Bloedverlies uit de anus door aambeien of scheurtjes verdwijnt vaak vanzelf als u ervoor zorgt dat uw ontlasting zacht blijft en u niet meer hoeft te persen of hoesten. Is de oorzaak van het bloedverlies niet duidelijk? Dan is verder onderzoek nodig.
Daarom is het bij bloedende aambeien, of bloed bij de ontlasting, altijd belangrijk dat u even naar de huisarts gaat. Dat is vaak een grote stap, maar huisartsen zien veel mensen met aambeien. En de huisarts kan u doorverwijzen naar het ziekenhuis als er verder onderzoek nodig is.
Voel je een opgezette bult bij de rand van je anus, of kun je een opgezwollen ader zien met behulp van een spiegel? Als de symptomen alleen tot pijn, jeuk of bloed in de ontlasting beperkt blijven en niet erger worden, of met andere symptomen gepaard gaan wijst dat eerder op aambeien dan op kanker.
Als de aambeien in de anus afknellen, zwellen ze verder op en bestaat de kans dat ze kapot gaan. Hierdoor verliest u wat helderrood bloed na of op de ontlasting. De sluitspier van de anus en de huid rondom dit gebied raken daarvan meestal geïrriteerd, wat een branderig gevoel en jeuk tot gevolg heeft.
Ongeveer de helft van de bevolking heeft weleens last van aambeien. Aambeien zijn niet gevaarlijk. Artsen noemen aambeien ook wel hemorroïden.
Meestal zijn aambeien de oorzaak van het bloedverlies. Aambeien zijn uitstulpingen van het darmslijmvlies die uit de anus naar buiten kunnen puilen. Ze ontstaan door veel persen, harde ontlasting en bijvoorbeeld door veel hoesten. Het bloedverlies komt ook vaak door kleine scheurtjes in de anus (fissuur).
Ook andere ziektes kunnen klachten geven die lijken op anuskanker. Bijvoorbeeld aambeien of een kloofje in de buurt van de anus. Deze aandoeningen komen veel vaker voor dan anuskanker en gaan meestal vanzelf over. Lees over symptomen bij anuskanker.
Probeer de anus slap te laten en de billen te ontspannen; richt de druk op de anus. Komt de ontlasting echt niet, terwijl u wel aandrang heeft, dan is het aan te raden van het toilet af te gaan en ongeveer tien minuten intensief te bewegen (wandelen, huishoudelijke taken).
Als uw aambeien niet vanzelf overgaan door meer water te drinken, vezels te eten en te bewegen, kan uw huisarts u verwijzen naar het ziekenhuis. Daar doet de chirurg op de polikliniek een lichamelijk onderzoek. Vaak kunnen we dan direct de aambeien behandelen.
Anuskanker, of het anuscarcinoom, is een zeldzame kwaadaardige aandoening die is ontstaan uit cellen in het anale kanaal. De anus bestaat uit een inwendig en een uitwendig deel. Tumoren die zijn ontstaan uit cellen van het uitwendige deel zijn officieel huidtumoren, en geen anustumoren.
Als er voortdurend druk op de bloedvaten staat, kunnen ze uitrekken en uitzakken. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens persen of tijdens de vergevorderde zwangerschap. Aambeien of in medische termen hemorroïden zijn uitgezakte zwellichamen. Soms gaan ze vanzelf weg, soms ook niet.
Aambeienzalf
Het is mogelijk om aambeien lokaal te behandelen met aambeien producten zoals verzachtende crèmes en suppo's. Zo is er Trianal en Scheriproct (met cortisone) en Cose Anal zalf (zonder cortisone). Het wordt aangeraden geen aambeienzalf met cortisonen te smeren bij bloedende aambeien.
Bij graad III of IV aambeien kan een aambei knel komen te zitten en dan stolt het bloed dat er in zit op. Deze aambei is vaak bedekt door de huid en heeft als verschijnselen: pijn, zwelling, is vaak boonvormig en blauw doorschemerend.
Aambeien sterven na 5 tot 10 dagen af. Ze verlaten uw lichaam met de ontlasting, samen met de elastiekjes. Het wondje geneest met een klein litteken. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.
Bij aambeien kan je symptomen krijgen als jeuk, pijn of zwelling rondom de anus. Vezelrijk eten, voldoende drinken én beweging zijn belangrijk bij aambeien verhelpen. Je kan met een zinkzalf of barrière crème (cosmetisch product) aambeien verzachten, deze zalf creëert namelijk een beschermend laagje rondom de anus.
Raadpleeg uw huisarts in de volgende gevallen:
Bij een uitpuilende aambei en zeer hevig pijn doet. Bij een verandering in het stoelgangpatroon, plotseling of geleidelijk. Als u buikpijn, een opgeblazen gevoel en braken bemerkt. Bij een drukkend gevoel in de anus of bij aandrang zonder dat er ontlasting komt.
pijn aan de anus. jeuk aan de anus. branderig gevoel rondom de anus. drukkend gevoel rondom de anus.
De meest voorkomende oorzaken van een maag- of darmbloeding zijn een maag- of dunne darmzweer, gastritis (maagontsteking), bloedingen uit spataders van de slokdarm, kleine scheurtjes in het onderste gedeelte van de slokdarm (dat kan voorkomen na langdurig en heftig braken), tumoren in het spijsverteringskanaal, ...
Soms is het een rode bult. Die kun je met een beetje vaseline op je vinger zelf voorzichtig terugduwen voorbij de kringspier. Dan komt de doorbloeding weer op gang en verdwijnen de pijn en de aambei. In sommige gevallen komt hij de eerstvolgende keer dat je moet poepen weer naar buiten.
De meeste aambeien kun je behandelen met een crème die de aambeien doet krimpen en die jeuk en irritatie bestrijdt. Met een meer vezelrijk dieet kun je constipatie voorkomen, wat vaak een veelvoorkomende oorzaak van aambeien is.
Een getromboseerde aambei is een uitgerekt adertje bij de anus waarin een klein en ongevaarlijk bloedstolsel zit. Het adertje rekt uit, zwelt op en is hierdoor pijnlijk. Een getromboseerde aambei kan zich aan de binnen of aan de buitenkant van de anus bevinden. Soms ontstaan er meer bloedstolsels.