Nee, havermout is niet toegestaan tijdens de eliminatiefase van het auto-immuun paleo dieet (AIP dieet). Haver is namelijk een graansoort en tijdens de eliminatie dienen alle granen – waaronder tarwe, rogge, spelt, kamut, gierst, haver, gerst, rijst en maïs – te worden vermeden.
Met het Paleo-dieet eet je als de oermens. Ons lichaam is volgens de theorie niet geschikt voor modern voedsel. Bij dit dieet eet je daarom wat de eerste mensen (jagers en verzamelaars) aten: wild, vis, fruit, planten, knollen, noten, zaden en kruiden.
Havermout is een volkoren graansoort, het is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Havervlokken bestaan uit óngeknipte en geplette haverkorrels. Havermout en havervlokken worden soms geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze voorgestoomd, om de bereidingstijd te verkorten.
Gelukkig kun je havermout vervangen. Liever niet natuurlijk, maar als je echt wegrent wanneer je het ziet is het natuurlijk niet aan te raden om het met tegenzin naar binnen te werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Brinta, teff of spelt.
zetmeel in havermout? zo'n 85%, van de koolhydraten in havermout bestaat uit zetmeel. En 25% van deze zetmeel is resistent zetmeel. Dit zetmeel wordt niet afgebroken en lijkt op een soort vezel.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
De inname van een kleine hoeveelheid per dag kan geen kwaad. Het veelvuldig binnenkrijgen van fytinezuur remt de opname van mineralen als magnesium, ijzer, calcium en zink. Als er een overdaad aan fytinezuur aanwezig is, dan hebben deze mineralen geen schijn van kans.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Breng 200 ml melk in een pan op middelhoog vuur aan de kook en voeg al roerende 4 á 5 eetlepels havermout (ca. 50 gram) toe. Draai het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. In de haverkorrel zit wat olie, die voor 80% uit onverzadigde vetzuren bestaat.
Een kommetje havermout (6 eetlepels) met water levert slechts 115 kcal. Voeg je melk toe, dan wordt het iets calorierijker door de vetten en suikers die van nature in de melk zitten. Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
Paleo & zuivel is een grijs gebied. Ben je erg gevoelig voor lactose, kies dan alleen producten die helemaal geen lactose bevatten. Indien je niet overgevoelig bent voor zuivel, dan zou je de rauwe volle zuivel met mate kunnen eten. Denk aan volle melk, volle yoghurt, griekse yoghurt, roomboter.
De gevaren van het paleo dieet
Een paleo dieet is erg arm aan vezels en calcium, omdat je geen melkproducten of dingen als brood eet. Daarnaast kun je, hoewel dat in deze tijden meestal net niet het geval is, te weinig zout binnenkrijgen. Zout bevat jodium, en daar heeft je lichaam toch wel een minimum aan nodig.
Maar omdat rijst natuurlijk een graansoort is, wordt deze niet geaccepteerd als écht Paleo voeding. Graan bevat fytinezuur, maar bijvoorbeeld minder dan geaccepteerde Paleo voeding zoals amandelen. Ja, ook noten bevatten fytaten.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
De minste calorieën vind je in de havermout van Leev, de meeste calorieën in de havermout van Smaakt. De producten van AH en Quaker zitten daar netjes tussen.
Havermout geeft ook een goed verzadigend gevoel, waardoor je minder snel geneigd bent te overeten. Al met al past havermout daarom in een verantwoord voedingspatroon dat je kan helpen om af te vallen. Zolang je het maar niet dagelijks eet en afwisselt met andere gezonde koolhydraatarme ontbijtjes.
Havermout is een volkoren graan-product en bestaat uit haverkorrels. Deze haverkorrels zijn geknipt en geplet. In het Engels kennen ze dit product granen als rolled oats, of oats. Havermoutpap is oatmeal.
Havermout houdt je darmen gezond
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.