niet gezond. Eventuele voordelen van alcohol wegen niet op tegen de nadelen voor de gezondheid. Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag voor zowel mannen als vrouwen. Alcoholrichtlijnen zijn niet overal hetzelfde. Gemiddeld gezien definiëren landen om ons heen verantwoorde alcoholconsumptie als maximaal één glas per dag voor vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor mannen (zie figuur 1).
1 - 2 standaardglazen
Je hartslag en ademhaling nemen toe. Je krijgt een warm gevoel. Je wordt wat levendiger en meer ontspannen. Het praten lijkt vlotter te gaan.
Bier verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Bier zorgt namelijk voor een stijging van een goede soort cholesterol, dat de kans op hart- en vaatziekten juist verkleint. Een bierdrinker loopt 40 tot 60 procent minder risico op een hartinfarct.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Alcohol verstoort de balans tussen de goede en slechte bacteriën in de darmen (darmflora). Ook vergroot alcohol de doorlaatbaarheid van de wanden van de dunne en de dikke darm, waardoor deze kunnen gaan 'lekken'. Zo kunnen slechte bacteriën en giftige stoffen uit de darmen in de bloedbaan terecht komen.
Matige bierconsumptie kan goed zijn voor hart en bloedvaten. Het is vooral de alcohol in bier die voor dit positieve effect zorgt. Er is sterk wetenschappelijk bewijs dat de consumptie van 15–30 g alcohol per dag samenhangt met een 25% lagere sterftekans door hart- en vaatziekten vergeleken met niet-drinkers.
overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Onherstelbare hersenschade, huid- en leverziektes en minder spieropbouw zijn slechts enkele van deze effecten. Je functioneert steeds minder goed. Ook zal je lichaam op den duur afhankelijk worden van alcohol, met een verslaving tot gevolg. Je lichaam is echter niet het enige dat wordt aangetast door alcohol.
Typische gedrag van een alcoholverslaafde:
Te laat komen op afspraken. Slechte concentratie. Gedrags / humeur veranderingen (agressie, depressie, wisselende stemmingen) Verbergen van drank.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe. Daarvoor is duidelijk wetenschappelijk bewijs.
Na een jaar op de tweede plaats te hebben gestaan heeft de gespecialiseerde Amerikaanse website RateBeer het Belgische trappistenbier Westvleteren 12 opnieuw gekroond tot beste bier van de wereld. Dat meldt de website ratebeer.com.
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur.
Droge huid
Alcohol droogt de huid uit. Het drinken van teveel alcohol is slecht voor de huid. Alcohol blokkeert als het ware de hormonen in het lichaam die ervoor moeten zorgen dat je huid niet te snel uitdroogt. Onze nieren gaan bij het drinken van alcohol ook meer vocht uitscheiden.
Nee. Het wordt wel eens gedacht dat wijn gezonder is dan bier, vanwege de antioxidanten in met name rode wijn, maar dat is niet zo. Voor alle soorten alcohol geldt het principe: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans op schade aan je lichaam en ziektes.
Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je de controle een beetje loslaat. Dat kan soms fijn zijn, maar niet als je aan de lijn bent. Het wordt dan namelijk nóg lastiger om verleidingen - zoals nog een drankje of een paar lekkere hapjes - te weerstaan. Als je wil afvallen is het drinken van alcohol dus niet verstandig.
Wie zou proberen op enkel bier te overleven, is geen lang leven beschoren. Aanvulling met water is noodzakelijk om dehydratie door alcohol te voorkomen. Maar ook in combinatie met water, zullen na enkele maanden vitaminetekorten ontstaan. Bier is arm aan vitamine C.
Bier geeft je haar glans en maakt het stevig. Bier bestaat voornamelijk uit suiker, mout, hop en gist. Deze laatste twee ingrediënten bevatten veel proteïnen die helpen wanneer je haar beschadigd is.
Van alle stoffen in bier is alcohol de belangrijkste 'dikmaker'. Een alcoholvrij biertje bevat ongeveer 60 kilocalorieën (kcal). Bij pils (5 procent alcohol) schiet dit omhoog naar 110 kcal en een glas zwaar bier (7 procent) levert al gauw 160 kcal.
Van alle alcoholische dranken heeft rode wijn de beste reputatie. Elke dag een glas rode wijn nuttigen versterkt je hart en kan de kans op kanker verkleinen. En in tegenstelling tot witte wijn, waar suiker aan wordt toegevoegd, word je niet dik van rode wijn.