TIP ♥ – boodschappen kosten je ongeveer €200 tot €250 p.p. per maand in lokale supermarkten. Ga je naar Nederlandse/duurdere supermarkten? Reken dan op het dubbele.
Uiteten en uitgaan op Curacao
Bij het wilheminaplein is het mogelijk om voor 50 gulden per persoon uitgebreid te eten en drinken. natuurlijk zijn er ook duurdere gelegenheden en kan het zo duur gemaakt worden als u zelf wilt. Maar gemiddeld gezien ligt het uiteten wel rond de zelfde prijs als in Nederland.
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m'n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs.
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
De goedkoopste supermarkt op Curaçao is Bon Bini in Brievengat. Althans van de 110 artikelen die de consumentenbond heeft uitgekozen verkoopt deze super ruim 30 voor de beste prijs. Mangusa op Rio Canario werd tweede met 19 goedkoopste producten. In totaal werden 22 supermarkten op het eiland vergeleken.
Voornamelijk ontbijt is handig en scheelt je al gauw 10-15 euro per persoon. Wij hebben een beetje van alles wat gedaan en dus is dit ook een globale inschatting. Voor een lunch ben je meestal rond de 15 euro per persoon kwijt. Voor het avondeten kun je rekenen op ongeveer 30-40 euro per persoon.
Of je een fooi wilt geven, beslis je altijd zelf. Met een fooi druk je uit dat je tevreden bent over de bediening en dienstverlening. Taxichauffeurs krijgen gewoonlijk een fooi gelijk aan 10% van de prijs van de rit, kruiers ANG 1 per koffer en obers kunnen 5% tot 10% van je rekening als fooi ontvangen.
De beste reistijd voor Curaçao is tussen januari en juni. Tijdens de eerste helft van het jaar heb je altijd zon, een lekkere bries en valt er nauwelijks een druppel regen.
Tussen de twee hoogseizoen zijn de prijzen het laagste. In de mei, maar ook in juni vind je daarom vaak voordelige aanbiedingen. Andere maanden voor een goedkope vakantie zijn oktober en november.
Wat je moet weten over Curaçao
Hier eet men stevig in de ochtend en/of vroege middag, 's avonds alleen iets heel lichts en dan na een uurtje of 21.00 nog een snack in de vorm van een lekker (groot) stuk vlees bij een lokale snek of truck di pan.
Er is geen verkeerde tijd om Curaçao te bezoeken. Temperaturen zijn consequent aangenaam, er is geen noemenswaardige regenseizoen, het eiland ligt volledig buiten het orkaangebied, en de zeetemperatuur zit rond de 28 graden het hele jaar lang. Januari, februari en maart zijn de drukste maanden op het eiland.
Curaçaose gerechten
Een aantal specialiteiten op Curaçao zijn kabritu stobá (geitenstoof), karkó (kroonslak), yuana (leguaan, smaakt naar kip), kadushi soep (cactussoep), mondongo (soep van runder-ingewanden), funchi (een soort polenta) en tutu (funchi, rijst en bonen).
In tegenstelling tot in Nederland is marihuana illegaal op Curaçao. Het gebruik en bezit van zelfs maar de kleinste hoeveelheden is wettelijk strafbaar. Ook andere drugs, zoals cocaïne, heroïne, MDMA enz., zijn allemaal illegaal. Er staan heel zware straffen op.
Pinpas. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Het aantal betaalautomaten is redelijk. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Het hele jaar wordt het vrij vroeg donker op het eiland. Tussen ongeveer 18:30 en 19:00 uur. Om 12 uur 's middags staat de zon op zijn hoogtepunt, wat betekent dat u op dat moment goed beschermd de zon in moet.
BijBlauw
Bananenpannenkoekjes, een tropische smoothie bowl of liever een uitgebreid ontbijt met yoghurt, croissants en broodjes? BijBlauw is dé plek voor een ontbijt aan zee op Curaçao. Zodra je het steegje naar BijBlauw inloopt merk je niets meer van het drukke stadsleven van Willemstad.
De natste maanden zijn oktober, november en december. Meestal regent het 's morgens vroeg of in de vroege of late avond. De buien zijn doorgaans kort, hevig en heel plaatselijk. Zij bieden gewoonlijk slechts wat verkoeling tegen de hitte van de zon en zorgen maar zelden voor ernstige problemen.