Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
Het snot in je neus, inclusief vuiligheid, wordt via de trilhaartjes in je luchtwegen richting je maag gestuwd. Daar wordt de troep onschadelijk gemaakt. Je kunt dus gerust je neus ophalen als je ziek bent en vervolgens de inhoud doorslikken. Snot ophalen is zelfs beter dan snuiten.
"Je produceert 1 tot anderhalve liter snot per dag. Het meeste daarvan slik je in, dus het is helemaal niet nodig om het zelf uit je neus te halen om het vervolgens op te eten".
Het doorslikken van je snottebel zorgt er namelijk voor dat bacteriën direct gedood worden in een maagzuurbad. Door je neus daarentegen met hoge druk te snuiten, loop je juist het risico dat de micro-organismen in je bijholtes terecht komen en daar tot een ontsteking leiden.
'Uit onderzoek uit de vorige eeuw bleek dat 90 procent van de mensen weleens in z'n neus peutert. Ruim 10 procent eet het ook op. Mannen doen het vooral in de auto, vrouwen op het toilet. De peuteren met 11 minuten per dag flink wat meer dan vrouwen, met 4 minuten per dag,' zegt Gaastra.
In de context van je neus wordt dit slijm, snot genoemd. Het snot bestaat uit water, zouten, eiwitten en afweercellen. De eiwitten die in het slijm zitten zorgen ervoor dat het snot een plakkerige substantie wordt. De hoeveelheid water bepaalt hoe dik je snot is.
Het goede nieuws volgens Wytske Fokkens, hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde van Amsterdam UMC locatie AMC, is dat neuspeuteren geen kwaad kan. En zelfs het opeten hiervan heeft geen negatief effect op je gezondheid. De Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger beweert zelfs dat het eten van snot gezond is!
De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
“Het beste kun je je neus ophalen.Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
Gezond snot is vrijwel kleurloos en transparant en heeft een plakkerige textuur die aan lijm doet denken.
Doordat mensen hun neus te hard snuiten komt het zelfs voor dat ze hun trommelvliezen opblazen. Daarom nogmaals mijn advies: je neus ophalen klinkt misschien wel niet zo fris maar het is echt veel beter en gezonder dan je neus snuiten. '
Normaal produceert het slijmvlies in het neus-keelgebied een beetje slijm en vocht. Als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm (snot) produceren.
Is in je neus peuteren dan stiekem toch nog ergens goed voor? Volgens de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger is het zelfs hartstikke verstandig om te doen. "Als je een bolletje opgedroogd snot opeet, laat je het immuunsysteem kennis maken met een verzwakte ziekteverwerker," aldus Bischinger.
Droge korstjes in je neus kunnen een trigger zijn voor neuspeuteren. Dit kan ervoor zorgen dat er bacteriën via je vingers in je neus komen. Omdat je neusslijmvlies al te droog is, kan het zich moeilijker verweren tegen ziekteverwekkers.Hierdoor kun je (weer) verkouden worden.
Neuspeuteren is het verwijderen van neusslijm of corpora aliena uit de neus met behulp van een vinger. Een wetenschappelijke naam is rinotillexe, dwangmatig neuspeuteren heet rinotillexomanie. In de neus peuteren wordt door mensen en andere primaten bedreven.
Gezond snot zou doorzichtig en dun moeten zijn. Als het dik en 'wolkig' wordt is dat een teken van ontsteking, infectie of allergie. Als je snot geel of groen wordt komt het door een extra grote hoeveelheid witte bloedcellen.
Pas als je weken met groen snot rondloopt, moet je naar de dokter. Rood: dit is geen bloedneus, maar komt wel door bloed in je snot. Waarschijnlijk door een klein wondje in je luchtwegen. Bruin: dit komt waarschijnlijk door veel roken of vieze lucht inademen.
U heeft een bijholteontsteking wanneer u bij verkoudheid (loopneus of verstopte neus) extra klachten heeft, zoals pijn in uw gezicht of minder ruiken. Kauwen of bukken kan de pijn opwekken of verergeren. Een bijholteontsteking gaat meestal binnen 1 tot 3 weken vanzelf over.
Snot ziet er vies uit. Maar het is super belangrijk. Je lichaam zit er vol mee. Snot is eigenlijk waterig slijm en je produceert maar liefst 1 liter per dag.
Teveel neuspeuteren en droge lucht kunnen leiden tot beschadiging van het slijmvlies van de neus en dat kan neusbloedingen veroorzaken en zelfs een gat in het neustussenschot.
En dus verbrand je wel degelijk calorieën met niezen. Niet veel, maar toch. Na drie keer niezen ben je twee calorieën kwijt. Het is normaal dat je zeker twee of drie keer op rij niest, omdat je zo die bacteriën kwijtraakt.
Waar zitten de meeste calorieën in? In het algemeen geldt dat vrijwel alle vette producten calorierijke voeding zijn. De reden daarvoor is dat vet simpelweg heel veel energie levert: maar liefst 9 kcal per gram. Ter vergelijking, eiwitten en koolhydraten leveren beide maar 4 kcal per gram.
Een gemiddeld gezond mens produceert ongeveer een liter snot per dag – een hoeveelheid die zoals je ongetwijfeld opgemerkt hebt verschilt als je ziek bent. Het snot bestaat voor 95% uit water, 3% mucine en 2% andere dingen, zoals enzymen en eiwitten.