Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van. Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte.
Het goede nieuws is dat een open pot sprinkles, mits bewaard op een donkere, koele, droge plek in een luchtdichte container, tot een jaar houdbaar is , zegt Summers. Een ongeopende pot sprinkles blijft tot wel drie jaar vers.
Pure chocolade zonder toevoegingen blijft langer houdbaar dan melkchocolade met extra toevoegingen als karamel en fruit. Pure chocolade is ongeveer 1,5 jaar tot 2 jaar lang houdbaar.
Hoe minder toevoegingen er in de chocolade zitten, hoe langer je de chocolade kunt bewaren. Pure chocolade zonder toevoegingen kun je dus langer bewaren dan melkchocolade met toevoegingen zoals pistache en fruit. Gemiddeld is chocolade 3 maanden tot 2 jaar goed.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als deze in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Wanneer chocolade te maken krijgt met die temperatuurschommelingen, zal de cacaoboter in de chocolade smelten en terug naar de oppervlakte komen, zonder dat er iets aan de smaak verandert. Dit is het witte laagje rond de chocolade. Niet meer en ook niet minder. Wit uitgeslagen chocolade kan je dus zeker nog opeten.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Suikerrijk broodbeleg tot 1 jaar en mogelijk langer na THT, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Zoet beleg
Het mag duidelijk zijn dat chocoladepasta en hagelslag, niet als de gezondste uit de bus komen. Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten.
Een bepaald sluw ingrediënt voor sprinkles dat veel voorkomt in de sprinklewereld is iets dat 'confectioner's glaze' wordt genoemd. Het wordt gemaakt van iets dat shellac heet, wat afkomstig is van insecten . We verkopen momenteel geen vegan sprinkles, maar we werken eraan om dat te veranderen!
Geen datum
Bij sommige verse en bepaalde lang houdbare voedingsmiddelen is geen houdbaarheidsdatum nodig. Het gaat dan om: Azijn. Verse, niet-gesneden groenten, aardappelen en fruit.
Na deze datum zijn de smaken, kleuren en textuur mogelijk niet meer zo lekker, maar u kunt de hagelslag nog prima eten, mits u deze volgens de instructies bewaart .
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Dit is de datum tot waarop het levensmiddel zijn specifieke eigenschappen behoudt, als het op de juiste manier wordt bewaard. Tot die datum is het levensmiddel veilig en van goede kwaliteit. In theorie zou een levensmiddel ook na deze datum nog verkocht of geconsumeerd kunnen worden.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Als je elke dag een chocoladekonijn eet, is er een duidelijk risico op obesitas. Een beetje chocolade heeft echter gezondheidsvoordelen . Een recent onderzoek van Harvard suggereerde dat een beetje pure chocolade van hoge kwaliteit, één tot drie keer per maand, vrouwen kan beschermen tegen hartfalen.
Een 'ten minste houdbaar tot' datum wordt niet gebruik voor verse (en dus bederfelijke) producten. Lang houdbare producten zoals bijvoorbeeld pasta, rijst, chocolade en hagelslag blijven vaak tot maanden na het verstrijken van de 'ten minste houdbaar tot' datum goed eetbaar.
Het begon allemaal in 1919, toen de directeur van dropfabriek Venco op het geniale idee kwam. Hij wilde witte breekbare korrels met pure anijssmaak maken als broodbeleg. Hij noemde dit witte goedje hagelslag en bood het aan bij de kruideniers en bakkerijen.
Sprinkles overleed op 22 september 2007, nadat Dwight een vermoedelijk dodelijke dosis drugs had toegediend. Wie was verantwoordelijk voor de dood van Sprinkles, Angela's kat in The Office? In The Office werd Angela's kat, Sprinkles, geëuthanaseerd door Dwight Schrute.
Het is over het algemeen veilig om verlopen chocolade te eten, zolang het maar goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont . Chocolade bederft niet op dezelfde manier als bederfelijke voedingsmiddelen, maar de smaak, textuur en het uiterlijk kunnen in de loop van de tijd veranderen door factoren zoals suikerbloei of vetbloei.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Waarom is chocolade giftig? De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen.