Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat.
Hoewel meel vaak nog prima te gebruiken is na deze datum, kan de kwaliteit van uw meel toch afnemen. Meel kan, als u het na de houdbaarheidsdatum bewaart, wat ranzig worden doordat de vetten van het meel te lang in aanraking zijn geweest met zuurstof.
Kruiden. Gedroogde en gemalen kruiden, zoals paprikapoeder, nootmuskaat en kurkuma, gaan ontzettend lang mee. Na ongeveer twee tot drie jaar verliezen ze hun smaak. Dat betekent trouwens niet dat het ongezond is om ze te gebruiken, maar ze voegen minder smaak toe aan gerechten en dat is natuurlijk zonde.
Kruiden worden ook amper echt slecht. Er is haast nooit sprake van schimmel, tenzij je hen blootstelt aan vocht of warme temperaturen. Maar de kans dat je ziek wordt van slechte kruiden blijft heel klein.
Het IARC noemt aflatoxine M1 mogelijk kankerverwekkend voor de mens. Het is schadelijk omdat inname van een te grote hoeveelheid aflatoxine B1 ineens, schade aan de lever veroorzaakt. Dit kan zich uiten in buikpijn en misselijkheid, bloedingen, geelzucht en waterzucht.
Beheersing van valse meeldauw op basilicum
Het is veilig om bladeren van geïnfecteerde planten te eten . De ziekte is niet schadelijk voor mensen.
Worden kruiden slecht? "Kruiden verlopen niet in de traditionele zin van 'bederfelijk' eten, of het potentieel hebben om je ziek te maken. Ze verliezen echter wel hun kracht en smaak na verloop van tijd ," zegt Serge Krikorian, chef-kok en mede-eigenaar van Vibrant Occasions Catering. Het kan echter jaren duren voordat dat gebeurt.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
Geraffineerde meelsoorten op basis van tarwe kunnen meestal nog gebruikt worden na de houdbaarheidsdatum (bij jou thuis zelfs een jaar) , vooral als je ze op een koele, droge plek bewaart. 2 Wees wel voorzichtig met zelfrijzend bakmeel, want het bakpoeder dat aan het meel wordt toegevoegd, kan na verloop van tijd zijn effectiviteit verliezen.
Dat bloem een houdbaarheidsdatum heeft, wil niet zeggen dat je ze direct moet opmaken. Je kunt bloem 1 tot 2 jaar bewaren als je het op de juiste manier doet. Wel gaat de bakkwaliteit wat achteruit. Deeg gemaakt met oudere bloem rijst bijvoorbeeld minder goed.
Bewaart u meel en bloem niet goed of te lang, dan is de kans groot dat er zich stofluizen in gaan nestelen. Dat zijn kleine vleugelloze beestjes van een millimeter lengte met een grijs-bruine kleur. Ze kunnen overal vandaan komen maar verblijven het liefst in een stoffige omgeving.
Verlopen specerijen maken je niet ziek , omdat ze niet bederven met de leeftijd. Er is een zeer laag risico dat een specerij besmet raakt met bacteriën of schimmels tijdens de verwerking. Maar dit is zeer onwaarschijnlijk.
Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden en specerijen het beste op een droge en donkere plek kunt bewaren, op een temperatuur van ongeveer 20 graden. Als je dit doet blijft de kwaliteit gewaarborgd. Kruiden en specerijen kunnen op deze manier bijna niet bederven en zijn tot ongeveer drie jaar houdbaar.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
koel, droog en donker. Na openen gekoeld bewaren, beperkt houdbaar. 12 maanden na productie, na openen beperkt houdbaar.
Hoewel zout in principe onbeperkt houdbaar is, kan het na verloop van tijd aan smaak verliezen. Controleer af en toe de houdbaarheidsdatum op de verpakking en vervang oud zout indien nodig. Vers zout geeft de beste smaak aan je gerechten.
De kans dat je ziek wordt van kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, is bijzonder klein. Wel kan het zijn dat de kruiden na verloop van tijd hun sterkte zullen verliezen. Ze zullen er dan niet alleen fletser uitzien qua kleur, ook de smaak zal opvallend verminderen.
Het relatief hoge vochtgehalte van luchtgedroogde kruiden zorgt ervoor dat de schil korter meegaat, in tegenstelling tot gevriesdroogde. Er is een grote kans op microbiële groei in luchtgedroogde versies. De aanbevolen houdbaarheid van dergelijke producten is 18 maanden of langer, terwijl deze voor gevriesdroogde versies 24 maanden of langer is.
Bewaar je kruiden en specerijen op een koele, droge plaats. Een constante temperatuur rond de 20 graden is ideaal. Bewaar kruiden niet in de buurt van warmtebronnen zoals een kookplaat. Een goede opslagruimte zorgt ervoor dat je kruiden en specerijen droog, donker en uit de buurt van hittebronnen worden bewaard.
Dit klinkt als een aanval van speekselkevers . Ze houden van tere sappige planten en de volwassene legt een eitje boven op de getroffen plant. Wanneer het eitje uitkomt, scheidt de larve een speekselachtig schuim om zich heen en gebruikt dit om zich in te verstoppen.
Omdat meeldauw een schimmel is, zou je misschien verwachten dan meeldauw schadelijk is voor mensen. Gelukkig is meeldauw niet direct schadelijk voor je gezondheid en heeft het vooral nadelige effecten voor planten.
Basilicum bevat essentiële oliën zoals eugenol, citronellol en linalool, die allemaal ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Dit kan helpen bij het voorkomen en verminderen van ontstekingen in het lichaam. Het kruid bevat ook antioxidanten zoals vitamine A, vitamine C, bètacaroteen en flavonoïden.