Geen paniek! Er is allereerst de tijdswinst bij het klaarmaken, maar bevroren zalm bereiden in de oven houdt ook belangrijke voordelen in vergeleken met bereiding in de pan. Er komen minder onaangename geurtjes vrij bij de bereiding en je kan de kerntemperatuur beter controleren.
Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Diepvriesvis hoef je niet altijd eerst te laten ontdooien, al is het wel aan te raden. Zeker wanneer je 'm wilt bakken of grillen. Laat 'm in de koelkast ontdooien en dep 'm vervolgens goed droog. Zo krijg je gegarandeerd nog een lekker krokant korstje!
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je.
Verhit de olie middelhoog vuur in een kleine koekenpan met dikke bodem. Bak de zalm ca. 3 min. op de 'mooie' kant, de kant waar geen huid heeft gezeten. Draai als de zalm goudbruin is om met een bakspatel, zet het vuur laag en laat in nog 3-4 min. gaar worden, afhankelijk van de dikte van de filet.
Verhit de olie in de wok en roerbak de groenten 5 min. Voeg de zalm toe en wok 1 min mee. Voeg de woksaus toe en verwarm 2-3 min. tot de zalm gaar is.
Wilde Zalmfilet op huid bakken
Bestrooi de zalm met zout en peper en leg deze vervolgens met de huid naar beneden in de pan met een beetje olie. Laat de zalm gedurende ongeveer 5-6 minuten bakken, totdat de huid krokant is. Draai de zalm dan om en bak nog 1-2 minuten aan de andere kant.
Tenzij u geniet van een zalmfilet die rechtstreeks van de boot komt, is bevroren zalm van hoge kwaliteit altijd beter dan "verse" vis . Dat komt doordat flash-freezing de textuur, smaak en versheid van net gevangen zalm behoudt. Die "verse" zalm in de winkel? Dat is waarschijnlijk eerder bevroren vis die is ontdooid om te worden tentoongesteld.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Verwarm de oven voor op 200 °C (traditionele oven) en op 170 °C (heteluchtoven). Leg de nog bevroren zalm in een ovenschotel of pan waarin je vooraf een beetje olie hebt gedaan en voeg kruiden toe naar smaak (citroen, zout, peper ...). Bedek de ovenschotel of pan met aluminiumfolie en zet in de oven.
Bakken, pocheren of stomen zijn de beste methoden om vis te koken als u het ontdooiproces overslaat. Vermijd panfrituren, omdat de vis te veel water kan afgeven of het vlees niet gelijkmatig gaar wordt . Als u een recept volgt, kunt u een paar minuten toevoegen om ervoor te zorgen dat de bevroren vis volledig gaar is.
De beste manier om zalm snel te ontdooien is deze afgesloten zak in koud water zo' n 20 minuten te laten ontdooien. Heb je meer tijd? Haal de zalm dan 24 uur voor bereiding uit de vriezer en leg in de koelkast. Dep het eventueel overtollige water van de vis en deze is klaar voor bereiding!
Dek de ovenschaal of zalm dan af met aluminiumfolie. Daardoor stoomt de vis sneller gaar en blijft 'ie ook lekker sappig!
Verwarm de oven op 200 °C (hetelucht 180 °C). Leg de diepvries zalmfilets in de ovenschaal, kruid naar smaak. Laat gedurende 30 minuten bakken in het midden van de oven.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Het ontdooien van vis in de verpakking brengt een risico op botulisme met zich mee .
Rose legt uit: " Invriezen vernietigt niet de belangrijkste voedingsstoffen in zalm, zoals eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamine A en D en essentiële mineralen ." Clerk bevestigt dat invriezen deze mineralen vasthoudt.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
De huidige vriestechnologie vriest de vis in op het hoogtepunt van versheid, zodat de smaak en voedingsstoffen direct behouden blijven. Hoewel er over het algemeen geen merkbaar verschil is in smaak tussen verse vis en bevroren , zijn er momenten waarop het een bepaalde "bevroren" smaak kan hebben.
Het is zeker mogelijk om bevroren zalmfilets in de airfryer te bereiden. Haal je zalmfilet(s) uit de vriezer en spoel ze af met water totdat de stukjes ijs er af beginnen te smelten. Hiermee voorkom je dat de filets tijdens de bereiding waterig worden.
Welke groenten zijn lekker bij zalm? Zalm kan je op verschillende manieren bereiden. Het laat zich dan ook goed combineren met veel groenten. Denk hierbij aan groenten zoals aardappelen, witte of groene asperges, kool, broccoli, geroosterde spruitjes, doperwten, spinazie, sperzieboontjes en wortelen.