Roken op Schiphol
Even een sigaretje of een sigaar opsteken voor of na je vlucht? Dat is sinds 1 april 2020 niet meer mogelijk in de terminal op Schiphol. Dit is het gevolg van een besluit van de Hoge Raad, die heeft bepaald dat rookruimtes in Nederlandse horeca dicht moeten.
Roken op Schiphol? Dat kan alleen buiten de terminal. Sinds 2020 zijn alle rookruimtes voor reizigers voor én achter de securitycontrole gesloten. Dit sluit aan bij de wetgeving en onze ambitie om een rookvrije terminal te realiseren.
Je ziet het al aan de rookverbod-tekens die in het vliegtuig hangen en mocht je ze toch gemist hebben, herhaalt de stewardess het nog eens: roken is absoluut verboden in het vliegtuig. Doe je het toch, dan riskeer je zware boetes. Toch zie je vaak nog asbakjes in de toiletten van vliegtuigen hangen.
1. Kom op tijd naar Schiphol. We verwelkomen je graag vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt in de vertrekhal. Zo help je om de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
De drukste dag op Schiphol zal maandag 25 juli 2022 zijn. De weken erna zal het met name op de vrijdag heel druk worden.
Waarom is het zo druk op Schiphol? Dat komt voornamelijk door het tekort aan personeel. Of het nou bij de beveiliging, vluchtafhandeling of bij incheckbalies is, overal zijn er te weinig medewerkers om het grote aantal passagiers, dat op vakantie of zakenreis wil zonder al te veel oponthoud, te laten doorstromen.
1998: in vliegtuigen mag niet meer gerookt worden. 2000: publieke plekken zoals overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen, sportkantines en openbaar vervoer. 2004: werkplekken. 2004: de rookcoupés in treinen worden afgeschaft.
U mag binnen niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.
Helemaal verboden
Er is maar één land waar sigaretten helemaal niet verkocht mogen worden: het Aziatische bergstaatje Bhutan. Daar mag geen tabak worden geproduceerd of verkocht.
Pakjes sigaretten en shag worden met ingang van woensdag een stuk duurder. Daarnaast gaat het aantal verkooppunten van tabak en de plekken waar nog gerookt mag worden verder omlaag. De roker gaat voor sigaretten een euro per pakje meer betalen, voor shag loopt dit op tot 2,40 euro.
Hoe laat gaan de winkels open? Schiphol slaapt nooit en de winkels op de luchthaven hebben ruime openingstijden. De shops na security zijn van anderhalf tot een uur voor vertrek van de eerste vlucht geopend. Een half uur voor vertrek van de laatste vlucht van de dag sluiten ze pas weer.
In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Soms is een gate namelijk verder lopen dan je denkt! Zorg dat je ongeveer een uur van tevoren bij de gate bent, dan ben je heel goed op tijd. De gates gaan meestal een half uur of een uur van tevoren open en het boarden begint een half uur voor vertrek.
Vanaf 1 januari 2022 geldt een rookverbod voor de gehele werkomgeving. Dat betekent dat rookruimtes binnen vanaf dan gesloten moeten zijn en het verboden is om te roken op alle werkplekken. Onder werkplekken vallen ook plaatsen waar buiten gewerkt wordt, cabines van bedrijfsvoertuigen en ander materieel.
Na 1 jaar: het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is met de helft afgenomen. Ook de kans op het ontwikkelen van andere aandoeningen neemt langzaam af. Na 5 tot 15 jaar: het risico op een beroerte is vergelijkbaar met die van iemand die niet rookt.
Discreet te werk gaan. Blaas de rook door een open raam naar buiten. De meest gebruikelijke methode die gehanteerd wordt tijdens het stiekem roken van een sigaret binnenshuis, is de rook uit te blazen door een openstaand raam. De rook heeft nu een geschikte uitgang en de rook zal minder blijven hangen.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Nee, je mag een wegwerp e-sigaret niet zomaar weggooien. Er zit namelijk een batterij in verwerkt en deze moet dan ook als zodanig worden afgevoerd. Vaak zit er in een lokale supermarkt of bouwmarkt een punt waar je deze batterijen kan inleveren.
Om te voorkomen dat je veel te vroeg in de rij staat, ben je pas vanaf 4 uur voordat je vlucht vertrekt welkom in de vertrekhal. Fijn als je hier rekening mee houdt, want zo help je mee de rijen voor de incheckbalies en de securitycontrole beter te spreiden en soepeler te laten doorstromen.
Schiphol never sleeps
Een half uur voor de laatste vlucht sluiten ze pas weer. Bovendien is in elk gebied minstens één horecapunt in de nacht open, en meer als het drukker is. De horeca ademt mee met het aantal reizigers, zodat er altijd ergens een bak koffie of een lekker broodje te halen is.
De problemen met achtergelaten koffers op Schiphol worden groter. Op de luchthaven stapelen duizenden en duizenden koffers en bagagestukken zich op. Ze liggen zelfs buiten. Door personeelstekorten bij de bagage-afhandelaren en luchtvaartbedrijven is ook achter de schermen chaos ontstaan op Schiphol.