Pepers zijn goed rijp als ze de uiteindelijke kleur hebben gekregen, al kan je pepers ook prima groen oogsten. Vaak zijn ze dan iets milder van smaak, minder pittig dus. Rijpe pepers zijn vaak rood, geel of in sommige gevallen bruin (zoals de Chocolate Habanero).
Je kunt de pepers oogsten wanneer je zelf denkt dat ze goed zijn. Je hoeft niet te wachten tot ze heel rood zijn. Elke peper wordt namelijk eerst groen voordat hij zijn uiteindelijke kleur krijgt, maar groene pepers zijn ook erg lekker.
Wanneer rijpe en onrijpe pepers oogsten
Over het algemeen vindt de oogst plaats van juli tot en met oktober.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Maar wanneer zijn jalapeñopepers rijp? Je hoeft slechts zo'n 85 dagen te wachten voordat deze schoonheden klaar zijn voor de oogst. Net als andere pepers zijn jalapeños eerst groen voordat ze langzaam rood worden. Wanneer je ze plukt, hangt wederom af van je voorkeuren.
Oogst de peperplantjes wanneer de vruchten groen van kleur zijn, of wacht totdat ze een rode, oranje, paarse, gele of zwarte kleur krijgen. Zoete peperplantjes kun je na ongeveer 60 tot 90 dagen oogsten, en de hete pepers hebben meestal 150 dagen nodig.
Oogsten: trek de peper van de plant, door het steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek.
Gelukkig zijn ook onrijpe pepers eetbaar en lekker, al hebben ze een andere smaak; vaak wat minder heet, en meer fris en kruidig dan de warme gloeiende heetheid van rijpe pepers.
Sommige pepersoorten zijn erg bijzonder. De zaden zijn moeilijk te krijgen, je plant is bijzonder productief of je wilt gewoon niet ieder jaar opnieuw zaaien. Gelukkig zijn pepers meerjarige planten. Je kunt ze vorstvrij overwinteren en het kost maar weinig moeite.
Want ook al is het officieel een eenjarige buitenplant, de peperplant is dat niet. Ze is een heester die enige jaren in pot kan leven, mits ze binnen overwintert want ze kan geen vorst verdragen.
De jonge paprika- en de peperplanten top ik ieder jaar als de eerste bloemen ontstaan. Je knijpt of knipt de top eruit. Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst.
Het beste kun je een peperplant niet te vaak water geven, en veel water per keer. Door de plant elke keer droog te laten worden en dan weer voldoende water te geven, zorg je ervoor dat je een compacte plant met veel bloemen krijgt. Bovendien maakt het de pepers scherper van smaak.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed.
We zeggen meestal omdat er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn, maar je kan wel zeggen dat als je een rode peper ziet het de volledig gerijpte versie is van de groene peper. Het duurt dus langer voordat een rode peper geplukt kan worden dan een groene.
De groene peper is minder rijp dan de rode peper. Hierdoor is de groene peper milder van smaak. Over het algemeen geldt dat hoe kleiner de peper, hoe scherper deze is. Kleine groene pepertjes kunnen dus ook erg heet zijn!
Over het algemeen geldt hoe kleiner de peper, hoe scherper.En hoe rijper (rood of geel) hoe milder van smaak. Kleine groene pepertjes zijn dus het scherpst.
Het is mogelijk om hele pepers in te vriezen. Was de pepers en droog ze goed af voor je ze in de vriezer doet. Belangrijk is om de pepers los van elkaar in de diepvries te doen, zodat ze niet aan elkaar plakken en beschadigen zodra je ze uit de vriezer haalt.
Pepers kweken in de volle grond
Wie de chilipepers niet in een glazen serre of kas kan plaatsen, kan ze ook buiten op een beschutte warme plaats in volle grond planten.
Voordelen van groene pepers
- Heeft een effect op bloedsuikerspiegel het regelmatig eten van groene pepers helpt bij het regelen van een hoge bloedsuikerspiegel. - Bevordert de spijsvertering, groene pepers zitten boordevol voedingsvezels, die helpen bij een betere spijsvertering.
Een fijne manier om pepers te bewaren is om ze te drogen. Hiervoor snijd je de pepers in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en laat ze in een voedseldroger of in de oven op 40 graden drogen. Laat bij het drogen in de oven het deurtje op een kier, zodat het vocht kan verdampen.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.
Chilipeper bewaar je op een koele plek (12-15 °C), maar liever niet in de koelkast. De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Je kunt de chilipeper ook prima invriezen.
Zorg dat je verse pepers hebt, en maak in iedere peper een kleine insnijding met een mes. Zo verliest de peper vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Leg de pepers op een droge plek in de keuken om te drogen. Als je wilt dat dit sneller gaat, doe ze dan even in de oven of magnetron.
De specerij groene peper groeit aan een tropische, meerjarige klimplant. De plant kan tussen de 6 en 9 meter hoog worden en groeit het beste in een tropisch klimaat. De groene, nog onrijpe, besjes hebben een gladde buitenkant en hebben een diameter van maar 2,5 tot 3 mm.
Bloemrui is een gekend probleem bij paprika/pepers. Vooral als de plant in stress is (te warm, te koud, een tijdelijke groeiremming) of als er al veel vruchten gezet zijn zullen de bloempjes al eens afvallen.