Bier bederft niet, de smaak verandertWanneer je een bier drinkt dat over de aangegeven houdbaarheidsdatum is, zul je niet ziek worden. Het kan namelijk niet bederven. Zeker niet wanneer het op een donkere koele plek is bewaard. De smaak, geur en kleur van het bier kunnen allemaal wel veranderen.
Bieren uit blik hebben een geweldige kwaliteit en zijn zelfs beter houdbaar dan bieren uit fles.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
In het ergste geval kunnen wilde gisten en bacteriën uw bier besmetten. Dit is vaak te wijten aan een slechte hygiëne en kan leiden tot onaangename zure en schimmelachtige smaken tijdens het proeven. Het kan ook het gevolg zijn van een teveel aan gist in je brouwsel.
Maar als je goed naar het etiket van bier gaat kijken, merk je dat er op het etiket 'ten minste houdbaar tot' (THT-datum) staat en niet 'te gebruiken tot'. Deze datum geeft dus aan tot wanneer de kwaliteit van het product gegarandeerd kan blijven, tenminste zolang de fles goed bewaard blijft en nog steeds intact is.
De houdbaarheidsdatum op een fles Hertog Jan Grand Prestige is twee jaar na het bottelen. Tot die tijd zijn alle originele smaakcomponenten, zoals op het etiket beschreven, nog in tact. Hierna begint het bier in de fles echt te veranderen, het rijpingsproces is dan echt begonnen.
Ja, drank waar alcohol in zit kan bederven. Pure alcohol zelf is zo goed als onbeperkt houdbaar.
Hoewel er een positief effect gemeten is bij een kleine hoeveelheid, is dat geen goede reden om elke dag een glas alcohol te drinken. Alcoholgebruik vergroot namelijk het risico op verschillende vormen van kanker, zoals borstkanker.
Yuk, schimmel
Maar maak je geen zorgen: het doorslikken van schimmel zal je lichaam waarschijnlijk niet schaden.
Snelheid van afbraak alcohol door de lever
0,25‰ (promille) per uur, onafhankelijk van geslacht of gewicht. Bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal hoger dan bij incidentele drinkers. De afbraak van één standaardglas alcohol door de lever duurt ongeveer anderhalf uur.
Fustbier heeft een houdbaarheid van ongeveer 6 tot 16 weken wanneer het bier bij een constante temperatuur van 15 à 20º graden Celsius wordt bewaard. Is het fust eenmaal aangeslagen dan is een leegtaptijd van 4 dagen geen probleem. Is de leegtaptijd langer, dan loopt de kwaliteit van het bier terug.
Er zijn meerdere redenen waarom bier geweldig kan overschuimen. Het kan komen omdat het bier kort voordien opgeschud werd en niet koud stond. Het is ook mogelijk dat het bier te veel koolzuur bevat. Soms kunnen er van de mout, de belangrijkste grondstof voor bier, eiwitten in het bier komen die overschuimen geven.
Wat zijn die vlokken in bier? De vlokken die je ziet drijven in je bier zijn vaak samengeklonterde eiwitdelen. Soms zitten er ook wat hopdeeltjes of gistcellen bij. Gedurende de loop der tijd klonten deze samen en zakken ze naar de bodem.
Een biertje heeft ongeveer 40 minuten nodig om goed koud te worden in de vriezer. Maar de smaak van bier blijft natuurlijk altijd het lekkerst als je een vers koud biertje hebt uit de koelkast. Tijdens het invriezen verliest bier namelijk langzaam maar zeker zijn koolzuur.
Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel!
Voedsel uit blik eten enkele jaren na de THT-datum vormt geen risico voor de gezondheid. Voedsel uit blik kan zelfs meegaan tot 50 jaar naar de uiterste houdbaarheidsdatum! De uiterste houdbaarheidsdatum voor voedsel in blik geld natuurlijk alleen blikken die nog niet geopend zijn.
Giftig. Voor brood is dat de fusariumschimmel die een gifstof afscheidt waarvan je op langere termijn ziek kan worden. Aan de buitenkant kan je niet zien of het een schadelijke schimmel is of niet. Het is dus het beste om beschimmeld brood gewoon weg te gooien.
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Schimmel op kaas
Alleen wanneer harde kaas nog stevig aanvoelt en een normale geur heeft, dan is het veilig om te eten. Mits je het beschimmelde deel wegsnijdt. Voelt de kaas juist zacht aan en ruikt het niet meer goed? Dan moet je de kaas altijd weggooien en kan je ervan uitgaan dat het niet meer veilig is om te eten.
Mannen die meer dan 14 standaardglazen per week drinken en nooit meer dan 5 glazen per gelegenheid drinken overmatig. Bij vrouwen is deze norm iets anders: als zij meer dan 7 standaardglazen per week achteroverslaan en nooit meer dan 3 glazen per gelegenheid dan drinken zij overmatig veel.
Drink je een beetje (1 tot 3 glazen) dan wordt je hartslag en ademhaling sneller. Je krijgt het warm en je voelt minder pijn. Je kunt minder goed ruiken en proeven. Je ziet ook slechter, vooral in de ooghoeken, je krijgt tunnelvisie.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Dus ook na de houdbaarheidsdatum is het bier nog te drinken. Proef het eerst even als je twijfelt, maar qua gezondheid kan het in principe geen kwaad, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën. Sommige bieren rijpen juist heel mooi op fles, zoals de Hertog Jan Grand Prestige.
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Cognac werd zelfs verkozen tot beste Craft bier ter wereld. Eind juni is tijdens de World Beer Challenge in Portugal ook Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon bekroond tot het beste bier in de categorie 'Wood and Barrel Aged Beer'.
Over het algemeen zijn vooral de donkere en zwaardere bieren het meest geschikt om te bewaren. Hieronder vallen de gerstewijnen en quadrupels maar ook de bok, stout en dubbelbieren.