Maar wist je dat een bruin kleurtje helemaal niet zo gezond is? Om je DNA te beschermen tegen schade van UV-stralen creëert je huid dat bruine kleurtje. Hoewel het er erg mooi uitziet, is het dus eigenlijk niet meer dan broodnodige bescherming van erfelijk materiaal.
'There is no such thing as a healthy tan! ' De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt klare taal: ”There is no such thing as a healthy tan!” Het bruin kleuren van de huid is een manier om het DNA, dat werd beschadigd onder invloed van uv-stralen, te beschermen tegen verdere schade.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Verbranding doet pijn, maar het zorgt er ook voor dat je later een grote kans hebt op huidkanker. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, heb je later meer kans op huidkanker op latere leeftijd.
Het bruinen van de huid is namelijk een manier om het DNA in de huid – dat dus wordt beschadigd door UV-straling – te beschermen tegen verdere schade. Dat zit zo: wanneer het DNA beschadigt, maakt je huid als reactie pigmentcellen aan. Deze pigmentcellen beschermen vervolgens het DNA in je huidcellen.
Bruiner worden: hoe bruin kun je maximaal worden? Hoe bruin je maximaal kan worden, is genetisch bepaald. Dat is namelijk sterk afhankelijk van jouw huidtype, de snelheid waarmee melanine wordt aangemaakt en hoe snel die melanine door jouw lichaam wordt getransporteerd.
Ik word niet meer bruin
Als je bijvoorbeeld een streng dieet bent gaan volgen of vegetarisch bent gaan eten, kan dit invloed hebben op de hoeveelheid aminozuren in je huid. Als je te weinig aminozuren/eiwitten binnenkrijgt, kan de melanineproductie van de huid achteruit gaan, waardoor je minder bruin wordt door de zon.
Hoe lang moet je in de zon voor vitamine D? Je lichaam maakt vitamine D aan zodra je in de zon bent. In de lente en de zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartier met handen, gezicht en nek onbeschermd in de zon te zijn. Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn.
Zo is de zon belangrijk voor de aanmaak van vitamine D.Dit is essentieel voor je algehele gezondheid en dus ook voor je haar. Dit is bijvoorbeeld goed tegen haaruitval. Een ander positief effect van de zon, is dat het de haarzakjes een impuls geeft, waardoor de haargroei wordt bevorderd.
Huidverdikking door de zon
Onder invloed van UVB licht wordt een versnelde aanmaak van huidcellen in gang gezet, waardoor de opperhuid verdikt. Deze extra hoornachtige bescherming kaatst een deel van de zonnestralen terug. Verdikking van de opperhuid is dus ook een pantser tegen UV licht.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Mooi bruin worden doe je niet in één dag. Door de kleur langzaam op te bouwen, word je steeds sneller bruin en behoud je je mooie kleurtje ook langer. Het is daarom beter om meerdere dagen achter elkaar even te zonnen, dan één dag uren achter elkaar. Extra tip: pak zoveel mogelijk zon mee.
Maar hoe lang kan je daarvan blijven genieten? Dit hangt samen met de vernieuwing van je huidcellen. De cellen in de bovenste laag van de huid worden ongeveer iedere maand vervangen. Zodoende duurt het ongeveer een maand voordat je bruine teint weer verdwijnt.
Het is echt zo, je wordt bij de zee en het zwembad veel sneller bruin. Dit komt namelijk door de reflectie van de uv-stralen op het water. deze stralen komen namelijk dubbeel zoveel aan op je huid. Dit komt omdat deze stralen weerkaatsen op je huid en dan weer terug gekaatst worden door het water.
Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Door je haar te knippen, groeit het sneller
Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt.
De hogere tempraturen hebben ook invloed op de groei van je haar. De zon zorgt voor meer vitamine D hierdoor wordt de productie van dit eiwit vermenigvuldigd en laat het haar wel 2x zo snel groeien. Niet alleen het hoofdhaar maar ook onze lichaamsbeharing. Ja dus: je haar groeit sneller als het warm is!
Om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gevoed wordt kies je voor voeding met gezonde vetten, vitaminen en mineralen. Eet vette vis, noten en zaden voor omega-3 en bijvoorbeeld groene bladgroenten voor vitamine C en ijzer. Voor extra proteïne kun je het beste eieren en yoghurt eten!
Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten. Bovendien is het bij bronzers regelmatig het geval dat je de beste bruiningsresultaten pas krijgt nadat ze een paar uur ingewerkt zijn.
Mag ik douchen na de zonnebank? Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid.
Kan ik gelijk na het zonnen douchen? Dit kan zeker, maar als je een creme hebt gebruikt voor onder de zonnebank raden we je altijd aan om 4 tot 6 uur te wachten met douchen. Op deze manier haal je het volledige resultaat uit je zonsessie.
"Donkerdere types, met meer kleurpigment, kunnen onder invloed van de zon ook meer pigment aanmaken, waardoor ze sneller bruinen en beter beschermd zijn tegen de zon", legt dermatoloog Isabelle Hoorens uit. "Lichtere types, die van nature al minder pigment in hun huid hebben, maken ook minder pigment aan.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.