Volgens representatief onderzoek van Telecompaper is de mobiele telefoon een vast onderdeel van onze inboedel: "In februari 2021 bedroeg de penetratie van mobiele telefoons in Nederland 99 procent." Slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking, ongeveer 126.000 Nederlanders mensen, heeft geen mobiele telefoon.
Van de grofweg 17 miljoen inwoners in Nederland zijn er 16.38 internetgebruikers. 11 miljoen Nederlanders gebruiken social media waarvan 9,8 miljoen mensen dit ook via hun mobiel gebruiken. 97% beschikt over een mobiele telefoon en 87% heeft een smartphone.
Bijna iedereen heeft mobiele internetconnectie
Dat is erg veel, een dekkingsgraad van maar liefst 99,2% van de bevolking. 95,7% daarvan heeft een smartphone en ruim 90% gebruikt deze ook voor internettoegang. Ook tellen we 15,1 miljoen social media gebruikers: dat is 88% van de bevolking.
Voordeel: je vindt weer tijd voor andere dingen
Sommige mensen lezen inmiddels urenlang posts op Instagram en kijken uren naar TikTok-video's, terwijl je zonder telefoon bijvoorbeeld weer meer tijd over hebt om boeken te lezen, te gaan studeren of gewoon een real life gesprek te voeren.
Het marktaandeel van de iPhone op de Nederlandse smartphonemarkt is verder gegroeid. Zo'n 36 procent van de Nederlanders bezit momenteel een iPhone.
Omdat zo veel merken smartphones op Android draaien, heeft Android de meeste gebruikers. Wereldwijd is dat zelfs 72% van alle smartphones, met 27% voor iOS. In Nederland is het verschil iets minder groot: Android heeft 61% gebruikers en iOS 38%.
Samsung meest gebruikt, Apple komt dichterbij
In aantallen betekent dit dat Nederland momenteel 5,6 miljoen actieve Samsung smartphone gebruikers telt en 4,7 miljoen mensen met een iPhone. Samsung is dus nog altijd de onbetwiste nummer 1 in Nederland. Maar, Apple kruipt dichterbij.
Volgens representatief onderzoek van Telecompaper is de mobiele telefoon een vast onderdeel van onze inboedel: "In februari 2021 bedroeg de penetratie van mobiele telefoons in Nederland 99 procent." Slechts 1 procent van de Nederlandse bevolking, ongeveer 126.000 Nederlanders mensen, heeft geen mobiele telefoon.
Nog eens 1,2 miljoen mensen hebben geen smartphone maar een oude mobiele telefoon, zoals een ouderwetse Nokia. Honderdduizend Nederlanders hebben helemaal geen mobiele telefoon. Vooral oude iPhones worden nog relatief vaak gebruikt, zegt Sanne de Bruyckere van Telecompaper tegen EditieNL.
Nederlanders besteden 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en 9 minuten worden aan een computer- of tabletscherm gespendeerd. De mobiele telefoon krijgt gemiddeld 2 uur en 21 minuten aandacht per dag. Daarmee blijft Nederland ver achter bij het wereldwijde gemiddelde van 7 uur schermtijd.
'Apple had eind 2020 dankzij iPhone 12 grootste aandeel op smartphonemarkt' Apple had eind 2020 het grootste marktaandeel wat betreft de levering van smartphones, gevolgd door Samsung. Dat becijferen onderzoeksbureau's IDC en Canalys. Bekeken over heel 2020 neemt Samsung de toppositie in.
Computers en internet thuis vanzelfsprekend
Computers zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishoudens. In 2017 beschikte 91 procent van de huishoudens over een desktop of laptop (Tabel 3.1.1). Het betrof 7,1 miljoen huishoudens.
Ouderen lopen ook achter in het gebruik van mobiele apparaten. Van de Nederlanders tussen de 12 en 80 jaar heeft ongeveer 80 procent een smartphone. Onder de groep 75-plussers is dat 13 procent. 55 procent van de senioren heeft een mobiele telefoon.
Wat zeggen de deskundigen
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
In 2022 zal naar verwachting 66% van de wereldbevolking in het bezit zijn van een mobiele telefoon. Dit komt neer op 5,5 miljard gebruikers wereldwijd. Dat is bijna twee keer het totale aantal gebruikers (2,8 miljard) in 2008, volgens een rapport van Forrester.
Vaak kun je met featurephones niet veel meer dan sms-en en bellen en dat hoeft ook niet. Daarom betaal je voor deze telefoons ook erg weinig en zijn ze erg betaalbaar. Deze toestellen kunnen vaak goed tegen een stootje en hebben fysieke toetsen.
Ik heb geen smartphone (papieren coronabewijs)
Vraag om hulp aan familie, vrienden of een buur. Ook hebben veel bibliotheken het Informatiepunt Digitale Overheid. Zij kunnen u begeleiden. Op deze manier kunt u toch online een bewijs aanmaken en gelijk gebruiken.
Voordelen van zonder WhatsApp leven
Je hebt diepgaandere gesprekken met je vrienden, omdat je elkaar niet meer voor elk pietluttig dingetje appen. Je houdt meer tijd over, want die 50 ongelezen berichten hoef je niet meer te lezen en beantwoorden. Daarnaast is het ook fijner voor je privacy.
- De gemiddelde gebruiker kijkt 221 keer per dag op hun telefoon. - De gemiddelde gebruiker kijkt dus meer dan 1500 keer per week op hun smartphone. - Gemiddeld wordt de smartphone 3 uur en 16 minuten per dag gebruikt.
Mediagebruik onder kinderen van 7 tot en met 12 jaar
Volgens hun ouders zijn in 2021 de meest gebruikte apparaten de televisie (86 procent) en de smartphone (76 procent).
Smartphone in bijna 9 op de 10 huishoudens
Smartphones waren aanwezig in 89 procent van de huishoudens en laptops bij 79 procent (figuur 3.1.2). Smartphones hebben de laatste jaren veel terrein gewonnen; in 2014 beschikte 67 procent van de huishoudens over een of meer smartphones.
iPhones zijn zo duur, niet omdat ze zo geweldig zijn, maar vooral omdat er amper concurrentie is. 70% procent van de smartphones wordt gemaakt door vijf bedrijven: Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple en Oppo. Dat is niet gezond, zegt econoom Jan Eeckhout. Daardoor kunnen die paar bedrijven de prijzen hoog houden.
Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple. Samsung biedt namelijk smartphones aan in alle prijsklassen.
Apple iPhone: gemakkelijk en veilig in gebruik
Er zijn meer dan 1 miljoen apps beschikbaar voor je iPhone. Veiligheid staat daarbij voorop. Je downloadt enkel apps via de App Store en die apps worden door Apple gecontroleerd en goedgekeurd. Maak je daarnaast geen zorgen over je privacy.