Uit onderzoek blijkt dat steeds meer ouders ervoor kiezen samen met hun kinderen te slapen. Dit wordt co-sleeping of samen slapen genoemd. Vanuit het kind gezien kan dat het tot vijf jaar heel goed bij zijn ouders slapen.Een kind kan zich er veiliger door voelen.
Het is aan te raden om een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de ouders ook zijn. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen.
Het mag dan in sommige situaties goed zijn tegen wiegendood en bij brand en ander onheil, aan de andere kant is samen slapen juist onveilig. Gevaren als verstikking onder het dekbed en uit bed vallen, liggen op de loer. Zeker als je zelf medicijnen gebruikt of gedronken hebt, is het beter je kind apart te laten slapen.
De ene ouder vindt het fijn en goed voor de hechting, de ander vindt uit principe dat kinderen in hun eigen bed moeten slapen.” Kinderen hebben veel behoefte aan de (lijfelijke) aanwezigheid en aanraking van hun ouders. Dit is ontzettend belangrijk voor verschillende aspecten van hun ontwikkeling, aldus Hosemans.
Kind en Gezin adviseert om baby's zeker tot zes maanden en bij voorkeur tot 1 jaar in de ruimte te laten slapen waar jij ook bent. Zo kan je regelmatig en rechtstreeks toezicht garanderen.
Vertel je kind dat jullie er samen aan gaan werken om hem in z'n eigen bed te laten slapen. Vraag hem wat dit makkelijker voor hem maakt. Nieuw beddengoed of een speciale knuffel kopen, kan een goed idee zijn. Bespreek ook wat er wel en niet goed gaat en laat je kind meedenken over mogelijke oplossingen.
Leg zijn matras aan het voeteneind van jullie bed of zet een kleine speelgoedtent neer waar hij maximaal een week in mag 'kamperen'. Zodra je kind hier aan gewend is, verhuis je het matras of de tent naar zijn eigen kamer. Daar mag hij nog een week op het matras/in de tent slapen.
Anderen beweren dat samen slapen een kind een veiliger gevoel kan geven - met een goede nachtrust tot gevolg. Het is niet ongebruikelijk dat kinderen op verschillende leeftijden onrustig slapen. In de nabijheid van hun ouders kunnen ze de hele nacht rustiger slapen, ook wanneer ze iets ouder zijn.
Mogelijke oorzaken van niet alleen willen slapen
Sommige kinderen vinden het niet fijn om alleen in een kamer te zijn. Het is er donker en stil. Ze zijn bang. Het helpt meestal om een klein lampje te laten branden in de kamer.
Samen slapen verbetert onder andere je REM-slaap. En dat bevordert ook je mentale gezondheid, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. In veel landen is het gebruikelijk om samen met je partner in één bed te liggen.
Als baby's in het bed van de ouders slapen, zouden baby's oververhit, bekneld of verstikt kunnen raken onder dekens en kussens, wat de kans op overlijden zou verveelvoudigen.
"Met een beetje goede wil kun je echt wel naar elkaars slaapritme toe groeien", legt slaapexpert Winni Hofman uit. "Schuif steeds met een kwartiertje naar elkaar toe en houd dat een week vol, dan kom je een heel eind.
Tot de pubertijd is een eigen slaapkamer niet noodzakelijk, stelt orthopedagoog Bryan van Dansik. "Maar de behoefte aan een eigen kamer neemt toe met de leeftijd. Tot de pubertijd wordt samen slapen nog als gezellig ervaren. "Maar vanaf een jaar of tien worden kinderen zelfstandiger.
Baby wel of niet op eigen kamer
Het algemene advies is om je baby pas na 6 maanden op een eigen kamer te leggen. Tot die tijd wordt aangeraden om een slaapkamer te delen. Let op: leg je baby niet bij jullie in bed, maar in een eigen wiegje of co-sleeper. Zo verklein je de kans op wiegendood.
Er zijn veel verschillende redenen waarom het slapen plots anders gaat dan ervoor: ziek worden. drukke periodes thuis en op het werk. een peuter die volop experimenteert met neen-zeggen.
Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen.
“Houd je aan een duidelijk bedritueel en maak er niet meer of minder van. Als je kind 's nachts huilend wakker wordt, controleer je natuurlijk of er iets aan de hand is. Is dat niet het geval, hou je dan aan de vaste structuur. Geef een aai over de bol, zeg dat je in de buurt bent, maar ga ook weer weg.”
Ervoor zorgen dat je kindje soms elders in slaap valt kan al heel wat verhelpen. Merk je dat je baby aan het wegdommelen is in je armen, leg hem dan geregeld voor hij in slaap valt al even terug. Dan valt hij daar op een rustige manier in slaap. Daarnaast kun je bewust van heel vroeg een sterk slaapritueel maken.
Wat is een familiebed? Een familiebed is eigenlijk precies wat het zegt: één groot bed waar de hele familie in slaapt. Dat is dus niet hetzelfde als het ouderlijk bed met daarin 2 kinderen die rondwoelen, maar gewoon een écht bed voor iedereen.
Laat je baby in eigen bedje slapen:
Vooral overdag hebben ouders dan de neiging maar wat toegeeflijk te zijn en het kindje in de box of op schoot te laten slapen. Het gevaar daarvan is dat de baby helemaal niet meer in zijn eigen bedje wil slapen en bovendien ook overprikkeld raakt.
Gemiddeld heeft een peuter van twee jaar dertien uur slaap per dag nodig, inclusief het middagslaapje. Een kind van drie heeft zo'n twaalf uur slaap per etmaal nodig. Maar misschien heeft jouw kind juist meer of minder behoefte aan slaap. Maak je dus geen zorgen als je kind meer of minder dan het gemiddelde slaapt.
Probeer dan een routine te creëren door op dezelfde tijd naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip uit bed te komen. Op die manier raakt je lichaam gewend aan dit ritme en zal het makkelijker voor je zijn om uit bed te komen. Voor sommige mensen laat werk het niet toe, omdat ze met verschillende diensten werken.
Hoewel je kindje 's nachts heel hard gilt, is hij niet wakker. Je hoeft hem ook niet wakker te maken. Je kan hem het beste met rust laten tot hij weer in een goede 'slaapstand' komt. Of op kalme toon praten om te laten weten dat je in de buurt bent.