Baby's in de eerste zes maanden kunnen meer moeite hebben om overdag op eigen kracht goed en lang te kunnen slapen, maar dat betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Dit 'onvermogen' heeft te maken met de groei en ontwikkeling van slaap die vaak weken en maanden na de geboorte moet ontstaan.
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
Als je kind structureel slaap tekort komt, kunnen het leervermogen en de ontwikkeling worden aangetast. Dit merk je nu nog niet, maar er is wel degelijk een link aangetoond tussen een slaaptekort en slechte schoolprestaties.
Baby's hebben tot de leeftijd van 6 maanden nog geen vast slaapritme. Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar. Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen.
Als een baby niet slaapt, heeft dat niet meteen gevolgen voor de ontwikkeling van de baby. Iedere baby heeft weleens een dag minder en een dag iets meer slaap nodig. Ouders vragen zich vaak af of het een probleem is als de baby te veel slaapt. Dat is niet het geval.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Dit betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Sommige baby's moeten dus echt actief gestimuleerd worden om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Door bijvoorbeeld even met ze te gaan wandelen, door even naar een rustige ruimte te gaan en/of door de kamer donker te maken.
Vind je het moeilijk om te zien of jouw baby moe is of niet, dan kun je deze regels gebruiken: Een baby van 0-2 weken kan ongeveer 30-45 minuten wakker zijn. Een baby van 2-6 weken kan ongeveer 45-60 minuten wakker zijn. Een baby van 7-12 weken kan ongeveer 60-75 minuten wakker zijn.
De hazenslaapjes zijn in de eerste 6 maanden normaal.Alle baby's slapen vaker kortere slaapjes, dit komt veel voor met name rondom de zogenaamde slaapregressies. Regelmatig zie ik baby van 3 maanden en 4 maanden korte slaapjes van 20-30 minuten doen.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Vaak herken je of je baby overprikkeld is: hij valt moeilijk in slaap of wordt juist van elk geluid wakker. Is schrikachtig, extreem alert of huilerig. Je baby wil gedragen worden, of juist niet: elke aanraking is een prikkel teveel en kan een ontroostbare huilbui veroorzaken.
Dat komt omdat je kindje - hoe kort het slaapje ook is- een powernap heeft gedaan en dus de piek van moeheid heeft weg geslapen. Je kindje is nog wel moe, maar voelt zich niet meer moe. Ons advies? Kort de wakkertijd naar het volgende slaapje wat in en dan weer een kans.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Als ouder kan je je baby helpen met het aanleren van een ritme en het ontwikkelen van de biologische klok. Dit kan je doen aan de hand van een aantal factoren. Aan de hand van deze punten kan je jouw baby laten wennen aan een herkenbare routine én een duidelijk verschil in dag- en nacht aanleren.
na 4 maanden niet meer starten met inbakeren. uiterlijk op de leeftijd van 6 maanden stoppen met inbakeren (beter voor die tijd stap voor stap afbouwen. als jouw baby eczeem heeft of spuugt is het raadzaam om eerst te overleggen met een arts of lactatiekundige.
Als je 10 tot 15 minuten hebt geprobeerd om je baby te kalmeren, is er niets op tegen om je baby in zijn bedje te leggen en even te laten huilen. Het is normaal dat een kind een aantal minuten nodig heeft om zichzelf in slaap te jengelen/huilen.
Middagdutje baby: gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Middagdutje dreumes: gemiddeld 2 uur. Middagdutje peuter: gemiddeld 1,5 tot 2 uur.
De meeste baby's zijn dol op een fijne massage!Dat kan ontzettend ontspannend werken en slaap opwekken, ideaal dus net zo voor bedtijd. Je kindje kan er heerlijk slaperig door worden en daarna meer ontspannen en rustiger in slaap vallen, misschien valt hij al in slaap tijdens de massage!
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren. Als hij huilt, is er iets met hem aan de hand. Misschien voelt hij zich eenzaam, of heeft hij honger of pijn.
Hoera. De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
De onrust is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Je kleintje huilt dan bij het inslapen en wordt sneller terug wakker door het overprikkeld en oververmoeid zijn. (verborgen) reflux kan ook een oorzaak zijn van het steeds wakker schrikken en huilen.