In het meervoud gebruiken we een apostrof als het grondwoord op een enkele klinker eindigt, in het verkleinwoord verdubbelen we het klinkerteken. Zo hebben we auto's en autootjes. In 'autoke' wordt de klinker niet verdubbeld. Het wordt eenvoudiger als je consequent een apostrof gebruikt: auto's, auto'tje, auto'ke.
Maar als je deze woorden zou afbreken aan het eind van een regel (wat we niet aanraden omdat dat lelijk staat), verdwijnt de tweede klinker weer: auto-tje, pagina-tje, paraplu-tje.
Woorden die eindigen op een lange klank krijgen twee klinkers in een verkleinde vorm: la – laatje. auto – autootje.
De correcte spelling is A4'tje, met een apostrof.
A4'tje is een afleiding: het achtervoegsel -tje wordt in dit geval gebruikt om van A4 een verkleinwoord af te leiden. In afleidingen waarin het grondwoord een combinatie van cijfers en letters is, komt er een apostrof.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is baby'tje.
Als boven op gevolgd wordt door een zelfstandig naamwoord of een persoonlijk voornaamwoord, schrijven we de combinatie in twee woorden. Op is dan een voorzetsel en boven een bijwoord bij dat voorzetsel. De vaas staat boven op de kast.
De correct gespelde vorm voor het verkleinwoord is cafeetje.
De e wordt verdubbeld en het daardoor overbodig geworden accentteken valt weg.
Initiaalwoorden krijgen een apostrof in het meervoud en in afleidingen (cd's, cd'tje), en een koppelteken in samenstellingen (cd-speler).
De apostrof wordt gebruikt in afleidingen van cijfer- en letterwoorden (acroniemen). A4'tje, 65+'er, BRT'er, tv's, cd'tje. In letterwoorden die niet als zodanig herkenbaar zijn, wordt geen apostrof gebruikt: elpees, radars, lasers, sonartje.
De Duitse ingenieur Carl Benz was zijn concurrenten Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach nét voor toen hij op 29 januari 1886 octrooi aanvroeg voor de eerste auto ter wereld, de Benz Patent-Motorwagen. De Benz Patent-Motorwagen had drie wielen – in plaats van de vier die de norm werden.
Wanneer is tenslotte juist en wanneer ten slotte? Ten slotte is juist als 'tot slot' bedoeld is. Tenslotte (zonder spatie) heeft de betekenis 'per slot van rekening'. Tenslotte is juist als 'welbeschouwd, per slot van rekening, immers' bedoeld is.
Als midden in niet met een zelfstandig naamwoord of met er gecombineerd wordt, schrijven we de combinatie in één woord. Middenin is dan een bijwoord van plaats. De motor is middenin gemonteerd.
Tijdig is een synoniem van op tijd. Formuleringen met op tijd zijn het gebruikelijkst, zowel in gesproken als geschreven taal. Tijdig is een formeler woord. We kunnen veel schade voorkomen door op tijd maatregelen te nemen.
loempia's (meerv.)
De correct gespelde meervoudsvorm van café is cafés, zonder apostrof. Als een zelfstandig naamwoord eindigt op é, schrijven we de meervoudsuitgang eraan vast. Een apostrof is niet nodig omdat de combinatie niet verkeerd kan worden uitgesproken: logés, attachés, coupés, prostitués.
[1] Mango's.
Meervoud: genieën (buitengewoon begaafde personen)
Het meervoud van alinea is 'alinea's'.