Je kan een vakantie zo duur maken als je wilt, maar reken op minimaal €100,- per persoon per dag. Daarnaast maakt het flink uit of je in het hoog- of laagseizoen gaat. Het laag seizoen is van april tot en met juni en van september tot en met november en het hoogseizoen is van juli tot augustus.
Kosten voor eten en drinken in Curaçao zijn prijzig, hoewel de kosten afhankelijk zijn van waar je eet en drinkt. Het is logisch dat je op populaire plekken zoals Jan Thiel Beach of het Wilhelminaplein in Willemstad meer betaald.
Een van de meest gestelde vragen die ik krijg als het over m'n geliefde eiland gaat: is Curaçao duur? Mijn antwoord: Curaçao is zo'n eiland waar je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je hebt er de luxe hotels en resorts, de meest mooie restaurants en meest prachtige stranden en dito beach clubs.
Voor een lunch ben je meestal rond de 15 euro per persoon kwijt. Voor het avondeten kun je rekenen op ongeveer 30-40 euro per persoon. Dit is afhankelijk of je uitgebreid gaat dineren of alleen voor een hoofdgerecht kiest. Een biertje kost meestal rond de 3-4 euro.
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
Bedieningsgeld is meestal bij de restaurant- of hotelrekening inbegrepen. Indien dat niet het geval is dan is een fooi van 10-15% gebruikelijk. Voor een goede dienstverlening kun je het bedrag afronden of het kleine wisselgeld laten liggen. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden of een fooi geven van 10%.
Wijken die niet geadviseerd worden om te bezoeken zijn Koraal Specht, Souax en Seru Fortuna. Deze wijken zijn gelegen in Willemstad en staan bekend als arme wijken en daardoor minder veilige wijken. Met de auto kun je er prima doorheen rijden maar te voet wordt dit minder aangeraden, zeker na zonsondergang.
Tussen de twee hoogseizoen zijn de prijzen het laagste. In de mei, maar ook in juni vind je daarom vaak voordelige aanbiedingen. Andere maanden voor een goedkope vakantie zijn oktober en november.
Vlees is een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Groente en fruit is juist weer (flink) duurder en soms daarbij ook nog veel slechter van kwaliteit. Let ook heel goed op de houdbaarheidsdatum, daar zijn ze op Curaçao iets minder moeilijk mee.
De goedkoopste vakantie naar Curacao boekt u natuurlijk in het laagseizoen. Al zal dit lastig zijn wanneer u schoolgaande kinderen heeft. Het laagseizoen is in april, mei en juni. En later in het jaar in de maanden september, oktober en november.
Je kan een vakantie zo duur maken als je wilt, maar reken op minimaal €100,- per persoon per dag. Daarnaast maakt het flink uit of je in het hoog- of laagseizoen gaat. Het laag seizoen is van april tot en met juni en van september tot en met november en het hoogseizoen is van juli tot augustus.
De goedkoopste supermarkt op Curaçao is Bon Bini in Brievengat. Althans van de 110 artikelen die de consumentenbond heeft uitgekozen verkoopt deze super ruim 30 voor de beste prijs. Mangusa op Rio Canario werd tweede met 19 goedkoopste producten. In totaal werden 22 supermarkten op het eiland vergeleken.
Bonaire lijkt gemiddeld duurder dan Curaçao. Ik denk dat het onder de streep best wel mee zal vallen. Inderdaad is uit eten op Bonaire wat prijziger dan op het buureiland, maar dat komt mede omdat je op Curaçao meer local food kunt eten.
Creditcards worden als betaalmiddel redelijk geaccepteerd op Curaçao. In hotels en grote winkels kunt u vaak met een creditcard betalen. Op veel plekken zult u echter nog steeds niet met een creditcard kunnen betalen. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende contant geld op zak heeft.
Naast de happy hours zijn net als bij het eten, de prijzen redelijk te vergelijken met Nederland. Zo betaalt u voor een pilsje gemiddeld zo een 6 gulden. De meest populaire plekken om uit te gaan zijn Mambo Beach en het gebied bij Jan Thiel / Zanzibar.
Wat je moet weten over Curaçao
Hier eet men stevig in de ochtend en/of vroege middag, 's avonds alleen iets heel lichts en dan na een uurtje of 21.00 nog een snack in de vorm van een lekker (groot) stuk vlees bij een lokale snek of truck di pan.
Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, moet u een Schengenverklaring of een medische verklaring aanvragen. Dit hangt af van het land waar u naar toe gaat. Opiaten zijn bijvoorbeeld slaapmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen of medicinale cannabis.
Tropische kleding
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
U mag gerust een stuk kaas meenemen.