Regels voor gebruik e-step U heeft geen rijbewijs nodig. U hoeft geen kenteken aan te vragen. U hoeft geen helm op. U moet de e-step verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid (WA).
In Nederland en België geldt er geen verplichting voor het dragen van een helm op de e-step. Wel is er in België een uitzondering gemaakt voor elektrische steps met een zadel die tussen de 25 km/u en 45 km/u gaan.
Er zijn verschillende alternatieven voor een snorfiets welke ook een snelheid van 25 km/u kunnen behalen en waar een helm dragen niet nodig is. Alternatieven hiervoor zijn een elektrische fatbike of een elektrische step.
Een elektrische step met trapondersteuning mag in Nederland legaal op de openbare weg. Dit omdat je de step ook zonder de ondersteuning kunt gebruiken. Het is hetzelfde principe als een elektrische fiets, die in Nederland ook legaal zijn.
De politie kan een boete opleggen van minimaal € 300,00 en de e-step in beslag nemen op basis van de huidige regelgeving. Het aantal boetes was in 2022 en 2023 fors, wat verklaard wordt door de forse groei van de verkoop van de e-steps in Nederland.
U moet een aantal regels volgen als u een elektrische step gebruikt. Is de elektrische step goedgekeurd?Dan mag u in Nederland de weg op. De meeste elektrische steps zijn niet goedgekeurd.
Waarom zijn veel e-steps niet toegestaan op de openbare weg? Elektrische steps worden gezien als motorvoertuig. Ze moeten daarom aan voertuigeisen voldoen. Er zijn eisen voor bijvoorbeeld fietsen, e-bikes, bromfietsen, motorfietsen en auto's.
De step kan echter ook direct in beslag worden genomen, je bent immers met een illegaal voertuig de weg op. De boete bedraagt €390,-.
Als uw elektrische step met zadel een maximale snelheid van 25 km/uur heeft, mag u op het fietspad rijden. Met een elektrische step met zadel met een maximale snelheid van 45 km/uur mag u op het fietspad rijden waar de snelheid beperkt is tot 50 km/u.
Je kan kiezen tussen een brommerhelm, een scooterhelm of een speed pedelec helm. Meer over de goedgekeurde types lees je hier. Zónder helm rijden kan je een boete op 100 euro plus 9 euro administratiekosten opleveren. Mét een helm op komen bestuurders en passagiers van een snorfiets weer veilig thuis.
De persoon die geen helm draagt, krijgt de boete. Is de passagier onder de 12 jaar oud, dan is de bestuurder van de scooter verantwoordelijk. In dat geval krijgt de bestuurder de boete. Het is verstandig om de passagier altijd een helm te laten dragen.
Om veilig op de rijbaan te rijden, moet je een helm dragen. Vanaf 1 januari 2023 is het overal in Nederland verplicht om een helm te dragen op je snorfiets. Dat moet een goedgekeurde helm zijn.
De maximaal mogelijke snelheid van een elektrische step mag niet hoger zijn dan 25 km per uur. Steps die toch sneller kunnen gaan, zijn niet op de openbare weg toegelaten.
Kinderen vanaf 4 jaar hebben een step nodig die past bij hun ontwikkeling. Doorgaans kunnen kids op deze leeftijd al goed de balans bewaren. Een step met twee wielen is dan ook uitermate geschikt om het gevoel voor evenwicht verder te ontwikkelen.
Voor wie met skateboard, step, skates, ...sneller rijdt dan voetgangers, wordt gelijkgesteld met een fietser. Verplicht gebruik van het fietspad, voorrang verlenen aan voetgangers op het zebrapad, ... en alle andere regels die gelden voor fietsers.
Veeley V5 elektrische step De Veeley V5 is de eerste elektrische step die van het Dienst Wegverkeer (RDW) de weg op mag.
E-steps worden legaal vanaf 2023
Vanaf 2023 mag je dus op de openbare weg rijden met een e-step in Nederland. Wel moet de step voorzien zijn van een kentekenplaatje. Ook is de minimale leeftijd voor het besturen van een e-step 16 jaar en moet de bestuurder WAM verzekerd zijn.
De StapStep is de eerste en enige elektrische step die in Nederland legaal de openbare weg op mag. De StapStep is een unieke elektrische step die speciaal is ontworpen om legaal en duurzaam te zijn.
Ninebot by Segway E+ toegestaan op openbare weg
De Ninebot by Segway E+ dient verzekerd te zijn en het verzekeringsplaatje dient op de Ninebot by Segway E+ bevestigd te zijn voordat je op de openbare weg gaat rijden. De Ninebot by Segway E+ is net als de Segway i2 & x2 toegestaan op de openbare weg.
Op de website van de Rijksoverheid worden alle regels voor het gebruik van een e-step opgesomd: Je bent 16 jaar of ouder. Je hebt geen rijbewijs nodig. Je hoeft geen kenteken aan te vragen.
Je mag alleen de weg met een e-step op als de overheid (RDW) het type heeft aangewezen / goedgekeurd als bijzondere bromfiets. Anders kan de politie een boete geven en bij herhaling uw e-step in beslag nemen.
De Kickbike Cruiser heel veel weg van een fiets, maar dan zonder trappers. Deze step van Kickbike valt onder de categorie bijzondere bromfietsen en is goedgekeurd door het RDW. Je kunt met deze elektrische step dus de openbare weg op.
Hiervoor dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat. Het is dus niet toegestaan voor kinderen onder de 16 jaar met een elektrische step de openbare weg op te gaan.