De Toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. Ook in een pot of kuip kun je haar laten groeien langs een rekje of boog.
De sterjasmijn ook wel Toscaanse jasmijn is een zeer populaire klimplant. Dit komt door dat het een snelgroeiende plant is en makkelijk in onderhoud. De plant heeft een lange bloeitijd en heeft prachtige stervormige bloemen. Daarnaast geeft het ook nog eens heerlijke geur af.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
De winterjasmijn is een goed groeiende tuinplant (maar relatief langzaam groeiende klimplant :)). Het eerste jaar moet hij zich even stellen en zal dan circa 50-100cm groeien. Het tweede jaar komt er minimaal 1 meter bij. (afhankelijk van standplaats).
Winterjasmijn verzorging
Zet Jasminum nudiflorum in vruchtbare, goed drainerende grond in de volle zon of halfschaduw. Een muur op het zuiden of westen is erg geschikt.
De geur van de “gewone” jasmijn is het sterkst.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan. In uw geval kiest u voor 8 (2.5 meter) of 9 (3 meter) klimplanten. 1 tegel weghalen van 20 cm is voldoende.
Het bekendste is de boerenjasmijn, die inheems is in de Kaukasus en in Zuidoost-Europa. Hij groeit binnen enkele jaren uit tot een ca. 3 meter hoge en net zo brede struik.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
Ze bloeien op de jonge zijscheuten die ze vanaf het voorjaar maken. De bloei begint in juni en gaat eindeloos door, tot ver in de nazomer. Op een ideale plek kan de plant uitgroeien tot 5 meter hoog en breed. De bloemen verschijnen op de jonge zijscheuten, de uitgebloeide bloemen vallen af.
Dan is de Toscaanse Jasmijn zeker een optie. Je hebt zo'n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen.
Ze bloeien op de jonge zijscheuten die ze vanaf het voorjaar maken. De bloei begint in juni en gaat eindeloos door, tot ver in de nazomer. Op een ideale plek kan de plant uitgroeien tot 5 m hoog en breed. De bloemen verschijnen op de jonge zijscheuten, de uitgebloeide bloemen vallen af.
Passiebloem
Boeiende klimplanten, zoals de Klimroos en de Clematis vormen een prachtige combinatie. Andere super combi's zijn bijvoorbeeld: Clematissen met de Toscaanse jasmijn, Akebia, of Passiebloemen.
Toscaanse jasmijn verdraagt wel wat schaduw, veel bloeiende klimmers hebben vooral zon nodig.
Naast een beschutte standplaats is het belangrijk dat de grond goed doorlatend is. Als de wortels nat staan tijdens de winter kan dit voor problemen zorgen. De planten kunnen dan ook minder tegen vorst. Snoeien van de Jasmijn doet u direct na de bloeiperiode.
Sterjasmijn behoort tot de groenblijvende klimplanten: het behoudt zijn sterke, groene bladeren het hele jaar door zodat de tuin om muur er ook in de winter groen uitziet! Temperaturen tot -10 ° C kunnen normaal gesproken de Toscaanse Jasmijn plant niet schaden.
Deze struik groeit breeduit tot 1,5 m en wordt 0,75 m hoog. De bloemen zijn half of geheel gevuld en crèmewit. Philadelphus Lemoinei is geschikt voor een haag. De bladeren zijn klein, enkele en wit en geuren verrukkelijk!
Is de boerenjasmijn groenblijvend in de winter? Nee, de boerenjasmijn (Philadelphus) is niet wintergroen, de struik is bladverliezend in de winter.
Je verwijdert eerst het dode hout en de takken snoei je flink in , zo kunnen ze tijdens de zomer voldoende nieuwe twijgen vormen voor volgend jaar. Mocht je de winterjasmijn niet snoeien dan wordt hij inderdaad lelijk en brengt dit struikje weinig of bijna geen bloemen voort.
De winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is niet giftig voor mensen of dieren.
Hoe groot wordt winterjasmijn? De naam heeft deze Jasmijn te danken aan het feit dat ze bloeit op het kale hout (= nudiflorum). De struik loopt uit met donkergroene twijgen, die na ongeveer twee jaar geelbruin verkleuren. De jonge twijgen zijn in de winter groenblijvend.