Die bacteriën zetten stoffen in ons zweet om in geurtjes. Zweet zelf ruikt nergens naar.
Je ruikt je zweet het best onder je oksels, waar het zich concentreert, zegt Jacob. Volgens Dodd helpt het om het aan je kleren te ruiken om verdachte geurtjes op te sporen. Maar panikeer vooral niet als je op de tram een sterke lichaamsgeur ruikt: “De kans is klein dat jij het bent”, aldus Jacob.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Sluip dus voor een subtiele geur check-up eerst naar de koffie-automaat en ruik daarna of het nog snor zit met je eigen geurtje. Valt het tegen? Dan heb je alvast een bakje troost om de publieke vernedering door te spoelen, om vervolgens naar deodorant te grijpen.
Melk en kaas geven een slechte adem
Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan. Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing!
Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren. De geur verdwijnt door je tanden te poetsen of door iets te eten of te drinken.
De kans dat je dit zelf ruikt is heel klein. De receptoren in onze neus die gevoelig zijn voor geurtjes, zijn erg gewend aan ons eigen luchtje. Daardoor zijn ze voor die specifieke geur niet gevoelig meer. Je eigen aroma kun je eigenlijk alleen achterhalen, door het aan de mensen om je heen te vragen.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur. Bij de start van de pubertijd beginnen de hormonen te razen en beginnen ook de apocriene zweetklieren te werken.
Was je oksels tot tweemaal daags met PH-neutrale zeep. De waslotion van Dermalex, bijvoorbeeld, zorgt dat de bacteriën die zweetgeur veroorzaken, worden verwijderd. Zo voorkom je in ieder geval stinkende oksels!
Zweet is geurloos. De stank komt van de bacteriën die op de huid zitten. Ontharen helpt tegen stinken, omdat het zorgt voor minder bacteriën en daarmee minder zweetgeur.
Zweetgeurtjes weg in één-twee-drie
Spray of smeer wat antibacteriële handspray- of gel onder je oksels en laat het even aan de lucht drogen. Zweetgeur wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën die zich op de huid vormen en daar ongestoord kunnen broeien.
Kies voor een deodorant zonder aluminium, zoals de deodorant van Loveli die ik zelf heb ontwikkeld. De werkzame stof tegen zweetgeurtjes is natriumbicarbonaat oftewel zuiveringszout. Je kunt zuiveringszout ook gewoon kopen bij de drogist of de toko en het poeder als deo gebruiken.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.
Het dagelijks douchen is ook een belangrijke factor in de strijd tegen het zweten. Douche daarom dagelijks, en was jezelf met een pH-neutrale zeep zoals de Neutral Douchegel. Deze douchegel gaat de bacteriën die vervelende luchtjes kunnen veroorzaken te lijf.
De cannabisgeur komt waarschijnlijk uit de apocriene zweetklieren, in plaats van de eccriene zweetklieren. Zweet uit de eccriene klieren is transparant en waterig en wordt aangemaakt om het lichaam te koelen.
Veel mensen controleren hun adem door tegen de hand uit te ademen en dan eraan te ruiken. Dit is echter geen betrouwbare methode. Je raakt ontzettend snel gewend aan je eigen lichaamsgeuren waaronder ook een stinkende adem. Je hebt zelf niet in de gaten dat de adem onfris ruikt, een ander merkt dit wel op.
Zweet dat uit uw huid komt, ruik je niet. Bacteriën op de huid kunnen het zweet veranderen in stoffen die je wel ruikt. In de puberteit ontstaan extra zweetkliertjes in de oksels, bij de lippen, tepels, penis en vagina. Deze maken zweet en geurstoffen die persoonlijk zijn.
Liefde is zweet
De feromonen zitten dus in lichaamsvocht zoals speeksel en zweet. Jouw zweet trekt dus letterlijk mensen aan, of stoot ze af. Feromonen op zich zijn geurloos, maar ze worden herkend door een speciaal zintuig in de neus.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
In principe heeft iedereen zwavelvormende bacteriën in de mond, wat verklaart waarom 'gezonde' mensen wel eens uit hun mond ruiken. Zwavelhoudende eiwitten zitten o.a. in dode cellen, speeksel en voedselresten. Voedselresten achtergebleven tussen tanden en of een kunstgebit kunnen daardoor ook halitose veroorzaken.