Olijfolie is een gezonde keuze. Het bestaat namelijk voor ongeveer 70 procent uit gezonde onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan het in vet oplosbare vitamine E. Per dag heb je ongeveer 30 tot 40 gram vetten of oliën nodig. Het maakt niet uit welke soort olijfolie je neemt.
De meeste gezondheidsorganisaties zoals het Voedingscentrum raden aan om ongeveer drie eetlepels voor vrouwen (rond de 40 ml) en vier a vijf eetlepels voor mannen (rond de 65 ml) olijfolie per dag te consumeren.
2 eetlepels olijfolie per dag is gezond
Inmiddels is bewezen dat het gebruik van olijfolie helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziektes, alzheimer en kanker. Bovendien draagt het bij aan de verlaging van Cholesterol.
Olijfolie bestaat voor ongeveer 70% uit voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol.Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.
Olijfolie drinken voor het slapengaan kan leiden tot minder opgeblazen gevoel en indigestie tijdens de nacht, wat zorgt voor een meer rustgevende slaap . Olijfolie staat bekend om zijn hart-gezonde eigenschappen. Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, kan het helpen om de niveaus van LDL (slechte cholesterol) te verlagen en HDL (goede cholesterol) te verhogen.
Het consumeren van één theelepel tot één eetlepel (drie theelepels) olijfolie zou voldoende moeten zijn om de voordelen te krijgen zonder dat uw maag van streek raakt. Hoewel u olijfolie op elk moment van de dag kunt drinken, zeggen veel mensen dat ze het liever 's ochtends op een lege maag doen.
Er zijn veel mensen die elke dag tenminste een paar eetlepels olijfolie nemen. Vaak puur en op een nuchtere maag. Zij kiezen daarvoor omdat al vrij lang bekend is en wetenschappelijk aangetoond, dat extra vierge olijfolie heel goed is tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en dat je dan langer gezond leeft.
Tip 5: Olijfolie stoelgang
Antioxidanten dragen bij aan de vorming en de werking van darmbacteriën. Als je last hebt van obstipatie kun je één of twee theelepeltjes pure olijfolie drinken.
Uit een recent onderzoek(link is external and opens in a new window) is gebleken dat twee eetlepels extra vierge olijfolie (EVOO) per dag de bloeddruk en het cholesterolgehalte binnen drie weken kunnen verbeteren en kunnen helpen bij het afvallen.
In de moderne geneeskunde wordt de waarde van olijfolie nog steeds erkend. Talrijke wetenschappelijke studies hebben de gezondheidsvoordelen van olijfolie aangetoond, waaronder het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, het verbeteren van de cholesterolwaarden en het beschermen tegen ontstekingen.
Olijfolie bevat veel vitamine E, wat mogelijk beschermt tegen dementie. Ook zitten er antioxidanten in. Daarnaast bestaat olijfolie grotendeels uit onverzadigde vetten, die ervoor zorgen dat je hersenen efficiënter werken.
Ten opzichte van olijfolie en snurken, is het goed om te weten dat olijfolie ontstekingsremmend is.Snurken wordt dikwijls veroorzaakt door een zwelling in de luchtwegen en olijfolie helpt hier tegen. Daarnaast werkt extra vierge olijfolie als een glijmiddel voor de weefsels aan de achterkant van neus en keel.
Een tot twee eetlepels per dag heeft al een duidelijk ontstekingsremmende werking. Doordat olijfolie een antioxidantele en ontstekingsremmende werking heeft, is het een natuurlijke beschermer tegen kanker. Olijven verminderen de kans op oxidatieve stress en chronische ontstekingen.
Afvallen met olijfolie
Dit vetverbrandingsproces wordt na het nuttigen van de olie vrijwel direct ingezet. Daarbij gaat het tot enkele uren na de maaltijd door. Dit maakt dat olijfolie kan helpen bij het afvallen. De olie geeft namelijk ook sneller een stop aan het hongergevoel dan bijvoorbeeld boter.
Het drinken van olijfolie, citroen en cayennepeper op een lege maag kan helpen bij: ð¹ Ontgifting & reiniging – Stimuleert de lever en het spijsverteringsstelsel, helpt afvalstoffen te verwijderen. ð¹ Gezonde spijsvertering – Bevordert een regelmatige stoelgang en helpt bij constipatie.
Olijfolie is gezonder dan boter
Een van de belangrijkste redenen om olijfolie te verkiezen boven boter is de impact op de gezondheid. Olijfolie bevat voornamelijk onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor het hart, de bloedvaten, de hersenen en het immuunsysteem.
Ja, een lepel olijfolie per dag kan daadwerkelijk goed zijn voor uw gezondheid . Zoals u wellicht weet, is extra vergine olijfolie een van de meest voorkomende ingrediënten in het mediterrane dieet. Het mediterrane dieet wordt algemeen beschouwd als een van de gezondste diëten ter wereld, en dat komt niet in de laatste plaats door de olijfolie.
Olijfolie is goed voor je hart
Een van de meest opvallende voordelen is dat olijfolie het risico op hart- en vaatziekten verlaagt. Dit heeft alles te maken met de grote hoeveelheid aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren in olijfolie.
Elke toename van 10 g/dag in de olijfolieconsumptie had minimale effecten op de bloedlipiden, waaronder TC (MD: 0,79 mg/dl; 95% BI (−0,08, 1,66); I2 = 57%; n 31, GRADE = lage zekerheid), LDL-cholesterol (MD: 0,04 mg/dl, 95% BI (−1,01, 0,94); I2 = 80%; n 31, GRADE = zeer lage zekerheid) , HDL-cholesterol (MD: 0,22 mg/dl; 95% BI ( ...
De belangrijkste functie ervan is volgens de volkswijsheid het smeren van de maag , en voor velen zou het kunnen helpen tegen constipatie.
Olijfolie is een veelzijdige olie die verschillende gezondheidsvoordelen biedt. Het consumeren van olijfolie op een lege maag kan helpen bij het afvallen, het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van ontstekingen, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verbeteren van de huid.
Sterker nog: het is echt een superfood voor je lichaam! Maar er is wel een probleem: pure extra vierge olijfolie (EVOO) is eigenlijk moeilijk te drinken vanwege de bitterheid en de hoge concentratie polyfenolen, die een vervelende kriebel in je keel kunnen veroorzaken (waarvan je moet hoesten).
Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt. Ook kun je de olijfolie, net als de lijnzaadolie, mengen met 2 theelepeltjes citroensap voor een sneller en beter resultaat, en natuurlijk om de smaak wat aangenamer te maken.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.