Andere belangrijke beïnvloedende factoren hierbij zijn: Je lengte en gewicht: Als je klein bent, bereik je eerder een hoog BAC dan iemand die groter is. Dezelfde hoeveelheid alcohol heeft daarom meer effect op een kleiner iemand dan op een groter iemand.
Mannen kunnen vaak beter tegen alcohol dan vrouwen. Dat is biologisch bepaald. Ze zijn gemiddeld groter, hebben meer lichaamsvocht en minder lichaamsvet. Daardoor verspreidt de alcohol zich bij mannen over een grotere hoeveelheid vetvrije massa en verdunt het dus meer.
Je schoolresultaten gaan achteruit en er kan blijvende schade ontstaan. Omdat je organen kwetsbaarder zijn, loop je meer kans op maag- of leverstoornissen. Alcohol kan je hormonenbalans verstoren, waardoor de botontwikkeling afgeremd wordt. Ook de seksuele ontwikkeling kan hier onder lijden.
Invloed op je lichaam
In de puberteit groeien je botten en spieren in een versneld tempo. Alcohol verstoort dit. Het verlaagt onder meer het groeihormoon. Dat betekent dat je door het drinken van te veel alcohol minder goed groeit.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed.Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
Het afbreken van één standaardglas alcohol door de lever duurt 1 tot 1,5 uur. Als je 8 glazen drinkt, is de lever dus 8 tot 12 uur bezig om de alcohol uit het lichaam te verwijderen. Na een avondje stevig drinken kun je dus nog alcohol in je bloed hebben als je wakker wordt. Dit heet restalcohol.
3-7 glazen (0,5 tot 1,5 promille): aangeschoten
Je overschat jezelf. Je geheugen, reactiesnelheid en coördinatie (bijvoorbeeld evenwicht) verminderen en je kunt situaties minder goed inschatten. Je ziet steeds minder aan de randen van je gezichtsveld (tunneleffect) en je rijvaardigheid is zichtbaar minder.
Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Alcohol kan juist als je jong bent schadelijk zijn: Je hebt kans op schade aan je hersenen, ruzies, verkeersongelukken of een verslaving. Als je nog geen 18 jaar bent, drink dan geen alcohol. Als jongere merk je te laat op dat je te veel alcohol op hebt. Je wordt ineens suf of je raakt bewusteloos.
Voor meisjes is het maximum twee glazen per dag en voor een jongen drie glazen per dag, waarbij er tenminste drie dagen in de week niet gedronken moet worden. Voor jongeren die alleen in het weekend drinken kan een maximale hoeveelheid aangehouden worden van drie glazen voor een meisje en vijf voor een jongen.
Het geheugen gaat achteruit, iemand denkt langzamer en kan zich minder goed aanpassen aan nieuwe situaties. Daarnaast worden de hersenen van zware drinkers ook kleiner. Het aantal verbindingen tussen hersencellen neemt af, waardoor er hersencellen afsterven. Ook is er kans op het syndroom van Korsakov en dementie.
Bier en wijn zijn toegelaten voor 16-jarigen, maar sterkedrank niet. Ook mixdranken zoals Bacardi Breezer en Smirnoff Ice, die sterkedrank bevatten, zijn verboden.
Elk jaar overlijden ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken. Ongeveer 1.800 mensen overlijden als gevolg van alcoholgebruik. Er gaan dus meer mensen dood aan roken dan dat er mensen overlijden aan alcohol drinken.
Je bent niet lang
Hoe hoger je lengte, hoe langer je bloedbanen, hoe meer bloed.
De belangrijkste reden dat je steeds slechter tegen drank kunt, is dat in de loop der jaren de spiermassa in je lijf meer en meer vervangen wordt door vet. In spieren zit meer water dan in vet, waarin de alcohol makkelijker verdund wordt.
De Gezondheidsraad en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) adviseren zowel mannen als vrouwen om geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één standaardglas alcohol per dag [1]. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten alcoholhoudende dranken.
Drankgebruik onder jongeren
Onder de 16- tot 20-jarigen zegt 19,5 procent nooit te hebben gedronken. 71,4 procent heeft in de afgelopen 12 maanden gedronken. In beide leeftijdscategorieën is er ten opzichte van 2021 sprake van een stijging van het percentage drinkers.
Niet voor niets is de boodschap: 'Onder 18 jaar geen alcohol'. Jongeren die in een ziekenhuis worden opgenomen omdat ze in coma raken, hebben een gemiddeld promillage* van 1,8. Jongens van 15 jaar bereiken dit promillage al bij 8 glazen.Meisjes van 15 jaar hebben bij 7 glazen al een promillage van 1,92.
De wet is aangepast omdat de gezondheidsrisico's van alcohol voor jongeren erg groot zijn. De leeftijdsgrens kan ook helpen om overlast door alcoholgebruik van jongeren te voorkomen. Mensen die voor hun werk alcohol schenken of verkopen moeten goed opletten voor wie de drank bedoeld is.
De grens van 18 jaar is gekozen om jonge mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol. Kijken we puur naar de schade van het lichaam dan had de wetgever eigenlijk voor de leeftijd van 24 jaar moeten kiezen. De hersenen ontwikkelen zich namelijk tot het 24e levensjaar.
bier (24% wekelijks) de meest gedronken alcoholhoudende drank is, gevolgd door wijn (10% wekelijks), mixdrankjes en shotjes of shooters (beiden 9% wekelijks), premixen (8% wekelijks), sterke drank (7% wekelijks), likeur (6% wekelijks) en cider (4% wekelijks);
Het positieve effect zou worden veroorzaakt doordat: Alcohol leidt tot een toename van de zogenaamde goede cholesterol (HDL-cholesterol).Deze verwijdert het teveel aan slechte cholesterol (LDL-cholesterol) uit het bloed en de vaatwanden.
Een alcoholist kan zoals eerder genoemd last hebben van een bleke of grauwe huidskleur.Een ander uiterlijk symptoom van een alcoholist zijn een opgezwollen gezicht, handen en voeten.Een alcoholist kan ook last hebben van roodheid van de huid. Dit wordt ook wel een 'alcohol flush' genoemd.
Mensen die geregeld veel drinken, eten daarbij doorgaans slecht. Ze krijgen hierdoor weinig voedingsstoffen binnen. De voedingswaarde van alcoholhoudende dranken is namelijk te verwaarlozen.
Bij 5 promille kun je in coma raken. Uiteindelijk kan het zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat ook het ademhalingscentrum verlamd raakt.