De waterdichtheid van een rugzak wordt uitgedrukt in mm. Dit wordt gemeten met een waterkolom. Hoe hoger de mm hoe hoger de waterdichtheid is. Wanneer één rugzak een waterdichtheid van 8.000 mm heeft is die 100% waterdicht en geschikt voor de meest extreme weersomstandigheden.
De waterkolom is een belangrijke maatstaf voor het bepalen van de waterdichtheid van textiel: het is de hoeveelheid water (in mm per cm2) die op de stof kan staan voordat het materiaal doorlekt. Over het algemeen wordt een waterkolom vanaf 1.000 mm als waterdicht aangemerkt.
1.000 - 5.000 mm: De stof is waterdicht, maar niet bestand tegen enige vorm van druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken. 5.000 - 15.000 mm: De stof is waterdicht en is bestand tegen de meeste vormen van druk tijdens een flinke regenbui. 15.000 - 30.000 mm: De stof is volledig waterdicht.
Als er bijvoorbeeld 10.000 mm water in de buis gegoten is voor de stof het vocht doorlaat, betekent dat dus dat het materiaal zal doorlekken bij een belasting van 10 meter water. Met andere woorden: het materiaal in dit voorbeeld is tot een druk van 10.000 mm waterdicht.
Waterkolom 1.000 - 5.000mm: bestand tegen lichte regen
Regenkleding met een waterkolom tot 5.000mm beschermt tegen lichte regenval. Draag je op deze kleding bijvoorbeeld een rugtas, dan krijg je te maken met extra druk op de stof met doorlekken tot gevolg.
5 ATM, 5 Bar, 50 meter
Met dit horloge kun je zwemmen aan het wateroppervlak en douchen, mits je het horloge geen grote temperatuurverschillen later doormaken. Het horloge kan echter niet tegen hoge waterdruk, dus houd het niet om als je gaat duiken of snorkelen.
De beste regenjas is langs de buitenkant gemaakt met waterdichte stoffen zoals PVC of polymeer, maar heeft toch een ademend vermogen. Daarom zijn regenjassen met Gore-Tex, Euro-Tex of een ander ademend membraan ook aangeraden.
Gore-Tex® of Sympatex) met een extra DWR-laag aan de buitenkant. Een membraan is duurzamer en minder gevoelig voor slijtage dan een coating. Maar ook hier moet de waterafstotende laag regelmatig onderhouden worden. De waterdichtheid van het membraan daarentegen blijft altijd behouden zelfs na verschillende wasbeurten.
10.000 mm is geschikt voor de meeste ski- en snowboardactiviteiten. Als je op zoek bent naar extra functionaliteit of als je off-piste gaat, kun je overwegen om voor een jas en broek met 20.000 mm waterdichtheid te gaan. Lees hier meer!
Volgens de Europese norm genaamd EN 343: 2003 is een product zoals een regenjas of een andere waterdichte jas met een waterkolom van 800 mm "waterdicht, klasse 2" en met een waterkolom van 1300 mm "waterdicht, klasse 3." Tussen deze twee aantallen wordt een jas dus waterdicht genoemd.
Het regenpak dat je het best kunt kopen voor op de fiets is bij uitstek het Greenlands regenpak. Hij heeft een zwarte kleur met reflecterende diagonale streep om in het donker op te vallen en is zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Een unisex exemplaar dus, wel zo praktisch. Er zijn meerdere maten beschikbaar.
1: Waterdicht of waterafstotend
Simpel gezegd houden waterafstotende jassen korte tijd regen tegen. Waterdichte jassen doen dat voor een lange tijd. Ga je voor waterdicht, dan kun je kiezen voor een jas met een membraan (een laagje aan de binnenkant) of eentje met een coating (een laagje aan de buitenkant).
Statistisch gezien wordt een materiaal al waterdicht genoemd bij een waterkolom van 800 mm. Door een aantal aspecten (o.a. wisselende weersomstandigheden en langdurig gebruik) wordt algemeen gesteld dat een tentdoek met een waterkolom van 2.000 mm waterdicht is en ook bij een langdurige regenbui waterafstotend blijft.
Enkele van de beste en meest voorkomende zijn; Polyurethaan, Cementgebonden Coating, EPDM Rubber, Rubberen Asfalt, Thermoplastisch, Bitumineus Membraan, en PVC Waterdichtingsmembraan.
Een jas die waterdicht is houdt altijd water tegen. Dus het maakt niet uit hoeveel het regent, of hoe lang je al door de regen loopt, je blijft droog. Ook waterdichte jassen houden de wind tegen.
Een ski-jas moet niet te kort of te lang zijn, want een te korte jas zal niet optimaal beschermen tegen de kou, wind en sneeuw. Een jas die te lang is beperkt in je bewegingsvrijheid en om de juiste lengte van je jas te bepalen moet je letten op het model van je wintersportbroek.
Skibroek en thermo legging
Draag onder je ski- of snowboardbroek enkel een thermo legging (vergeet wel je onderbroek niet). Deze zorgt ervoor, zoals de naam al doet vermoeden, dat je lichaamswarmte niet verloren gaat en dús voor warme benen.
De softshell jas zorgt ervoor dat je warm blijft als je in beweging blijft. Op momenten dat je niet veel beweegt, moet je ook onder een softshell jas een isolatielaag dragen voor de warmte. Een softshell ski-jas is van heel zacht materiaal en voorzien van veel stretch. Je hebt hierdoor veel bewegingsvrijheid.
Wassen & Reinigen
Na 2 tot 3 keer wassen (bij een nieuwe jas) kan het nodig zijn dat je de jas ook weer moet impregneren. Dit is nodig zodra de jas niet meer mooi afparelt, maar het water als het ware opgenomen wordt. Om dit te herstellen gebruik je de Grangers XT Proofer spray of de Grangers Proofer 300ml.
Was je GORE-TEX®-kledingstuk in de wasmachine in warm (40 °C) water. Gebruik voor het beste resultaat een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Gebruik geen poeder, wasverzachter of chloorbleekmiddel.
Wanneer waterdruppels meteen in het leer trekken is het tijd om in te spuiten. Dit kun je ook doen wanneer je al een tijdje niet hebt ingespoten of wanneer je een natte tocht of meerdaagse tocht gaat lopen. Regelmatig inspuiten kan nooit kwaad. Een droge schoen geeft meer comfort en ademt ook beter.
Jassen van polyester zijn wind- en waterdicht. Dat heeft vooral te maken met de coating. Waterdruppels blijven niet op het materiaal vastzitten. Een polyester jas heeft meestal lassen en tapes.
Prima voor een licht buitje, maar niet stortbui-proof. 1.000 mm - 5.000 mm: waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen hoge waterdruk. Als de druk toeneemt, bijvoorbeeld tijdens het zitten, is de kans op lekken groot. 5.000 mm - 15.000 mm: compleet waterdicht al komt het met bakken uit de lucht.
Een parka is stijlvolle, wind- en waterdichte en warme jas met een capuchon die perfect is voor gelegenheden waar je er wat netter uit moet zien.