Zwembad vullen met regenwater Ook regenwater ziet er schoon en helder uit. Dit water is redelijk zuiver, maar kan veel meer bacteriën en verontreinigingen bevatten dan leidingwater. Ook is regenwater meestal licht zuur, omdat het een lage pH-waarde heeft. Regenwater gebruiken om het zwembad te vullen, kan prima.
Door regen kunnen er namelijk bacteriën en vuil in het zwembad terechtkomen, die het actieve chloor kunnen aantasten. Als het nodig is, brengt u het chloorgehalte daarom met behulp van extra chloortabletten op een gezond niveau (tussen 2 en 3 mg/l).
ZWEMBAD VULLEN MET REGENWATER
Maar je moet met een paar zaken rekening houden. Regenwater is te zacht en heeft een te lage alkaliniteit. Met behulp van BSI Alkalinity UP kan je de alkaliniteit van het water op punt brengen. Regenwater is doorgaans licht zuur met een pH van 6,8.
Valt er tijdens een onweersbui zware regen op het zwembad, dan wordt het zwembadwater vervuild door het regenwater.Deze vervuiling verstoort de pH parameters. Regenwater heeft een pH van 5 tot 6, terwijl zwembadwater een pH nodig heeft tussen de 7 en 7,4.
Onweer zorgt voor een chemische reactie
Deze ozon reageert met chloor in het zwembadwater. Die reactie zorgt ervoor, dat al het chloor razendsnel verdampt en verdwijnt uit het water. Wanneer het zwembadwater niet voldoende (vrije) chloor bevat, heeft alg vrij spel en verandert jouw zwembad in een groene zee.
Zonder adequate afdekking is het zinloos om uw bad te verwarmen. Voor het vasthouden van warmte, adviseren we altijd een zwembad zomerzeil. Bovendien houdt een zomerzeil of noppenfolie het zonlicht effectief tegen. Dit is belangrijk als u chloor gebruikt voor de desinfectie van uw water.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Laat alle onderdelen goed drogen in de buitenlucht, één of zelfs twee dagen. Zo voorkomt u schimmel, scheuren en andere problemen. Zorg dat u, naast het materiaal van het zwembad, ook doppen, ringen, aansluitingen en accessoires goed afdroogt. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld een keukendoek gebruiken.
Zo komt de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) in evenwicht met opgelost carbonaat in de waterfase. De pH-waarde - dat is de scheikundige maat voor de zuurgraad van water - van schoon regenwater is hierdoor van nature zwak zurig. De pH-waarde ligt tussen de 5 en 6.
Zwembad vullen, waar moet je op letten. Zwembadvullen met grondwater, water uit een regenton of water uit een sloot? Helaas adviseren wij dit niet te doen. In dit soort water zitten namelijk allerlei stoffen in het water zoals bijvoorbeeld ijzer.
NIET SAMEN MET DRINKWATER
Maar het is niet gezond genoeg om te drinken. Ook je wassen met regenwater kan je ziek maken. Daarvoor gebruik je het beter niet. Regenwater mag nergens in contact komen met je drinkwater.
Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater. Daarom is ook elke vaste of tijdelijke verbinding tussen regenwater en het leidingnet voor kraantjeswater, bijvoorbeeld een kantelkraantje tussen de twee stelsels, verboden.
Het vullen van zwembaden, vijvers, waterputten en dergelijke is geen taak voor de brandweer en wordt niet uitgevoerd. Bij overstromingen of hevige regenval ten gevolge van noodweer zoals aangekondigd door het KMI, pompt de brandweer gratis de ondergelopen huizen leeg.
Zijn algen in het zwembad gevaarlijk? Een zwembad met algen ziet er vies uit maar algen zijn op zich niet gevaarlijk.
Grondwater bevat veel mineralen en ijzers. Als je grondwater in het zwembad doet, kan het water een bruine of gelige gloed krijgen. Dit komt doordat ijzer in contact komt met chloor en zuurstof. Hierdoor ontstaat ijzeroxide, ofwel roestvorming.
Door te zorgen dat het water langdurig blootgesteld wordt aan zonnestralen, zonder dat er in de tussentijd gebruik van gemaakt wordt, zal de chloorwaarde automatisch zakken. Vaak is het chloorgehalte na ongeveer 24 uur tot de juiste waarde gezakt.
De oorzaak van een te lage pH-waarde hangt meestal samen met het instabiel worden van het aanwezige chloor in het water. Wanneer de pH van het zwembad te laag is kan dit nare gevolgen hebben voor zowel de zwemmer als het zwembad.
Regenwater kan je gebruiken in de tuin, om de toilet door te spoelen, voor de wasmachine en om te poetsen. Dat is een slimme keuze, want het is goedkoper dan kraanwater en beter voor het milieu. Maar regenwater is geen drinkwater. Het is niet geschikt om koffie te zetten, te koken of om je ermee te wassen.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.
Je kunt je zwembad plakken als er water in zit. Bij gaatjes of scheuren tot ongeveer 2 cm is dit geen probleem. Kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant bij het gaatje? Plak dan eerst een het stukje reparatiemateriaal in de binnenkant van het zwembad en daarna als extra versteviging ook op de buitenkant.
Je kunt je zwembad ontsmetten zonder chloor door te kiezen voor zoutelektrolyse of UV-C desinfectie. Voor zoutelektrolyse heb je een speciaal zoutelektrolyse apparaat nodig. Dit vraagt om een iets grotere investering, maar deze investering heb je snel terugverdiend door de besparing op chloorproducten.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Ververs het water één keer per jaar
Dit komt doordat u het zwembad afbreekt wanneer de temperatuur zakt dus wanneer u het zwembad in het voorjaar weer opbouwt, zal er nieuw water in moeten. De vuistregel van het één keer paar jaar verversen van water geldt alleen wanneer u het zwembad van het juiste onderhoud voorziet.
Water waarin u onderhoudsmiddelen (zoals reinigers, chloor en pH-verhogers of -verlagers) gestopt heeft, is wel schadelijk voor uw tuin. Dit houdt in dat u het water uit uw opzet- of opblaasbare zwembad niet zomaar in de tuin mag laten wegstromen en dus niet kan (of mag) gebruiken om de planten mee te bewateren.