Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren.
Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot wel 5 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt hem natuurlijk ook invriezen: laat de bouillon dan nog verder inkoken tot hij licht stroperig is. Schenk hem in ijsblokvormpjes en zet ze in de diepvriezer. Perfect als basis voor saus of soep.
SOEP BEWAREN IN DE DIEPVRIES
Door de soep in porties in te vriezen, kun je de meeste soepen tot wel 3 maanden bewaren. Vergeet niet om de soep wederom eerst volledig af te laten koelen voordat je deze in de vriezer zet. Door de soep goed in te vriezen, kun je op elk moment genieten van een heerlijke kom soep!
Kippenbouillon kan 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden en (voor de beste kwaliteit) 2-3 maanden in de vriezer.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.
Remouillage, of tweede voorraad
De gebruikte botten worden terug in de pan gedaan, vaak samen met verse groenten. Vervolgens worden ze afgedekt met water en zachtjes gekookt tot ze lekker smaken. Zo ontstaat er een tweede, extra zuinige bouillon.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De saus ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoe lang blijft runderbouillon goed? Een zelfgemaakte bouillon kun je goed afgedekt tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Trading Standards hebben betrekking op verkeerd beschreven voedsel of ontbrekende informatie, zoals gezondheidsclaims, ingrediënten, gewichten, beschrijvingen, allergenen, voedsel dat over de datum wordt verkocht en namaakalcohol. Trading Standards kan worden gecontacteerd via de Citizens Advice-klantenservice op 0808 223 1133 (9.00-17.00 uur) .
Hoewel zout in principe onbeperkt houdbaar is, kan het na verloop van tijd aan smaak verliezen. Controleer af en toe de houdbaarheidsdatum op de verpakking en vervang oud zout indien nodig. Vers zout geeft de beste smaak aan je gerechten.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
De soep kan na die datum nog goed zijn. Ruikt het nog goed en ziet het er niet gek uit, dan kunt u deze nog veilig eten. Een TGT-datum. 'te gebruiken tot', houdt in dat het product na de datum op de verpakking, niet meer eetbaar is.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Over het algemeen geldt dat je gedroogde kruiden en specerijen het beste op een droge en donkere plek kunt bewaren, op een temperatuur van ongeveer 20 graden. Als je dit doet blijft de kwaliteit gewaarborgd. Kruiden en specerijen kunnen op deze manier bijna niet bederven en zijn tot ongeveer drie jaar houdbaar.
Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
De vermelde bewaartijd geldt alleen voor de beste kwaliteit. Hierna kan de textuur, kleur of smaak van de soepmix veranderen. In de meeste gevallen is het echter nog steeds veilig om te consumeren als het op de juiste manier is bewaard, de verpakking onbeschadigd is en er geen tekenen van bederf zijn (zie hieronder).
Het reclamebureau Ammirati Puris Lintas werd aan het werk gezet om een reclamefilmpje te maken dat de poedersoep populair zou maken onder een breder publiek. Cup-a-Soup moest neergezet worden als een pittige opkikker om vier uur 's middags, als alternatief voor het kopje koffie of thee.