Is het 'de vakantie' of 'het vakantie'?
Het is 'de vakantie', want vakantie is vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die vakantie'.
Van oorsprong verwijzen deze en dit naar iets wat dicht bij de spreker is. Met die en dat verwijs je naar iets wat verder weg is. Dit verschil duikt vooral nog op in 'contrastief gebruik', dus om een duidelijke tegenstelling aan te geven: iets is verder weg of dichterbij dan het ander.
Is het de of het water? Water is geen woord waarbij meerdere lidwoorden mogelijk zijn. Er is maar een goed lidwoord en dat is “het”. Het water dus.
Het antwoord is: de lijst.
Het antwoord is: de mail.
Factuur is een vrouwelijk de-woord. Een bijvoeglijk naamwoord bij factuur krijgt altijd een buigings-e: de onbetaalde factuur, een onbetaalde factuur, onbetaalde factuur. Stuur de factuur maar naar mijn huisbaas.
Is het de of het brood
In de Nederlandse taal gebruiken wij het brood.
Is het de of het melk
In de Nederlandse taal gebruiken wij de melk.
Is het de of het fles
In de Nederlandse taal gebruiken wij de fles.
Beide aanwijzend voornaamwoorden zijn mogelijk.
U kunt uw taalgevoel volgen, maar pas uw keuze wel consequent toe. Als u het deken zegt, zegt u ook dit/dat deken, elk deken, ons deken en krijgt een bijvoeglijk naamwoord geen buigings-e na bijvoorbeeld een en elk: een warm deken, elk warm deken, warm deken.
Deze keer, die keer en dit keer zijn alle drie correct. De combinatie dat keer* is ongebruikelijk en dus niet correct. Als keer wordt voorafgegaan door een telwoord of een bijvoeglijk naamwoord, zijn alleen deze en die correct, niet dit en dat: deze ene keer, deze laatste keer, die ene keer, die laatste keer.
Naast de schoolvakanties kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Zo kunnen scholen de meivakantie bijvoorbeeld uitbreiden tot 2 weken. Ook zijn de scholen soms dicht op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In de schoolgids kunt u zien op welke dagen de leerlingen vrij zijn.
In een schooljaar valt de laatste schooldag op 30 juni, de dag voor de zomervakantie. Als 30 juni een zaterdag of een zondag is, dan valt de laatste schooldag op de vrijdag voor die zaterdag of zondag.
Juist is standaardtaal in het hele taalgebied.
Is het de of het koffie
In de Nederlandse taal gebruiken wij de koffie.
Bij de uitspraak van melk mag er een korte toonloze e te horen zijn tussen de laatste twee medeklinkers: [melək]. Het is niet verzorgd om een te duidelijke toonloze e te laten horen.
Is het de of het kaas
In de Nederlandse taal gebruiken wij de kaas.
Zeeuws Mosselbrood uit Sint Jansteen heeft de charme dat het wordt gemaakt met gezuiverd Oosterschelde water. De broers Sjoerd en Pepijn Boussen voegen onder meer sjalotten toe aan het deeg. De broden van 900 gram worden veelal aan de horeca verkocht. In de winkel ligt een variant van 600 gram.
Casinobrood is een rond of vierkant wit brood. Het wordt gebakken in een gesloten bus of blik.
In de Nederlandse taal gebruiken wij het rekeningnummer.
Het antwoord is: de offerte.
Is het de of het maand
In de Nederlandse taal gebruiken wij de maand.
Het antwoord is: het kantoor.