Dep de spruiten voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek en ze zijn klaar om in te vriezen. Door de spruiten te blancheren worden ze overigens een tikkeltje zoeter; en daar is nog niemand kwaad om geworden.
Om een geweldige textuur te garanderen, doe je beide! Snijd en halveer je spruitjes, blancheer en droog ze grondig , en rooster ze vervolgens op een hoge temperatuur tot de buitenste bladeren zwart beginnen te worden. Vocht is de vijand van knapperigheid.
Spruitjes blancheren heeft verschillende voordelen. Het is supersnel en erg gemakkelijk én de groente blijft zo lekker knapperig en mooi groen.Daarnaast neemt de typische bittere smaak af. Het is ook handig om spruitjes te blancheren voordat je ze gaat invriezen.
In tegenstelling tot andere groenten kunnen spruitjes worden voorgekookt (zelfs een dag van tevoren) om de braadtijd te verkorten zonder de textuur te beïnvloeden . Dat betekent dat de spruitjes in de oven kunnen worden gezet terwijl het vlees rust voordat het wordt aangesneden. Als het hoofdgerecht wordt gegrild of in een pan wordt gekookt, is de oven natuurlijk vrij om te braden.
Kookpan: Voeg de bevroren spruitjes toe aan ruim kokend water.Kook ze daarna ca.8 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Spruitjes bereiden & bewaren
Spruitjes kun je in een netje of een open zak 3 tot 7 dagen in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, wel eerst ca.3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18°C bewaren.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Voorverwarmen + voorbereiden
Het is niet nodig om spruitjes te weken voor het roosteren . Om ze te bereiden, was je de spruitjes gewoon, pel je de buitenste (vuile) bladeren en snijd je de onderkanten bij. Gooi deze extra bladeren en stukken weg. Halveer de schone spruitjes en leg ze op een bakplaat.
Kruiden bij spruitjes zijn ontzettend veelzijdig en een beetje afhankelijk van je bereidingswijze. Als je gaat voor gekookte spruitjes is een snuf nootmuskaat of kurkuma altijd lekker. Wok je ze of rooster je ze? Ga dan bijvoorbeeld voor knoflook, chilipeper vlokken en marjolein.
Tips van experts voor de perfecte ovengeroosterde spruitjes, elke keer weer . Snijd de uiteinden af . Wanneer u spruitjes in de oven kookt, moet u, om de bitterheid meteen te elimineren, het onderste deel van de spruitjes en de buitenste bladeren verwijderen.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand. De vitamine zorgt voor gezonde slijmvliezen in onze neus, mond, keel en longen.
Niet alleen kan weken de centra kneedbaarder maken , maar het water dat erin wordt opgenomen zal een stomende actie creëren, of u nu kiest om te roosteren, sauteren of uw spruitjes in uw airfryer te maken. De stoom kan helpen om ervoor te zorgen dat de spruitjes gelijkmatig gaar worden.
Grote spruiten worden meestal in de kern ingesneden, zodat ze gelijkmatiger gaar worden. Je kunt ze ook halveren, dan zijn ze eerder gaar. En hoe korter de kook- of stoomtijd, hoe beter de smaak en meer vitamine C behouden blijft.
Moet je spruitjes voorkoken voordat je ze frituurt? Het voorkoken van spruitjes voordat je ze frituurt is een goede techniek om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig garen en zacht worden van binnen, terwijl ze een knapperige buitenkant krijgen wanneer ze worden gefrituurd .
Waarom zijn mijn geroosterde spruitjes taai? Waarschijnlijk zijn ze niet gaar genoeg . Rooster ze langer en tot ze zacht zijn, maar niet papperig.
Spruitjes geven een nare geur af bij het koken. Een geur die nog lang in je huis kan blijven hangen. Om dit te vermijden, schil je een ajuin, en leg je die mee in het kokend water waarin je de spruitjes gaat koken.
Ze bevatten allerlei gezonde vitaminen en mineralen, maar qua hoeveelheid vitamine C springen ze er behoorlijk uit. Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel: in 100 gram rauwe spruitjes zit maar liefst 150 milligram vitamine C, terwijl in 100 gram sinaasappel 'slechts' 51 milligram vitamine C zit.
Ook wordt er in de meeste gevallen altijd iets verwijderd, waardoor de voedingswaarden ook sterk achteruit kunnen hollen. Neem geschoonde spruiten. Deze worden naast gewassen ontdaan van hun stronkjes en hun eerste beschermende blaadjes.
Kun je spruiten opnieuw opwarmen? Ja hoor, dat is geen probleem.Alleen bij nitraatrijke groenten is het advies om ze niet te vaak opnieuw op te warmen.
De bittere smaak van spruitjes helpt ook niet
Wat ook niet echt helpt, is de sterke, bittere smaak. Dat we bittere smaken vies vinden, komt doordat we die van nature associëren met dingen die giftig zijn. Zoete smaken, zoals in fruit, staan voor veilig en eetbaar, daarom vinden we ze ook zo lekker.
Conventioneel gekweekte spruitjes worden bespoten met chloorpyrifos, dimethoaat en imidacloprid . Dit zijn pesticiden waarvan bekend is dat ze het endocriene systeem en de neurofunctie verstoren en schadelijk zijn voor bijen.
In groenten en fruit zitten enzymen die ervoor zorgen dat het minder houdbaar is. Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd.
Spruitjes blancheren, hoe doe je dat? Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en dompel de spruitjes een 3-tal minuutjes onder. Nadien goed afspoelen onder koud water. Dep de spruiten voorzichtig droog met een propere keukenhanddoek en ze zijn klaar om in te vriezen.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.