Wanneer je koud water gebruikt, openen je poriën zich niet goed, wat als gevolg heeft dat het vuil niet goed weggespoeld kan worden. Je kunt je gezicht het beste wassen met lauw water.
Tweemaal daags het gezicht wassen met warm tot heet water, waarbij de huid verder uitdroogt, is daarom des te meer afgeraden in de koude maanden van het jaar. Heet water zorgt ervoor dat de huid (blijvend!) rood kan worden met een grotere gevoeligheid. Dit leidt tot een permanente verslechtering van de huid.
Koud water verkleint de poriën
Poriën die eenmaal vergroot of opgerekt zijn, kunnen nooit meer kleiner worden. Ook niet door koud water. Toch kan het net lijken alsof je poriën gekrompen zijn, nadat je een koude plens water over je gezicht hebt gegooid. Dit komt omdat de temperatuur je bloedsomloop stimuleert.
Gebruik lauw water en spoel na met koud water. Het koude water zorgt ervoor dat je poriën samentrekken, waardoor je huid beter beschermd is tegen weersomstandigheden en externe invloeden.
Warm water kan je huid uitdrogen. Koud douchen is daarom de beste manier om je huid gezond te houden. Je krijgt er ook een frisse blos van op je gezicht. Koud afdouchen zorgt er ook voor dat je haarschubben sluiten na het wassen.
Het is goed voor uw huid
Wanneer u een warme douche neemt, zal dit snel de huid verslappen en uitdrogen. Koud douchen zorgt er daarentegen voor dat onze poriën vernauwen, waardoor er minder vuil in gaat zitten. Dit voorkomt ook vlekken en acné. U zult zien dat uw huid er beter en strakker uit zal zien.
“Als je een vette huid hebt en je wast je gezicht niet, kan je een dramatische toename van puistjes zien. Als je een droge huid hebt en je je gezicht niet meer wast, kan je na een tijdje zien dat je huid er veel droger en doffer uitziet.”
Het koude weer bevordert de bloedcirculatie in zowel je gezicht als je lichaam, waardoor het zwellingen in het gezicht en rondom de ogen tegengaat. Weg wallen! Koud weer zorgt ervoor dat je poriën open blijven en maakt ze daardoor minder zichtbaar.
Droge, koude lucht
Hierdoor wordt de luchtvochtigheid in huis een stuk minder en daardoor de lucht droger. Dit kan leiden tot huidirritaties, een droge huid en eczeem. De droge lucht zorgt voor snellere uitdroging van de huid. Hierdoor kunnen scheurtjes en kloofjes ontstaan.
Het is belangrijk om je huid regelmatig te reinigen. Het hangt af van je huidtype hoe vaak je je gezichtshuid moet reinigen. Heb je meer een gevoelige of droge huid, dan is één keer per dag reinigen genoeg. Heb je eerder een vette huid, dan is twee keer per dag ook goed.
Naast het feit dat douchen met (ijs)koud water ecovriendelijk is, heeft het ook flink wat gezondheidsvoordelen. Koud douchen is onder andere goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de thermoregulatie, gewichtsverlies en de huid. Bovendien verbetert het ook de sportprestaties.
Volgens dermatologen en deskundigen moeten we ons gezicht twee keer per dag wassen. Meer dan drie keer het is onnodig en kan de pH-balans van je huid en z'n natuurlijke glans verstoren. Vaker schoonmaken wordt alleen aangeraden als je een heel vette huid hebt.
Het reinigen van je gezicht 's avonds is cruciaal.
Reinig je gezicht altijd, zelfs als je geen make-up hebt gebruikt. Dep jouw gezicht droog in plaats van af te vegen. Deppen is veel huidvriendelijker en zachter op de huid.
Je voelt een 'maar' aankomen, hè? Wij wel. Komt 'ie: 'Maar de claims dat een ice facial vlekjes, puistjes, rimpels en wallen zou kunnen verminderen, zijn helaas niet wetenschappelijk bewezen. En om ook meteen maar even een bekende fabel te weerleggen: koud water zorgt ook niet voor kleinere poriën', zegt Ultee.
Vitamine E bevat daarnaast veel antioxidanten welke helpen tegen de bescherming van schadelijke invloeden van buitenaf. Ook zitten er veel vezels in, welke zorgen voor het afbreken van afvalstoffen uit uw lichaam. Ook dit zorgt weer voor een mooie huid. Avocado: avocado zit vol goede vetten, vezels en vitamine E.
Het is belangrijk om je gezicht twee keer per dag te reinigen. Zo voorkom je de ontwikkeling van puistjes, andere onzuiverheden en een grauwe doffe huid. Als je je gezicht goed reinigt, kunnen crèmes ook beter hun werk doen.”
De ideale temperatuur ligt iets boven lauwwarm water tussen de 30 en 37 graden. Ga je onder de douche staan, dan moet het water neutraal tot warm aanvoelen. Voelt het heet aan of wordt je huid wat roder, dan is de kans groot dat je huid beschadigd raakt.
De droge lucht om ons heen trekt als het ware het vocht uit onze huid. Hierdoor kun je last krijgen van een typische 'winterhuid': droge handen, schrale lippen, ruwheid, jeuk, bultjes, schilfers of zelfs pijnlijke plekken.
Crèmes die veel vocht bevatten kunnen bevriezen. Kijk ook uit met het smeren van vaseline. Vroeger smeerden mensen zich bij extreme kou in met vaseline, maar dat is volledig achterhaald. Het zou moeten beschermen, maar het tegendeel is waar.
Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een ONNATUURLIJK vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig afgesloten wordt. De huid wordt als het ware verstikt. Gevoelige huidzones zoals het gezicht of babybilletjes doe je dan ook geen plezier met een vet laagje.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Je gezicht wassen met douchegel
Waarom niet? Douchegel is veel te agressief voor de gezichtshuid, vooral die heerlijk schuimende varianten. Ze wassen al het natuurlijke vet van je huid weg, waardoor je huid heel droog kan worden. Daarnaast kunnen de ingrediënten in deze producten je huid irriteren.
Vaseline bij een onzuivere huid
Mensen met acne hebben vaak een wat vettere huid die minder snel vochtarm is. Dan is het niet nodig om vaseline te gebruiken. Heb je last van acne en een erg droge huid door bijvoorbeeld een behandeling met Roaccutane of Benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen.