Doezelaars zijn gemaakt van stevig opgerold zacht en viltig papier. In plaats van met uw vingers kunt u met de doezelaar uitstekend vlakken gelijkmatig kleuren en harde lijnen vervagen.
Werk je regelmatig met een doezelaar, zorg dan dat je ze af en toe schoonmaakt. Met een stukje schuurpapier heb je snel weer een schone doezelaar. Ook met een wat grovere vijl is de doezelaar goed te reinigen. Nooit met een puntenslijper proberen te slijpen.
Een doezelaar kun je gebruiken om grafiet te verpoetsen. Hiermee bedoel ik dat je een deel van een tekening voorziet van een dun laagje potlood/grafiet en dit met de doezelaar zachtjes in het papier poetst. Bijvoorbeeld: je maakt een schets op papier met een zacht 5B potlood.
Een doezelaar is een hulpmiddel van opgerold papier waarmee je toonwaarden getekend met potlood vervaagt. Omdat de toonwaarden minder scherp lijken lijkt een tekening dan realistisch. Door te doezelen krijg je dat realistische foto effect van huid op je tekeningen. Wat je op de afbeeldingen hierna ziet.
Potlood voor gedetailleerd gummen. Kan geslepen worden met een normale puntenslijper.
Alleen te koop in de winkel. Winkelvoorraad kan afwijken. Neem contact op met jouw Bruna-winkel. Doezelaars zijn gemaakt van stevig opgerold zacht en viltig papier.
Je neemt een scherp mes en zet die schuin tegen het potlood aan. Met de ene hand hou je het mes vast en met de andere ondersteun je het potlood. Met snelle bewegingen en een beetje kracht schraap je zo het hout eraf.
Wat tekenen zo moeilijk maakt
maakt wellicht dat het geen evolutionair doel dient, nodig om de soort in stand te houden zoals eten en ademen. Ons waarnemingssysteem is gericht op het snel kunnen detecteren en identificeren van objecten om er adequaat op te kunnen reageren maar niet om ze te tekenen.
Door het te schetsen kan je met een paar lijnen in no-time je idee duidelijk krijgen. EEN SCHETS IS TIJDELIJK. Als je schetst gaat het om het idee wat je nu hebt. Morgen kan dat alweer heel anders zijn.
Alles wat rond is, is heel gemakkelijk te tekenen (een bal, een appel, een meloen, enz.). Motieven met weinig details kunnen bijvoorbeeld een banaan, een TV, een lamp of iets dergelijks zijn. Te veel verschillende motieven tegelijk kunnen ook een belemmering zijn.
Pastelpotloden zijn, net als pastelkrijt, poederig van textuur en heel makkelijk uit te vegen. Ze geven een hele andere, zachtere uitstraling dan gewone kleurpotloden.
In de webshop van Goedkoopste-Kantoorartikelen.nl kunt u eenvoudig online tekenmateriaal kopen. Naast potloden en sjablonen kunt u ook heel eenvoudig andere tekenmaterialen bestellen zoals houtskool en tekenpennen.
Welk potlood is makkelijk uit te gummen? Grafiet uit zachte potloden is een stuk makkelijker uit te gummen dan grafiet uit de harde variant. Gummen zijn niet alleen handig om potlood te verwijderen, u gebruikt ze ook om highlights in uw tekening aan te brengen.
Tandpasta, multifunctioneel
Als de kinderen toch graag op de muren kladderen, kan je ze een tube tandpasta geven. Ook tandpasta werkt uitstekend om potlood van muren te verwijderen. Doe de tandpasta op een borstel en verwijder de tekeningen door zachtjes te schuren. Veeg in beide gevallen na met een vochtige doek.
Slijp met een speciale puntenslijper voor pastelpotloden een korte punt aan jouw potlood. (voor potloden met een normale dikte kan je het beste de Koh-I-Noor pastelpotlood puntenslijper gebruiken. Voor de dikkere potloden, zoals die van Derwent en Conté a Paris kan je beter de puntenslijper van Derwent gebruiken.)
Werk in pastelkrijt kan je ook met haarlak fixeren. Leg bij het fixeren altijd je werk plat op de grond, zodat het vocht neut kan gaan loipen met je kleuren. Laat het goed drogen voordat je het oppakt. Er zijn allerlei soorten vernissen in de handel om de invloed van licht en vocht te verminderen.
Het woord talent wordt vaak gebruikt als iemand van nature ergens heel goed in is. Dat kan tekenen zijn maar ook zingen, tennissen, potten bakken, dansen etc. Eigenlijk kan je voor elke vaardigheid talent hebben.
Slijp je potlood goed en teken de omlijning van de ogen waarbij de bovenste lijn precies door het midden van de ogen loopt. Teken vervolgens de pupillen en de lijn waar je de mond gaat tekenen. Schets tot slot ook alvast een deel van de haarlijn met licht gebogen lijnen.
Als je peuter twee jaar is begint hij met tekenen. Het tekenen begint met krassen, eerst vooral in het midden van het vel tekenpapier. Daarna gaat je kind lijnen trekken en daarna rondjes tekenen.