Het meervoud van 'blik' is blikken, maar het meervoud van 'dommerik' is dommeriken (met één k). Het is een bijzondere spellingsregel: het woord dommerik heeft geen klemtoon op de laatste lettergreep.
dommerik - dommeriken. doverik - doveriken. flauwerik - flauweriken. gaperik - gaperiken ('mond')
Wat is het meervoud van stommerik? Het meervoud van stommerik is 'stommeriken'.
' Woorden die eindigen op -es of -ik (zonder klemtoon), krijgen in het meervoud geen verdubbeling van de slotmedeklinker: dreumesen, bajesen, perziken, slimmeriken, enz. Ook werkwoorden volgen dit patroon: hannesen, pilatesen, prediken, punniken, enz.
Het meervoud van bangerik is 'bangeriken'.
Persoonsaanduidingen op -icus, zoals academicus en medicus, hebben altijd alleen een meervoud op -ici: academici, medici, neerlandici.
De correct gespelde meervoudsvorm is baby's.
Het meervoud van perzik, havik en monnik is met één k: perziken, haviken en monniken.
Beide vormen zijn klanknabootsingen van de baltsroep van onze bekendste weidevogel. Sommigen horen de vogel rijmen op riet, anderen op rit. Je zou dan verwachten dat het meervoud van kievit kievitten is, maar het gaat om een i-klank zonder klemtoon, net zoals in monniken of viezeriken, dus is het kieviten.
Standaardtaal in het hele taalgebied zijn technicus (meervoud technici) en monteur, of samenstellingen met die woorden.
luiwammes - luiwammesen ('luiaard')
Boekje 3. Het meervoud van 'blik' is blikken, maar het meervoud van 'dommerik' is dommeriken (met één k). Het is een bijzondere spellingsregel: het woord dommerik heeft geen klemtoon op de laatste lettergreep.
Booswicht = Een booswicht, snoodaard, slechterik of schurk is een personage met een slecht karakter. In een verhaal - meestal fictie - strijdt de slechterik tegen de held.
Bij woorden die eindigen op -ik of -it, zoals perzik, havik, monnik, dommerik en kievit, kan de i als een [ə] of als een zwakbeklemtoonde [i] uitgesproken worden. Ook bij deze woorden hebben de meervoudsvormen een enkele medeklinker: perziken, haviken, monniken, dommeriken, kieviten.
De enige juiste spelling is dus monniken.
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
De correcte spelling is A4'tje, met een apostrof.
A4'tje is een afleiding: het achtervoegsel -tje wordt in dit geval gebruikt om van A4 een verkleinwoord af te leiden. In afleidingen waarin het grondwoord een combinatie van cijfers en letters is, komt er een apostrof.
Het meervoud van gsm is gsm's. Een afkorting eindigt altijd op apostrof + s, behalve bij afkortingen die eindigen op een s of een x: die krijgen apostrof + en.
De werkster duwt tegen enkele andere werksters en laat hen proeven. Daarna loopt de werkster in een halve cirkel. Op het einde van deze halve cirkel keert ze in een rechte lijn naar het uitgangspunt terug. Tijdens het rechte traject kwispelt ze met haar achterlijf (vandaar de naam, kwispeldans).
porie - poriën. tragedie - tragediën (ook tragedies)