Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Op een warme zomerdag is het heerlijk om frisse gerechten te eten, zoals een salade met groenten, een koude couscoussalade of pastasalade. Maar je kunt ook prima warm eten bij mooi weer. Met een soep of bouillon houd je bijvoorbeeld extra vocht vast, waardoor je niet zo makkelijk uitdroogt in de warme zon.
Warm eten helpt bij de spijsvertering . Chemicaliën worden afgebroken in het eten tijdens het kookproces, waardoor de opname van voedingsstoffen tijdens het verteringsproces wordt bevorderd. Dit geldt met name voor sommige voedingsmiddelen die voedzamer worden door het koken, zoals tomaten.
Rond het middaguur draait deze op volle toeren. Dit is dan het uitgerekende moment om een warme maaltijd te nuttigen omdat je lichaam het dan het beste kan verwerken. Tegen de avond neemt de spijsverteringskracht af,en zul je merken dat je sneller een 'vol' gevoel hebt na het eten.
Warm lunchen heeft nog een voordeel: je houdt dat vol-gevoel langer vast. Door 's middags een warme maaltijd te eten, krijg je over het algemeen meer calorieën binnen en eet je meer groente. Daardoor blijf je langer verzadigd en dat betekent dat je later op de dag minder snoept en meer energie hebt.
Twee keer warm eten
Warm eten tussen de middag is dus alleen een goed idee als je ook 's avonds een voedzame maaltijd kiest waar veel groente in zit. Twee keer warm eten op een dag is dus geen probleem, mits je voor een gezonde maaltijd gaat.
Warme omgevingen kunnen je hongergevoel onderdrukken, terwijl koude omgevingen je hongergevoel juist kunnen aanwakkeren. Je lichaam produceert warmte wanneer je eet. Als de temperatuur buiten ondraaglijk heet is, heb je gewoon minder zin om je interne temperatuur ook nog eens te laten pieken.
Hoe warmer het eten, hoe wijder de poorten naar de hersenen open staan. Warm eten of drinken zal je dus beter proeven, en meestal ook lekkerder vinden. Hoe kouder iets is, hoe meer de poortjes dicht staan en hoe minder je proeft. Denk maar eens aan een ijsje: je proeft het meestal het best wanneer het smelt in je mond.
De "Gevarenzone" (40 °F-140 °F)
Dit temperatuurbereik wordt vaak de "Gevarenzone" genoemd. Daarom adviseert de Meat and Poultry Hotline consumenten om voedsel nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten. Als de temperatuur boven de 90 °F ligt, mag voedsel niet langer dan 1 uur buiten de koelkast blijven.
"Fysiologisch gezien kan het eten van warm voedsel zweten veroorzaken, wat het natuurlijke afkoelingsmechanisme van het lichaam is," zegt Tovar. "Wanneer je warm voedsel eet, stijgt de interne temperatuur van je lichaam, waardoor je gaat zweten. Terwijl het zweet verdampt, koelt het je lichaam af, wat helpt om je interne temperatuur te reguleren bij warm weer."
" Capsaïcine kan de spijsvertering verbeteren door de spijsverteringsvloeistoffen in de maag te verhogen ", zegt Robinson. Een toename van spijsverteringsvloeistoffen kan helpen het spijsverteringsproces te versnellen en diarree te verlichten.
Verhit restjes door en door
Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Als je het warm hebt, hoeft het niet nog heter te worden. Vermijd dus gerechten met pepertjes erin: de capsaïcine doet je lichaamstemperatuur stijgen en doet de bloedvaten verwijden, waardoor je een beetje duizelig kunt worden. Alle barbecues ten spijt, te veel vlees eten doe je beter niet op een hete dag.
Capsaïcine, dat vrijkomt als een fijne spray wanneer je in voedsel bijt dat het bevat, triggert hittereceptoren in de huid, waardoor het zenuwstelsel denkt dat je oververhit raakt . Als reactie hierop zet je brein alle koelmechanismen van je lichaam in werking.
Op warme dagen zweten we meer om zo de hitte uit ons lichaam kwijt te raken.Hierdoor verlies je vocht en ook wat zout. Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken, maar heb je ook meer zout nodig?
Voedzaam en vezelrijk
Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen. Deze voedingsstoffen geven meer verzadiging, waardoor je maag en darmen langer bezig zijn met het verteren ervan. Je zit hierdoor langer vol, wat een zoete snack tussendoor voorkomt.
Over het algemeen moeten alle warme gerechten een interne temperatuur van 140F of hoger hebben. Terwijl koude gerechten, zoals zuivelproducten, op 40F of lager moeten worden gehouden. Hieronder staan enkele best practices om de juiste serveertemperatuur voor gerechten te garanderen.
Lauwe voeding
“Tijdens hittedagen raad ik aan om te kiezen voor lauwe en gekruide voeding. Koud eten geeft ons even een comfortabel gevoel, maar ons lichaam zal daarna extra moeten werken om de lichaamstemperatuur weer op peil te krijgen. Daar word je opnieuw moe van.”
Belangrijk als je een gerecht opwarmt in de oven: met aluminiumfolie over het gerecht, voorkom je dat je eten uitdroogt. Ook een deksel of omgekeerd bord op een ovenschaal of vuurvaste pan voorkomt dit. Zet de oven op de juiste temperatuur en tijd. Een goede richtlijn is 10-15 minuten op 180 graden.
Zuivelproducten in bijvoorbeeld soepen en sauzen zullen na een dag zoeter gaan smaken door de afbraak van lactose naar glucose. Hetzelfde gebeurt met de fructose in groenten.
Een warme maaltijd tussen de middag is over het algemeen beter. Dat leggen we uit. Wanneer eten vers bereid wordt, bevat het vaak minder suikers dan een boterham met beleg, meldt RTL Nieuws. Bovendien is een warme maaltijd in de meeste gevallen voedzamer, omdat het groente, vlees, vis of granen bevat.
Wetenschap suggereert dat sommige mensen geboren worden met minder van de receptoren die capsaïcine waarnemen , wat betekent dat ze minder snel dat brandende gevoel ervaren. Anderen daarentegen hebben er meer – zij zijn degenen die moeite hebben met kruiden.
Twee keer per dag warm eten is dus helemaal niet verkeerd, mar dan moet je natuurlijk wel voor een gezonde maaltijd gaan. Let dus goed op de voedingswaarden. Verder heb je extra veel kans op een afterlunchdip. Je lichaam moet harder werken om die grote, warme maaltijd te verteren.
Volgens de aanbevelingen van ServSafe (een autoriteit op het gebied van trainingsmateriaal voor de horeca) vormen voedseltemperaturen tussen de 41 en 135 graden Fahrenheit deze gevarenzone (5 en 57 graden Celsius). Bacteriën gedijen en vermenigvuldigen zich het snelst tussen temperaturen van 70 en 125 graden Fahrenheit.