De eerste fabriek voor consumptie-ijs werd gebouwd in Baltimore. De populaire hoorntjes zijn waarschijnlijk in de loop van de 19e eeuw ontstaan.
Geschiedenis. Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Er wordt beweerd dat de Romeinse keizer Nero (37-68 A.D.)al verlekkerd was op een mengsel van wijn, honing en ijs. Dit mengsel werd in de winter bereid op basis van bevroren sneeuw en vervolgens opgeslagen in ijskelders.
Consumptie-ijs is een term die verschillende producten omvat, namelijk roomijs, melkijs, ijs, waterijs en sorbet (KB van 11 juni 2004).
Ben wilde het bedrijf “Josephine's Flying Machine” noemen, maar Jerry vond dat maar niets. De eerste pints ijs waren in de smaken Oreo Mint, French Vanilla, Chocolate Fudge, Wild Blueberry, Mocha Walnut, Maple Walnut, Honey Coffee en Honey Orange. Helaas hebben geen van de 8 originele smaken het overleefd.
IJs was al vroeg een kostbaar goed. De Romeinen gingen de sneeuwvlokken opvangen op de heuvels buiten de stad en lieten het ijs van de bergtoppen schrapen om die vervolgens in kun kelders te bewaren, al lang voor het jaar nul. Ze gebruikten het geplette ijs om hun wijn mee te koelen.
De Noren blijken per hoofd van de bevolking het meest aan ijs uit te geven, bijna 42 euro per persoon. Australië, Zwitserland, Zweden en Finland vormen de rest van de top-5 big spenders, met respectievelijk 38, 31 en 30 euro.
In het Midden-Oosten consumeerden welgestelden al voor de middeleeuwen ijskoude dranken, op basis van fruitsap en ijs of sneeuw. Deze werden later ook sharâb (Arabisch), serbet (Turks) of sorbet genoemd. Vanaf de zestiende eeuw komt in de Nederlandse taal het woord 'sorbet' voor, naar Frans voorbeeld.
Tijd voor de ontknoping! De winnaar is het pistache ijs van Alessandro Crispini van Gelateria Crispini in het kleine Italiaanse dorpje Spoleto. De smaak komt voort uit een mix van drie pistaches. Twee uit een dorpje aan de voet van de vulkaan Etna op Sicilië en eentje uit het eeuwenoude havenstadje Agrigentio.
Daar worden ingrediënten als fruit, noten, chocolade, kleur- en smaakstoffen aan toegevoegd. Het lekkerst zijn de natuurlijke ingrediënten als vers fruit. Zo zijn er meer dan 70 smaken.
Duizenden jaren geleden maakte de Chinezen en Grieken al een koude verfrissing, die ze al sorbet of IJs noemden. Het was meestal sneeuw met fruit, kruiden en wijn of honing. Dit was als het ware sorbetijs 1.0.
De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.
Momenteel is ongeveer 10 procent van het landoppervlak van de aarde bedekt met gletsjers of ijskappen, die gezamenlijk ongeveer 70 procent van het zoetwater op aarde bevatten. De grootste ijskappen op aarde zijn de Groenlandse en Antarctische ijskappen.
Voor gelato wordt veel meer water en melk gebruikt en het bevat nooit room. Men gebruikt ook veel minder eieren en het percentage fruit ligt een stuk hoger in het fruitijs. Italiaans ijs wordt ook veel trager gedraaid, waardoor een minder lucht onder geklopt wordt.
Italiaans ijs is de variant van consumptie-ijs die in Italië is ontstaan. Belangrijke ingrediënten naast water zijn suiker of andere zoetstoffen en uiteenlopende smaakstoffen als fruit, noten en etherische oliën. Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
Flash Dagelijkse Kost Duurste ijsje ter wereld: €5.890
De combinatie van een extreem zeldzame truffel, een scheutje truffelolie, parmezaanse kaas en bladgoud levert het Japanse ijsmerk Cellato de Guinness World Records-titel op van duurste ijsje ter wereld.
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Voor het Japanse gerecht mochi-ijs wordt mochideeg, een plakkerig zoet deeg gemaakt van Japanse kleefrijst, uitgerekt of -gerold en om bolletjes ijs gewikkeld. Het is zowel een verkoelend dessert als een zomerse verwennerij in Japan.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Bereiding. Roomijs bestaat uit room, melk en suiker. Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden.
Tanden zijn zo ontwikkeld dat ze ergens doorheen kunnen bijten. Maar bij het kauwen op een ijsklontje slaat het gebit er steeds tegenaan, tot het ijsklontje breekt. Hierdoor slijten je tanden en kiezen sneller, met tandpijn als gevolg. Maar ook kan het schade aan het tandglazuur of aan vullingen en kronen veroorzaken.
Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs. De Dames van Akkerlust vertellen je graag meer!
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.