De Dutch Oven is een veelzijdige gietijzeren pan die bestand is tegen hoge temperaturen en geschikt is voor gebruik op het fornuis, in de oven en zelfs op open vuur. Deze keukenheld is perfect voor het koken van stoofschotels, soepen, broden en meer.
Een Dutch oven is een stevige gietijzeren pot met een goed sluitend deksel die vaak lijkt op de vorm en grootte van een voorraadpot. Deze veelzijdige kookpotten kunnen worden verplaatst tussen de oven en het fornuis, of andersom , om de noodzaak voor meerdere gerechten te elimineren.
Een Dutch ovenis robuust en kan bijna alles aan. Je kan hem opwarmen met kolen, maar net zo goed gebruiken op de barbecue,in de oven,op het fornuis(ook op inductiekookplaten) of zelfs boven een open vuur.
Bakken in een Dutch oven
Een brood bijvoorbeeld. Doordat de warmte zich verdeeld over de hele pan, wordt het brood aan alle kanten mooi gebakken. Dek de pan ook af met een deksel om stoom te laten ontstaan. Dat zorgt ervoor dat je een knapperige korst op je brood krijgt.
Voor welke warmtebronnen is de Dutch Oven geschikt? Van gas tot gloeiende kolen, de Dutch Oven en zijn familie van gietijzeren skillets en grillpannen zijn geschikt voor alle warmtebronnen, waaronder:Gas.
De Le Creuset Dutch oven is de originele eenpans slowcooker die gemakkelijk van het fornuis naar de oven naar de tafel gaat . Schroei op het fornuis om sappen in te sluiten en smaak op te bouwen, voeg uw favoriete vloeistof toe, doe het zware deksel erop en zet de Dutch oven in de oven om het koken af te maken.
Onder sommige Dutch Ovens zitten pootjes. Dit heeft vooral voordelen als je er mee op open vuur gaat koken. De pootjes zorgen ervoor dat er ruimte is om kolen of briketten onder de pan te schuiven. Daarbij stabiliseren de pootjes de Dutch Oven als je hem rechtstreeks in de kolen zet.
Het maakt niet uit of je een geëmailleerde gietijzeren Dutch oven gebruikt of een traditionele zwarte gietijzeren Dutch oven. Zolang je een deksel hebt om het te bedekken, komt het brood er elke keer perfect uit . Ik ontdekte dat het gebruik van een Dutch oven van 4 tot 6 liter de perfecte ronde vorm oplevert. Weersta de drang om je Dutch oven in te vetten.
Dutch Ovens hebben een dikke wand en houden dankzij het gietijzeren materiaal goed hun warmte vast. Met deze veelzijdige pan kun je braden, stoven, bakken, grillen en zelfs frituren.
Wat is goedkoper: brood kopen of zelf bakken? Een zelfgebakken brood is meestal wat goedkoper dan één dat je bij de warme bakker haalt, omdat die laatste ook personeels- en arbeidskosten moet doorrekenen. Je eigen brood bakken is dus niet alleen een leuke bezigheid, maar spaart ook geld uit.
Reinig de pan grondig en breng een dun laagje olie aan. Plaats de pan boven het vuur of op de barbecue en laat deze gedurende 20-30 minuten opwarmen totdat de olie begint te roken. Haal de pan van het vuur en verdeel de olie goed door de pan met een doek. Wees voorzichtig want dit is erg heet!
Browning wordt meestal gebruikt om smaak toe te voegen aan vlees, maar kan ook worden gedaan op groenten en desserts. De Dutch Oven kan gemakkelijk worden gebruikt om voedsel te bruinen dankzij het grote oppervlak en materiaal, waardoor ingrediënten consistent worden blootgesteld aan hitte .
Wanneer u echter een Dutch Oven in de oven gebruikt, dient u bij de fabrikant na te gaan wat de maximale veilige temperatuur is om te bakken. Over het algemeen zijn de meeste geëmailleerde Dutch Ovens veilig tot ongeveer 450 graden Fahrenheit , maar u wilt het zeker weten voordat u begint.
Een fornuis verwarmt alleen van onderaf.Een oven verwarmt vanuit alle richtingen.
Sudderen, koken, stomen: Op een basisniveau is een Dutch oven gewoon een stevige pot met een deksel. Dus elke kookmethode die in een typische pot kan worden uitgevoerd, kan ook in een Dutch oven worden uitgevoerd . Denk aan het sudderen van soepen, het stomen van rijst, het koken van water voor pasta, etc.
De oorsprong van de naam heeft de Dutch oven te danken aan een type pan van Nederlandse makelij die pioniers naar Amerika meenamen om daar hun ding te doen. Ze droegen de gietijzeren pan mee om hun eten op houtvuur te bereiden. Een zeer doeltreffende manier.
Er zijn zoveel verschillende toepassingen voor Dutch ovens: Dutch ovens zijn geweldig voor zowel het fornuis als de oven , waardoor ze ideaal zijn voor het braden van vlees, het koken van soepen, stoofschotels en sauzen, het koken van water voor pasta, het bakken van kip en zelfs het bakken van brood.
Een 'Dutch Oven' is een dikwandige braadpan die traditioneel van dik gietijzer is gemaakt. Een echte dutch oven is voorzien van de mogelijkheid om hem op een houtvuur te gebruiken. Je kan hem ophangen aan een beugel of op pootjes boven brandende briketten zetten.
Een Dutch oven is een perfecte pot om boven of in een kampvuur te koken, omdat het zware gewicht het eten isoleert van het verbranden door de hitte . In plaats van boven de directe vlammen te koken, kunt u de hete kolen rond uw Dutch oven leggen, en het eten is binnen een paar uur klaar.
Je kunt de bodem van je Dutch oven ook gewoon met een beetje bloem bestrooien om plakken te voorkomen. Hoe voorkom je dat de bodem van zuurdesem in een Dutch oven verbrandt? Verbrande bodems zijn een veelvoorkomend probleem bij zuurdesembroden. Gebruik een bakplaat of baksteen om onder je Dutch oven te leggen om dit te voorkomen.
Voor het bakken van brood is een oven met een hoge binnenruimte van minstens 30 centimeter het best. Het deeg zit dan ver weg van de verwarmingsspiraal, waardoor de bovenkant niet verbrandt als het brood rijst.
Brood bakken
Bestrooi het deeg met zout. Dek de pan af en zet hem in de oven. Verwijder na 30 minuten het deksel , verlaag de oventemperatuur naar 375°F en bak verder tot het brood mooi bruin en gaar is. Het moet een interne temperatuur van ongeveer 200°F hebben als het klaar is.
De poten voorkomen dat de onderkant wordt verhit als u het op een elektrisch fornuis plaatst . Op een gasfornuis zit het branderrooster in de weg van de poten en kan het kantelen, waardoor er gemorst kan worden. Typische platte bodem binnen Dutch oven met afgerond deksel. Let op dat de handgrepen zijn gemaakt om een hanger te accepteren.
Wrijf de Dutch oven nu in met een speciaal onderhoudsproduct voor gietijzer in (bv Petromax onderhouds wax of Crisco conditioner). Heb je deze niet in huis dan kan je ook een beetje plantaardige olie (bv zonnebloem-, arachide- of lijnzaadolie) gebruiken.