Net als mensen dromen huisdieren over dingen die ze overdag meemaken om hun dag te verwerken. Het is ook heel aannemelijk dat jouw hond of kat over jou droomt, over je gezicht en geur. Maar bijvoorbeeld ook hoe ze je kunnen irriteren of blij maken.
Uw hond kan heel druk zijn in zijn slaap, hij is namelijk zijn dag aan het nabeleven. We kunnen honden natuurlijk niet vragen of ze gedroomd hebben, maar uit onderzoek is gebleken dat honden wel degelijk dromen. Het heeft zelfs een functie en dat is het verwerken van ervaringen.
Waarom dromen honden? Het is belangrijk dat jouw hond haar REM slaap afmaakt, zeker as ze een nachtmerrie heeft. Net als bij mensen, verwerken honden hun emoties in hun REM-slaap. Dromen zijn een manier om emoties te verwerken en daarom is het belangrijk dat ze niet wakker worden gemaakt.
Droom je over een hond - het maakt niet uit van wie deze hond is of welke soort ras het is - kan wijzen op een onopgelost drama rondom vriendschap, loyaliteit of bescherming. Dit komt omdat we deze eigenschappen ook vaak koppelen aan honden. Daarnaast kan de hond ook een menselijke relatie vertegenwoordigen.
Als je kat of hond in de REM-fase zit en je zou ze wakker maken, kunnen ze erg schrikken. Door het schrikken zouden ze dan wel eens kunnen uithalen naar jou of je kind.”
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
Wanneer jouw hond droomt kan 't goed zijn dat hij met z'n poten beweegt en eventueel wat piept of gromt. Jouw hond is op dat moment zijn dag aan het herbeleven.
Denk daarbij aan snelle oogbewegingen, ook wel bekend als REM-slaap. In deze fase dromen we. Veel honden proberen hun dromen werkelijkheid te laten worden. Dit betekent dat ze de dingen die ze overdag hebben gedaan nog een keer beleven - en dit is de oorzaak van het rennen, blaffen en de spiertrekkingen in de slaap.
Dit ziet er misschien wat eng uit, maar het is niet erg of slecht voor de hond. Maak de hond niet wakker als hij droomt! Wanneer een hond beweegt en geluid maakt in zijn slaap, is hij aan het dromen. Goed om te weten: een hond kan alleen in REM-slaap komen als hij zich veilig genoeg voelt.
Dat is een teken van agressie. De hond kan zich in het nauw gedreven voelen. Sommige honden vinden het fijn om bovenop hun hoofd geaaid te worden, maar start hier nooit mee. Ook knuffelen of omhelzen is uit den boze.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Welke plek kies ik voor de slaapplaats? De plaats van de slaapplek is érg belangrijk. Een hond moet zich terug kunnen trekken naar een eigen, veilige en rustige plek om te rusten of te slapen. De meeste honden zijn graag in de buurt van jou en je gezin, andere honden zoeken liever een rustige plek alleen op.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden. Ook kunnen honden 's nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten.
Een hond heeft net als de mens een slaapcyclus die bestaat uit een lichte slaap en een diepe slaap oftewel de REM-slaap (Rapid Eye Movement). In de REM-slaap droomt hij en verwerkt de hond de dag. De slaapcyclus van een hond is korter dan de mens namelijk ongeveer 20 minuten.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Wederzijds staren
Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging.
Of honden jaloers worden is voor veel hondenbezitters geen vraag maar een weet. 80 procent geeft namelijk aan weleens gedragingen van jaloezie bij hun hond te hebben gezien. Honden beginnen bijvoorbeeld te blaffen, vertonen geagiteerd gedrag of trekken hard aan de riem wanneer hun baasje een andere hond aandacht geeft.
Minder kleurrijk
Honden hebben slechts twee soorten kegeltjes (mensen drie). Het kleurenspectrum bestaat hierdoor alleen uit blauw, violet en geel. Rood lijkt voor honden geelachtig, groen kunnen ze helemaal niet waarnemen en purper ziet er simpelweg grijs uit.
Honden observeren het gedrag van hun baasje en merken het meteen als er iets loos is. Ze kunnen emoties aanvoelen en raken beïnvloed door de stemming waarin het baasje zich bevindt. Honden zijn geweldige vrienden die met je meeleven en waarmee je een sterke band kunt vormen.
Wanneer jouw hond al sluipt of plat gaat, dan ben je vermoedelijk te laat en is de spanning waarschijnlijk al te ver opgebouwd. Veel honden zijn in die staat van paraatheid (met fixeren) niet meer benaderbaar voor ander contact.