Noemen = melden, vermelden, als voorbeeld geven. Benoemen = er een naam aan geven.
Noemen naar en vernoemen naar zijn beide standaardtaal in de betekenis 'de naam geven van, dezelfde naam geven als'. (1a) Emma is naar haar oma genoemd.
In de betekenis 'een functie geven' wordt benoemen gecombineerd met tot en als. Hij werd benoemd tot burgemeester. Hij werd benoemd als burgemeester.
In de betekenis van 'iemand aanstellen' wordt het werkwoord benoemen in de standaardtaal gevolgd door het voorzetsel tot. Daarnaast wordt benoemen in de standaardtaal ook gecombineerd met het voegwoord als en met het voorzetsel in (dat laatste alleen in de verbinding met functie en ambt).
in de lijst met antoniemen (woorden met een tegengestelde betekenis): benoemen ≠ ontslaan, wippen.
Toelichting. De letterlijke betekenis van -vrij is 'vrij van, zonder'. Bijvoorbeeld in suikervrij ('zonder suiker'), alcoholvrij ('geen alcohol bevattend'), bladvrij ('vrij van bladeren') en vetvrij ('vrij van vet, niet vettig').
Een voornaam is in de antroponymie een eigennaam die een kind bij de geboorte gegeven wordt en die in de westerse cultuur, met uitzondering van de Hongaarse, voor de achternaam geplaatst wordt. De voornaam onderscheidt in de westerse culturen iemand van anderen met dezelfde achternaam.
De voornaam is het tweede bestanddeel van de naam en is individueel aan een bepaalde persoon. De voornaam wordt gebruikt om op een unieke manier naar een persoon te verwijzen, dit in tegenstelling tot een familienaam, die gedeeld en geërfd wordt.
In de naam van een persoon komt de voornaam eerst, dan de achternaam of familienaam. Alleen bij namen die gealfabetiseerd staan of alfabetisch gerangschikt moeten worden, is het nuttig om de achternaam of familienaam vooraf te laten gaan.
De naam waarmee iemand aangesproken kan worden. Iemand heeft meestal een roepnaam een of meer voornamen en een achternaam.
Ter illustratie van de willekeur: je kind Jezus noemen mag in de meeste gemeenten, maar sommige verbieden het ook. Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente.
Dit is je eerste voornaam zoals deze in je paspoort of op je identiteitsbewijs staat. Dus NIET je roepnaam. Tweede en/of doopnamen laat je achterwege. Dit is je volledige achternaam met spaties.
Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
Wat is goed: 'Ik ben morgen vrij' of 'Ik heb morgen vrij'? Beide zinnen zijn juist. Vrij hebben betekent 'vrijaf hebben, verlof hebben'. Vrij zijn betekent 'niet hoeven werken'.
De correcte spelling is bijvoorbeeld.
Je voornaam is de naam die je bij je geboorte krijgt. Je voornaam kan één naam zijn, maar ook twee of drie. Je voornaam is dus niet je roepnaam.
Tweede naam vergeten op je vliegticket? Ben je je tweede naam vergeten in te vullen op je vliegticket? Dat is niet erg, een tweede naam invullen is niet verplicht. Het is in ieder geval wel verplicht om zowel je voor- en achternaam identiek in te vullen zoals deze op jouw reisdocument staat.
De naam wordt gevolgd door MR (mister/meneer), MRS (misses, mevrouw), MISS of MSTR (miss/master voor juffrouw of jongeman voor kinderen).
Nederlandse ouders noemden hun kinderen tot ver in de jaren zestig Adolf – gewoon als eerste naam. Dit blijkt uit gegevens van het Meertens instituut. De grootste Adolf-piek in Nederland vond plaats in 1930 – drie jaar voor Adolf Hitler aan de macht kwam. In dat jaar werden 93 kinderen Adolf genoemd, tegen 57 in 1931.
Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.
Er is geen maximum aan kindernamen, maar de burgerlijke stand kan je namen afkeuren. Als jij je kind bijvoorbeeld 5 voornamen wilt geven, dien je daarvoor een goede reden te hebben. Te veel voornamen kan soms problemen voor het kind veroorzaken - zelfs met alledaagse zaken zoals formulieren en de identiteitskaart.
Voor het toevoegen, wijzigen of verwijderen van of één of meerdere voornamen is een uitspraak van de rechter nodig. Voor de voornaamswijziging heeft u een advocaat nodig. Namens u kan de advocaat in een verzoekschrift aan de rechter vragen om het toevoegen, wijzigen of verwijderen van één of meer voornamen.