Of -ste of -de juist is, hangt af van het getal waar deze achtervoegsels achter komen. Voorbeelden: eerste, tweede, achtste, twaalfde, duizendste. In cijfers geschreven: 1ste, 2de, 8ste, 12de, 1000ste. Het is ook juist om alleen een -e toe te voegen: 1e, 2e, 8e, 12e, 1000e.
Rangtelwoorden worden gevormd door toevoeging van het achtervoegsel -de/-ste aan het overeenkomstige hoofdtelwoord: tweede, vierde, zesde, negende enzovoort.
Rangtelwoorden voluit geschreven
Rangtelwoorden geven een bepaalde volgorde aan (eerste, tweede) en schrijf je altijd zonder spatie. Ook als de woorden wat langer worden. Kijk maar eens naar de volgende voorbeelden: derde (3e,3de)
/5: twee vijfde(n)
In eeuwaanduidingen heeft voluit schrijven van het rangtelwoord licht de voorkeur. Zestiende eeuw, negentiende eeuw, twintigste eeuw en eenentwintigste eeuw zijn het gebruikelijkst in een gewone tekst. Maar ook 16e/16de, 19e/19de, 20e/20ste en 21e/21ste eeuw komen geregeld voor en zijn goed.
Alle flesjes zijn nog voor tweederde vol. Alle flesjes zijn nog voor twee derde vol. Voor dit besluit is een viervijfde meerderheid vereist. Voor dit besluit is een vier vijfde meerderheid vereist.
Rangtelwoord. Hij viert morgen zijn 14de verjaardag.
De correcte spelling is 6de-jaars, met een koppelteken. In de plaats van 6de is ook 6e mogelijk: 6e-jaars. We passen de regel toe voor samenstellingen met een cijfer, een losse letter, een symbool of een combinatie daarvan.
In eeuwaanduidingen heeft voluit schrijven licht de voorkeur: zestiende eeuw, negentiende eeuw, twintigste eeuw, eenentwintigste eeuw. Maar ook 16e/16de, 19e/19de, 20e/20ste, 21e/21ste eeuw is mogelijk.
Kwadraat op Windows
Op Windows zijn er twee manieren om dit karakters te typen: Druk op de rechter alt AltGr + 2. Houdt de Alt knop ingedrukt en type 2 5 3.
Bijvoeglijke naamwoorden schrijven we in de regel los voor een zelfstandig naamwoord. Hoewel de schrijfwijze in twee woorden niet expliciet genoemd wordt in de Woordenlijst, is die meestal juist, bijvoorbeeld: een tweedejaars student of een tweedehands fototoestel.
Als we een rangtelwoord in cijfers schrijven, kunnen we kiezen tussen twee systemen. Ofwel voegen we -ste of -de aan het getal toe, ofwel voegen we alleen -e toe. Het achtervoegsel komt altijd op dezelfde hoogte als het getal, dus niet hoger op de regel.
Rangtelwoord. Hij viert morgen zijn 18de verjaardag.
De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. De oorzaak is een virus. Uw kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes. Daarna komen er ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen.
Iemand die zesde ziekte heeft gehad krijgt de ziekte niet opnieuw. Het virus blijft wel in het lichaam en kan later soms weer actief worden. Mensen kunnen dan opnieuw koorts en rode vlekjes krijgen.
Bij de zesde ziekte heeft uw kind opeens hoge koorts (39 tot 40,5 graden). Soms voelt de huid in de hals en achter de oren dikker. Na 3 tot 5 dagen wordt de temperatuur weer snel lager. Er komen dan kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en de nek, en later ook op het lichaam.
Onze Taal on Twitter: "{taaltip} Rangtelwoorden in cijfers mogen op twee manieren geschreven worden: 10e en 10de zijn beide juist.
Als in de 15e eeuw de Zuiderzee zijn vorm grotendeels heeft gekregen, ontstaan er grote vismogelijkheden. Dorpen aan de rand van de Zuiderzee gaan leven van de visserij. In de Nederlanden wordt een munthervorming doorgevoerd. De waarde van de dubbelgroot wordt vastgesteld op een twintigste deel van een Rijnlandgulden.
(twee derde), ook geschreven als 2/3 (2/3) en 2:3. We noemen zulke getallen breuken.
honderd (en) een, tweehonderd vijfendertig, negentienhonderd tachtig, vijftienduizend negenhonderd (en) twaalf. honderd (en) een duizend, achthonderd (en) zevenentwintig duizend.