Als vuistregel geldt dat kopen alleen voordeliger is als je niet al snel weer wilt verhuizen. Dit vanwege de bijkomende kosten die je moet betalen als je een huis koopt. Dat is een behoorlijk bedrag dat je met eigen geld moet betalen en niet met de hypotheek kunt financieren.
Wie huurt, is vrijer dan wie koopt. Zeker wie een huurovereenkomst voor een korte periode tekent, kan snel andere horizonten opzoeken. Je hoeft ook geen hypothecaire lening af te betalen, dus ook op financieel vlak heb je een grotere vrijheid.
Zelfs huurbazen zeggen het: een woning huren is geld weggooien. En dat is typerend voor hoe we denken over huren versus kopen, zegt Cody Hochstenbach. 'Het idee dat kopen superieur is aan huren is een hardnekkige mythe – met reële gevolgen.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
De mediaan huurprijs van een huis ligt met 690 euro een stuk lager dan de afbetaling van de lening, het verschil kunnen ze dan ook beleggen. Daarnaast sparen ze de kosten van onderhoud en belastingen uit, als ze deze consequent beleggen komt dit op 7470 euro per jaar.
Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
Wie een nieuwbouw koopt, betaalt zelfs 21% btw. En wanneer je eenmaal woningeigenaar bent, komt de fiscus jaarlijks aankloppen voor het innen van de onroerende voorheffing. Als huurder blijf je hiervan gespaard. Een woonkrediet helpt om de aankoopprijs en de bijkomende kosten te spreiden over meerdere jaren.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Veel mensen geven uiteindelijk toch de voorkeur aan het kopen van een eigen huis als dat financieel mogelijk is, want ondanks de crisis stijgen veel huren gewoon door. Door een slimme keuze te maken wat betreft de rentevaste periode, kun je bij een koopwoning juist je woonlasten relatief zeker maken.
Voordelen van kopen
Het grootste verschil tussen wonen in een huur- of koophuis is dat je bij koop eigenaar bent van het huis. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek in de meeste gevallen afgelost. Dat betekent dat je nagenoeg gratis woont, terwijl huurders nog steeds iedere maand huur betalen.
Wat is er toch mis met huren? Een rekensom geeft antwoord. In theorie is er niets mis met huren, zegt econoom Nic Vrieselaar, gespecialiseerd in de woningmarkt. "Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen.
Een huis kopen
Laten we beginnen met de voordelen van een koopwoning; Wanneer u een huis koopt is het helemaal naar uw eigen wensen aan te passen, zonder dat u met eigenaar hoeft te overleggen. Een ander voordeel is dat u met een koopwoning tegenwoordig over een erg lage hypotheekrente beschikt.
Omdat de woningbouwverenigingen woningen vaak verkopen heeft u een kans uw eigen huurwoning te kopen. Vraag uw verhuurder of u de huurwoning kan kopen. Vaak laten ze een taxatierapport maken zodat u de waarde weet. Vervolgens krijgt u een korting omdat u altijd gehuurd heeft.
Woningcorporaties bieden soms sociale huurwoningen aan voor de verkoop. Is dat het geval dan kunt u uw sociale huurwoning kopen. Bij de verkoop stelt uw verhuurder voorwaarden, die u vastlegt in een contract.
"Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen. Doe je dat niet, moet je 5 % extra registratierechten betalen en een boete van hetzelfde bedrag.
De aanschaf van een appartement is vaak voordeliger dan een huis kopen in dezelfde buurt. Het is daardoor eenvoudiger om een hypotheek te krijgen. Mede dankzij de (vaak) kleinere woonruimte liggen de energiekosten lager. Ook heb je lagere energiekosten door een betere isolatie (diverse woonlagen om je heen).
Als je een huis wilt kopen kun je maximaal de waarde van het huis lenen. De bijkomende kosten, de zogeheten kosten koper, moet je met eigen geld betalen. Dit kan al gauw oplopen tot ruim € 20.220 en dat is een hoop geld.